Direct door naar content

SpetterMEE

“Het is belangrijk dat elk kind watervrij wordt”

Zwemmen in een reguliere zwemlesgroep is niet voor elk kind mogelijk. Imane zit sinds vorig jaar december wel op zwemles, waar ze trouw elke week met haar moeder naar toe gaat. Via SportMEE zijn ze terecht gekomen bij de SpetterMEE les in de Wilgenring. In deze les worden kinderen met een beperking op een speelse manier watervrij gemaakt.  

Samen leren
Met een grote lach op haar gezicht zwemt Imane vanaf de zijkant van het bad in de armen van haar moeder. De kinderen volgen deze SpetterMEE les namelijk samen met een ouder. Doordat een ouder meezwemt kan zweminstructrice Sandra de aandacht beter verdelen en elk kind even apart nemen voor 1 op 1 aandacht. ‘Het is fijn om te zien dat het ook een leermoment is voor de ouders en dat het gedrag van de kinderen tijdens deze les omarmt kan worden’ vertelt Sandra tussen haar 2 lessen door. ‘Door de ouders te betrekken bij het leerproces van hun kind voelen ze zich prettiger om zelf ook te blijven oefenen.’

Watervrij
Het doel van de SpetterMEE lessen is om kinderen met een beperking, zoals autisme, watervrij te maken. ‘Sommige kinderen leren echt om zich veilig in het water te voelen en niet in paniek te raken. Er zijn ook kinderen in deze les die juist niet bang zijn voor het water en dat kan ook gevaarlijk zijn’ licht juf Sandra toe. Springen van de kant, onder obstakels door zwemmen en zelfstandig terug naar de kant zwemmen zijn onderdeel van deze lessen. Sommige kinderen stromen vanuit deze les door naar de ZwemMEE zwemlessen. De ZwemMEE lessen zijn de zwemlessen waar zwemdiploma’s behaald kunnen worden. Maar het doel van deze les/ de SpetterMEE les blijft het watervrij maken van de kinderen. 

Meer lessen
Er wordt hard gewerkt door Stichting SportMEE en de Rotterdamse zwembaden om meer spetter- en zwemlessen voor kinderen met een beperking in Rotterdam te organiseren. ‘Vorig jaar mei zijn we gestart met de eerste lesgroep en in december is er al een tweede groep gestart. We krijgen onwijs veel aanvragen binnen.’ Vertelt Martine van Stichting SportMEE. De groepjes bestaan uit zo’n 6 tot 8 kinderen, zo krijgen alle kinderen de ruimte, rust en aandacht die ze verdienen.

Ricardo van der Lelij, hoofd zwemzaken van Sportbedrijf Rotterdam en werkzaam in Sportcentrum de Wilgenring geeft aan dat ‘iedereen in de Wilgenring kan komen zwemmen. We hebben een toegankelijk gebouw, maar ook toegankelijke lessen.’ Het gezamenlijke doel van ons als zwembad in samenwerking met SportMEE is dat we alle Rotterdammers aan het sporten willen krijgen.”

Gratis beweegadvies

Benieuwd welke beweegactiviteit bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in beweging kunt blijven? Misschien weet je niet goed welke volgende stap je kunt zetten. De sportconsulenten uit het netwerk van de gemeente Rotterdam helpen jou hier graag bij verder.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag naar sport@meerotterdam.nl​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ of neem direct contact op met één van de onderstaande sportconsulenten.

Vind wie jou het beste kan helpen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Als eerste leuke activiteiten of mooie verhalen over sporten en bewegen met een beperking in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!