Direct door naar content
Ook met een hersenbeschadiging kun je scoren op het voetbalveld afbeelding nieuwsbericht

Ook met een hersenbeschadiging kun je scoren op het voetbalveld

22 september 2017

Voetballen als je een hersenbeschadiging hebt: dat kan gewoon en dat doen velen ook gewoon. Het is zelfs een hele eigen tak van sport. CP (Cerebrale Parese)-voetbal heet het, en op dit moment speelt het Nederlands CP-voetbalteam in Argentinië op het WK.

Stefan Boersma (22), reservekeeper in het Nederlands CP-voetbalteam, legt uit wat CP-voetbal is. “Omdat ik een aangeboren hersenafwijking heb, heb ik een licht coördinatieprobleem. Daar heb ik tijdens het voetballen weinig last van. We hebben kleine doelen, gelukkig.

CP voetbal is bedoeld voor iedereen met een beperking door hersenbeschadiging. "Dat kan een geboren afwijking zijn maar ook hersensschade door een hersenbloeding, een coma of een ongeluk", zegt Stefan.  Bij hem is het een aangeboren afwijking. "Ik heb bij mijn geboorte zuurstoftekort gehad in mijn linkerhersenhelft waardoor mijn rechterkant iets minder is. Ik heb rechts ook iets minder kracht. En ik heb dus lichte coördinatieproblemen. Terwijl je als keeper natuurlijk net zo goed naar rechts wilt duiken als naar links."

De kleinere doelen bij CP-voetbal zijn een van de aanpassingen die dat gemakkelijker maken. De regels bij CP-voetbal zijn net iets anders dan bij 'gewoon' voetbal. Zo spelen de voetballers zeven tegen zeven op een kleiner veld van 75 bij 55 meter. Een wedstrijd duurt twee keer een half uur, en de buitenspelregel is er niet. "Je mag ook inrollen in plaats van ingooien, omdat niet iedereen een goede handfunctie heeft", legt Stefan uit.

Stefan staat al zeven jaar op het voetbalveld. Hij vindt het een leuk en snel spelletje. "Er wordt altijd wel gescoord: het is ook bijna nooit 0-0. Ik heb het pas geleden nog opgezocht, maar in de laatste 250 wedstrijden is het vier keer 0-0 geweest." Voor hem als keeper is het dus nog lastig de 0 te houden. "Bij mijn eigen club speel ik regulier voetbal, maar dan is het veld ook veel groter en schieten ze vanaf grotere afstand. Bij CP-voetbal staan ze vanaf 5 meter voor je."

Voor het WK CP-voetbal moest Stefan dit keer thuisblijven omdat al twee keepers mee met de selectie waren. "Ik had er graag bij geweest natuurlijk. Nu volg ik alle wedstrijden van het team vanaf de bank via internet." Hij gaat er vanuit dat hij bij een volgend toernooi wel bij de selectie zit. Dan wordt het ook een thuiswedstrijd, want het EK CP-voetbal 2018 wordt in Nederland georganiseerd in Zeist. "Daar hopen we voor eigen publiek wat moois te kunnen laten zien!"

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

100 helden finishen Onbeperkte Elfstedentocht

Ontdek je mogelijkheden met capoeira

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×