Direct door naar content

Vivian, fietser en wandelaar

Verhalen Uniek Sporten Brabant

“Door sport blijf ik zelfstandiger”

Vivian Blommerde (29) uit Dinteloord heeft haar hele leven altijd al gesport. Ze probeerde van alles uit, want ze wilde graag ontdekken wat, ondanks dat ze Cerebrale Parese heeft, mogelijk was. Het bracht haar al op streetdance en fitness, maar fietsen en wandelen doet ze ook graag. De zomerchallenges van Uniek Sporten Brabant gaven haar daarbij steeds een nieuw doel bij haar tochten. “Het is belangrijk voor mij om in beweging te blijven.”

Vivian had bij haar geboorte een zuurstoftekort en een hartafwijking. Toen ze twee jaar oud was, werd duidelijk dat ze spasmen heeft. “Daarom ging ik van kleins af aan drie keer per week naar de fysiotherapeut, ergotherapie en logopedie omdat ik wat moeilijker praat. Vooral de fysiotherapie heeft mij geholpen met de manier van lopen. Ik sleepte namelijk met mijn linkerbeen.” Voor dat been had ze lange tijd ook een beugel om haar mindere been beter te stabiliseren. Sinds haar puberteit was dat hulpmiddel niet meer nodig, waardoor ze ook gewoon mee kon met wandeltochten tijdens de vakanties in Oostenrijk. “Dankzij de fysio in mijn jeugd ben ik nu veel zelfstandiger. Ik kan lopen, fietsen en ik heb eigenlijk altijd alles mee kunnen doen. Daarom is sport ook een onderdeel van mijn leven geworden.”

Eigenwijs

Op het gebied van sport probeerde ze van alles uit en ging ze ook vaak met vriendjes of vriendinnetjes mee naar hun sport. “Ik ben wel eigenwijs omdat ik alles mee wilde doen. Van alles lukte ook niet, maar je moet het soms gewoon even proberen voor je erachter komt dat het misschien niet gaat.” Streetdance heeft ze zo ook ontdekt en dat heeft ze jarenlang gedaan. Ze deed dan mee tussen anderen zonder beperking. Toen ze wat ouder werd ging het dansen wat moeilijker. Daarom doet ze nu al een aantal jaar aan fitness samen met haar moeder en een tante. “Ik zal het misschien niet zo goed doen als een ander, maar ik ben toch bezig om aan mijn lichaam te werken.”

Fiets met trapondersteuning

Toen Vivian vorig jaar iets te enthousiast was geweest met fitnessen, moest ze even rustiger aan doen, want ze had juist haar goede been overbelast. Zo pakte ze het fietsen en wandelen weer op. Met de nieuwe driewielfiets met trapondersteuning die ze dit jaar kreeg, ging het fietsen nog gemakkelijker. “Ik heb altijd zonder trapondersteuning gefietst. Mijn vorige fiets was echt zo’n zware doortrapper. Nu ik die ondersteuning heb, kan ik veel verder fietsen. Dat was wel fijn toen met corona alles dichtging.”

 

Nieuwe plekken ontdekken

Samen met haar vriend maakte ze deze zomer allerlei mooie tochtjes in de buurt. Ze gingen bijvoorbeeld richting Zeeland en de bossen rond Bergen op Zoom. “We hebben allemaal nieuwe stukjes ontdekt op de fiets. We zijn ook naar Benedensas en Bovensas gereden. Daar kun je met het pontje komen. Dat is superleuk in de zomer. Hier in de omgeving is best veel moois om te fietsen en te wandelen.” De zomerchallenges van Uniek Sporten Brabant pasten goed bij die fiets- en wandelavonturen. “We waren al wat meer aan het fietsen en die challenges leken mij ook leuk om aan mee te doen. Ik heb niet alles volbracht, maar als ik het kon, vond ik het leuk om te doen. Je hebt dan toch een doel in je rit om te behalen.”

Het sport en bewegen is voor Vivian heel erg belangrijk, geeft ze aan. “Het is goed om in beweging te blijven en je conditie op peil te behouden. Daardoor blijf ik zelfstandig.”

 

 

 

 

 

 

 

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente