Direct door naar content
Het G-voetbalteam is het gaafste team. En zo'n team is er ook bij jou in de buurt. afbeelding nieuwsbericht

Het G-voetbalteam is het gaafste team. En zo'n team is er ook bij jou in de buurt.

11 oktober 2017

 “De verliezers ruimen na afloop op”, roept Egbert, trainer van het G-team van Blauw Wit ’34. Alwin, de andere trainer van het elftal, sprint een van de jongste spelers glimlachend voorbij en speelt de bal bewust iets te zacht naar een teamgenoot zodat er een mooi duel om de bal ontstaat.

“Dit team bestaat uit pupillen. Daarnaast trainen we een juniorenteam. We willen graag uitbreiden zodat we drie jeugd G-teams kunnen maken. Alle kinderen met een beperking uit Leeuwarden zijn hier van harte welkom. We staan hier met zes trainers op het veld, dus met de begeleiding zit het wel goed”, vertelt Alwin na afloop van zijn training. De student Sociaal Pedagogische Hulpverlening werkt in het dagelijks leven met mensen met een verstandelijke beperking. “Ik ben nu mijn scriptie aan het schrijven en daarna begin ik mijn eigen bedrijf zodat ik zorg op maat kan aanbieden. Voor kinderen, want ik krijg zoveel energie door met hen te werken”, aldus Alwin.

Nederland telt bijna 350 voetbalclubs waar kinderen en volwassenen met een beperking kunnen voetballen. Egbert was al tien jaar jeugdtrainer bij de club toen hij werd gevraagd om het G-team te trainen. Samen met Alwin trekt hij de kar. “De samenwerking verloopt zo soepel. Het leuke is dat Egbert zo’n ongelooflijk gevoel voor humor heeft. De spelers lopen hier echt met een glimlach van het veld af”, vertelt Alwin verder. En op de training doen we dus altijd mee. Meestal moet Egbert zelf opruimen”,  eindigt Alwin met een lach.

Voetbal zit verankerd in onze maatschappij. De sport is voor veel Nederlanders toegankelijk, maar voor een grote groep voetballiefhebbers is de weg naar de velden minder gemakkelijk te vinden. Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke of een verstandelijke beperking zijn namelijk aanpassingen bij de plaatselijke voetbalclub nodig, zodat ook zij kunnen voetballen. Bijvoorbeeld door extra begeleiding of met passend voetbalaanbod in de buurt, zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan voetballen.

Voor deze voetballiefhebbers heeft de KNVB competities met aangepast voetbal, het G-voetbal. Speciale competities zodat écht iedereen kan voetballen. Op dit moment spelen zo’n 5.000 leden G-voetbal. De KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING zetten zich in voor G-voetballers en de clubs. De organisaties stimuleren amateurverenigingen om G-voetbal op te zetten en het de aandacht te geven die het verdient.

Wil je weten waar jij of je kind kan voetballen? Kijk hier voor het aanbod van clubs met G-voetbal

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×