Direct door naar content
Schaatsen of inline skaten als je een verstandelijke beperking hebt? Waarom niet!  afbeelding nieuwsbericht

Schaatsen of inline skaten als je een verstandelijke beperking hebt? Waarom niet!

27 oktober 2017

De afgelopen jaren zijn steeds meer sportverenigingen initiatieven gaan ontwikkelen voor sporters met een handicap. Naast het bekende G-voetbal heb je ook bijvoorbeeld ook het G-Schaatsen en het G-Skeeleren. Dat heeft de Almeerse Schaats- en Skeelervereniging (ASV) echt op de kaart gezet.

“Wij bieden mensen met een verstandelijke beperking bij ons de kans structureel te sporten”, zegt vrijwilliger Anton Spaan van ASV. “Dit vergroot hun motoriek, zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Daarnaast komen ze bij ons in contact met andere jongeren. Een aantal vrijwilligers die helpt hij het G-schaatsen en G-skeeleren is van dezelfde leeftijd als de sporters. Het contact dat zij hebben is erg goed en het vergroot hun sociale netwerk. Er ontstaat echt een band.”

Anton is projectleider bij de schaats- en skeelervereniging van het programma ‘Sporten is super COOL’. Dat is een sportproject in Almere voor deelnemers met een verstandelijke beperking die samen met maatjes willen sporten of een van de sporten eerst willen uitproberen.

Met behulp van een mooi subsidiebedrag en in samenwerking met Triade (een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking) is het project tot stand gekomen. “We werken voor het project samen met vijf andere sportclubs. De deelnemers kunnen zes weken lang een sport uitproberen. Na die zes weken kunnen ze verder in de sport die ze het leukst vinden. Het hele jaar worden karate, atletiek, wandelen, fietsen en uiteraard schaatsen en inline-skaten aangeboden”, legt hij uit.

ASV organiseert veel G-schaats en G-skeeler-wedstrijden en toernooien, zoals het Special Olympics Nationaal inline-skate Evenement. “Met deze initiatieven willen we ook andere clubs enthousiast maken om in hun aanbod iets op te nemen voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Zo wordt er volgend jaar tijdens het WK inline-skaten in Heerde waarschijnlijk een plek in de programmering gemaakt om het G-skeeleren onder de aandacht te brengen, zoals dat vorig jaar ook tijdens het EK het geval was. Binnen onze club zijn er veel mensen enthousiast over het initiatief. Dat is ook belangrijk voor het slagen van zo’n soort project. Wij gaan daarom gewoon zo door de komende jaren.”

Kijk hier waar een schaats of skateclub bij jou in de buurt is.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Uniek Sporten is het wapen voor meer paralympisch succes”

Dit model draagt haar prothese als kunst

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×