Direct door naar content
Het was haast niet te doen, en toch hield hij vol. afbeelding nieuwsbericht

Het was haast niet te doen, en toch hield hij vol.

24 september 2016

Niels van Buren (38) heeft MS. Bewegen is voor hem heel belangrijk. In mei vorig jaar beklom hij zelfs de Mount Everest.

“Toen ik zeven jaar geleden MS kreeg, werd alles anders. Ik zat in de bloei van mijn leven en opeens kreeg ik allerlei rare neurologische klachten, zoals tintelende handen en voeten. Nadat ik de diagnose had gehoord, stond alles stil. Hoe het verder zou gaan, wist ik niet.

Mijn ziekte heeft me veranderd. Ik wil alles uit het leven halen wat erin zit. Sinds ik MS heb, ben ik daar veel meer mee bezig. Dingen die ik straks misschien niet meer kan, wil ik nu nog doen. De Mount Everest beklimmen was daar het meest extreme voorbeeld van. Voor een gezond mens is dat al een hele uitdaging, laat staan voor iemand met MS.”

“Het was hartstikke zwaar. Vooral de laatste 1800 meter naar de top op 8848 meter hoogte; 36 uur zonder slaap, weinig eten en heel veel energie verbranden. Niet te doen eigenlijk, maar ik hield vol. Toen ik op de top stond, voelde ik me geweldig trots. Het was me gelukt! Het was niet alleen een sportieve uitdaging, ik wilde ook aandacht vragen voor MS en de duizend gezichten van deze zenuwslopende ziekte. Ik heb de mazzel dat ik nog net zoveel kan als toen ik zeven jaar geleden de diagnose kreeg, maar er zijn ook mensen die vrij snel in een rolstoel belanden. Inmiddels hebben we meer dan 125.000 euro ingezameld voor wetenschappelijk onderzoek naar MS. Daarnaast hoopte ik met mijn tocht iedereen die iets moeilijks in zijn leven meemaakt te inspireren zijn eigen berg te beklimmen en dromen te verwezenlijken. Net als ik heb gedaan.”

“Juli dit jaar heb ik met mijn stichting Mission Summit een expeditie georganiseerd voor mensen met MS naar de Alpen. Samen hebben we de diverse bergen beklommen. Dat was te gek. Volgend jaar gaan we weer de bergen in met een groep MS-patiënten. Naar de Mont Blanc of de Kilimanjaro, dat weet ik nog niet.

Bewegen is voor mij heel belangrijk. Op dit moment heb ik niet zoveel tijd en schiet het sporten er een beetje bij in. Ik merk meteen dat ik me niet alleen fysiek, maar ook mentaal minder goed voel. Ik hou van racefietsen, mountainbiken, roeien en wand klimmen. Dat laatste doe ik niet buiten, maar de rest wel. Lekker met je hoofd in de frisse lucht en gáán. Dan voel ik dat ik leef.”

Heb je MS en wil je volgend jaar mee een berg op? Hier vind je meer informatie

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×