Direct door naar content

Klara, wandelaar en fietser

Verhalen Uniek Sporten Brabant

“Bewegen is goed om je hoofd even leeg te maken”

In deze coronatijd is het steeds weer een beetje aanpassen aan wat mogelijk is. Dat geldt ook voor sport- en beweeggewoontes. Daarom vond Klara Linnenbank (44) uit Tilburg de Zomerchallenges van Uniek Sporten Brabant ook zo ideaal. “Ook al ben je alleen bezig, je hebt toch een gezamenlijke opdracht. Dat kon je insturen en daar kreeg je nog feedback op ook. Dat gaf mij wel stimulans om steeds in beweging te blijven.” Klara zag in haar fiets- en wandelrondjes een mooie manier om uit de drukte van de stad te komen.

Klara heeft vroeger aan rolstoeltennis gedaan, maar dat gaat niet meer door een versleten schouder. “Ik moet voorzichtig zijn met mijn lichaam. Ik heb pas een kunstheup gekregen en ik weet sinds korte tijd dat ik Cerebrale Parese heb. Daar zijn ze vrij laat achter gekomen bij mij. Ik wilde graag van alles, maar mijn rechterkant wilde niet. Dat was ook waardoor mijn rechterschouder versleten raakte.” Nu ze weet dat rolstoeltennis geen optie meer is, zoekt ze naar alternatieven om in beweging te blijven. Haar aangepaste Balancebike is daarom een uitkomst. “Die fiets heeft elektrische ondersteuning en een goede ergonomische zitting. Daardoor kan ik wel fietsen en ook nog best aardige afstanden afleggen.”

Loslopende paarden

Tochtjes van 30 kilometer zijn voor haar nu geen probleem. Zeker bij het begin van de coronaperiode kon ze zo op de fiets snel de stad uit. “De ene keer ging ik naar het noorden, dan naar het zuiden en andere keer naar het oosten. Als ik maar de drukte van de stad ontvluchtte. Zo probeer je toch wat te bewegen en ontdek je ook nieuwe gebieden. Ik pak er gewoon Google Maps bij en dan kijk ik waar nog meer natuur is.” Klara houdt van reizen, maar dat zat er dit jaar niet in. Daarom kocht ze een fietsendrager en zette ze haar fiets achterop om met een vriendin in natuurgebied Kampina bij Boxtel te gaan fietsen. “Daar stonden we ineens oog-in-oog met een groep loslopende paarden. Daar heb ik natuurlijk ook een foto van gemaakt voor de challenge.”

Bewegen en een praatje

Haar abonnement op Beekse Bergen bleek ook goed te combineren met beweegactiviteit. “Daar ga ik op de fiets naar toe. Dan loop ik door het hele park. En als ik dan ben uitgelopen, fiets ik weer terug. Ik heb dan wel de nodige stappen en beweging gehad en het is een leuke afwisseling.” Klara ontdekte ook dat het bewegen goed samen gaat met een praatje met een bekende. “Je kunt ook heel goed één-op-één afspreken in de natuur. Zo heb ik ook wat leuke contactmomenten gehad. Je kunt wat praten en ondertussen beweeg je dan.” Op de foto’s die zij op facebook deelde van haar tochten kreeg ze veel leuke reacties. “Sommige vrienden zeiden: ‘Oh ik wil ook wel een keer met jou wandelen’. Zo hoop ik ook aan anderen inspiratie te kunnen geven.”

Goed voor lichaam én geest

Voor de Tilburgse is het bewegen juist in deze tijd erg belangrijk, zegt ze. “Het is vooral ook goed dat je nu een beetje je hoofd leeg ziet te maken. Er gebeurt zoveel op het moment. Je probeert je eigen weg te zoeken. Wat is een gezonde manier? Je hoorde mensen al over de coronakilo’s, maar die heb ik niet. Dat is gelukkig hetzelfde gebleven”, zegt ze lachend. Toen haar afspraken bij de fysio tijdelijk niet door konden gaan, wist ze ook hoe belangrijk het was om zelf door te blijven gaan met bewegen. “Je moet je spieren in beweging houden anders worden ze stram en doen ze meer pijn. Het bewegen was zo voor lichaam en geest belangrijk.”

 

 

 

 

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente