Direct door naar content
Vrouw met een beperking toch weer aan het sporten dankzij Sportlight afbeelding nieuwsbericht

Vrouw met een beperking toch weer aan het sporten dankzij Sportlight

02 mei 2017

LEENDE - De lichamelijk beperkte Ans van Hooff (55) is sinds kort weer aan het sporten. Dankzij Sportlight, een nieuw initiatief in de regio Eindhoven.

Ze ziet geen hand voor ogen, toch crost de Leendese Ans van Hooff (55) sinds kort weer over het fietspad. Achterop de wielrennerstandem kan ze haar spieren weer flink aan het werk zetten. Haar gemeentelijke sportcoach bracht haar in contact met een club in Valkenswaard waar ze kon gaan fietsen. Een nieuw samenwerkingsverband tussen de gemeenten rondom Eindhoven maakt het mogelijk dat mensen met een beperking over de gemeentegrenzen heen aan een passende sport worden geholpen.

,,Ik ben zo blij dat ik nu weer wat kan bewegen", zegt Van Hooff. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik niet achter de geraniums ga zitten, maar de eerste stap zetten om te gaan sporten is toch moeilijk." Twee jaar geleden kreeg Van Hooff een herseninfarct. Daardoor ziet ze nog maar voor vijf tot tien procent. Ook heeft ze last van epileptische aanvallen. ,,Ik wist niet waar ik terechtkon om te sporten."

Sportcoach
Daarom schakelde ze Dominique Palmen (26) in, de gemeentelijke sportcoach in Heeze-Leende. ,,Ze stond met haar telefoonnummer in een nieuwsbrief van de gemeente. Ik heb haar direct gebeld." Palmen is vervolgens gaan kijken bij welke sporten Van Hooff op haar plaats zou zijn. Behalve wielrennen kwam er ook paardrijden en volksdansen uit de bus, maar die twee sporten zag Van Hooff niet zitten.

Palmen heeft niet alleen binnen Heeze-Leende, maar ook buiten de gemeentegrenzen gezocht. Dat is mogelijk sinds in februari 'Sportlight' werd opgericht, een samenwerkingsverband tussen zeven gemeenten: Eindhoven, Veldhoven, Valkenswaard, Bergeijk, Heeze-Leende, Cranendonck en Oirschot. Elke gemeente heeft een eigen sportcoach. Onderling hebben ze contact om ervoor te zorgen dat hun inwoners met een beperking binnen die zeven gemeenten bij een geschikte sport terechtkomen. ,,Dankzij dit samenwerkingsverband wist ik dat wielerclub TWC de Kempen in Valkenswaard plek wil bieden aan iemand met een beperking", vertelt Palmen. ,,Ik heb contact gemaakt met de club en gevraagd of ze plek hebben voor Ans." Saskia van der Straaten van TWC de Kempen reageerde direct enthousiast. Samen met Van Hooff is ze op zoek gegaan naar een wielertandem. Hun eerste rit samen hebben ze er inmiddels al op zitten.

Oefeningen
Behalve wielrennen doet Van Hooff nu ook aan fitgym, een sport waarbij onder andere oefeningen op en bij een stoel worden gedaan. Via Sportlight is inmiddels een handjevol mensen geholpen aan een passende sport. Het aanbod is groot: van voetbal tot tennis en zwemmen. ,,Nu zijn we met de sportcoaches samen ook aan het kijken naar vervoer en hulpmiddelen voor aangepast sporten", vertelt sportcoach Palmen. ,,De provincie helpt ons daarbij mee."

Bron: ED (27-04-17)

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Met geleende handbike ontdekte Bas nieuwe passie

Jochem Leemans: "Denk in oplossingen!"

“Zonder juist hulpmiddel verlies je je sportplezier”

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×