Direct door naar content

Voor professionals in Rotterdam

Handige informatie bij het begeleiden van (potentiële) sporters met een beperking

Wat biedt Uniek Sporten

  • Een Sportzoeker met daarin het sportaanbod voor mensen met allerlei verschillende (zichtbare en onzichtbare) beperkingen. Zodat jij samen met of voor de persoon die jij begeleidt een passende sport in de buurt kan vinden.
  • Handige informatie op een rijtje voor jou als begeleider vanuit bijvoorbeeld een zorginstelling, school, je gezin, ouder-kind team of buurtteam.
  • Gratis hulp wanneer jij er als begeleider even niet meer uitkomt. We helpen je graag persoonlijk verder. Neem ook contact met ons op als je een sport mist in de wijk van de sporter die je begeleidt; we starten op verzoek regelmatig nieuwe sportactiviteiten of we werken slim samen met bestaande activiteiten. Contact ons met je vraag via het contactformulier, door te mailen naar sport@meerotterdam.nl​​​​​​​ of te bellen naar onze contactpersoon.

Veelgestelde vragen

Misschien ben je als professional al geholpen met het antwoord op één van de onderstaande vragen. Is dat niet het geval? Dan helpen we je graag persoonlijk verder.

Via onze sportzoeker is het makkelijk om te zoeken naar een specifieke plek om te sporten in Rotterdam. Het is mogelijk om te filteren op locatie, type sport, type beperking en leeftijdscategorie. 

Ja, dat kan. Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past.

Lees meer
 

Kom je na een aanvraag bij de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV geld tekort voor de aanschaf van een sporthulpmiddel, of is je aanvraag afgewezen, dan dien je bij Uniek Sporten Hulpmiddelen een aanvraag in voor de financiering ervan. In de regel is het zo dat als we een aanvraag goedkeuren, we 85% van het benodigde bedrag toekennen. De overige 15% is je eigen bijdrage met een maximum van 250 euro. Dit bedrag kun je zelf betalen of ophalen met crowdfunden (zie veelgestelde vraag hieronder). 

Naar Uniek Sporten Hulpmiddelen

Op dit platform kun je als organisatie zonder winstoogmerk jouw eigen crowdfundingcampagne starten. Om geld op te halen om vrijwilligers te werven, een G-toernooi te organiseren of om sportrolstoelen aan te schaffen bijvoorbeeld. Ook is het voor sporters die een hulpmiddel via Uniek Sporten aanvragen mogelijk om hun eigen bijdrage door middel van crowdfunding op te halen.

Jonge sporttalenten

Op Talentboek kunnen jonge Rotterdamse talenten en teams (onder de 25 jaar) aan de slag met een eigen crowdfundingscampagne.

Kijk voor meer vormen van finciële steun op deze pagina.

Het begeleiden van mensen met een beperking tijdens het sporten vraagt vaak om extra expertise. Er zijn meerdere mogelijkheden om deze kennis op te doen en het sportaanbod zo geschikt mogelijk te maken. Hieronder delen wij wat voorbeelden. Maar er zijn er meer en we denken graag met je mee wat passend is voor jouw vraag. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier, sport@meerotterdam.nl​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ of door te bellen naar onze contactpersoon.

Gehandicaptensport Nederland

Gehandicaptensport Nederland (GSN) biedt verschillende opleidingen waaronder Sportleider 3 voor mensen met een beperking. Kijk voor meer informatie op deze website.

NOC*NSF

NOC*NSF biedt verschillende beperking-specifieke opleidingen voor trainers. Voorbeelden hiervan zijn trainingen voor het begeleiden mensen met een verstandelijke beperking, gedragsproblematiek of een visuele beperking. Bekijk alle trainingen via deze website.

Training Iedereen doet MEE
Met de training ‘Iedereen doet MEE’ leren trainers, coaches en (bege)leiders van reguliere sport- en scoutingclubs hoe zij ook kinderen met adhd, autisme of lichte verstandelijke beperking met plezier kunnen laten meedoen. In de training krijgen de deelnemers informatie over het herkennen van gedrag (dat wellicht kan wijzen op een beperking) en praktische tips over hoe hiermee om te gaan.

Vervoer kan voor mensen met een beperking een grote drempel zijn voordat de stap tot sporten en bewegen kan worden genomen. Er zijn verschillende manieren waarop zij hierin kunnen worden ondersteund. Maar er zijn er meer en we denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier, sport@meerotterdam.nl​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ of door te bellen naar de contactpersoon.

Zonnebloemauto

Mensen met een beperking hebben de mogelijkheid om de Zonnebloemauto aan te vragen. Zij kunnen de auto lenen om zelf of samen met een vrijwilliger op pad te gaan, bijvoorbeeld naar een sportactiviteit.

ANWB Automaatjes

ANWB Automaatjes koppelt mensen aan elkaar om zodoende mensen met een verminderde mobiliteit kunnen worden geholpen. Mensen met een beperking kunnen hier aangeven dat ze ondersteuning met vervoer nodig hebben en vrijwilligers kunnen zich aanmelden om deze mensen te helpen.

Special Heroes Nederland

Sporters met een ernstige, lichamelijke beperking die niet zelfstandig kunnen reizen, kunnen budget aanvragen voor taxivervoer naar trainingen en wedstrijden. Lees meer op de website van Special Heroes Nederland.

MEE op Weg
Met MEE op Weg wordt er gekeken hoe iemand met een beperking toch zelfstandig kan reizen. Naar school, werk, dagbesteding, sport of vrienden. Samen met een maatje wordt er gekeken of zelfstandig reizen haalbaar is en wat nodig is om zelfstandig te reizen. Een maatje helpt op de route die iemand graag wil leren. Bijvoorbeeld naar school, werk of naar een vrijetijdsbesteding.

Er verschillende manieren om ondersteuning te krijgen wanneer je het sporten niet kunt betalen.

Rotterdampas

Rotterdammers met een laag inkomen kunnen de Rotterdampas voor een klein bedrag of zelfs gratis krijgen. Met je Rotterdampas krijg je hoge kortingen op verschillende (sport)activiteiten in Rotterdam. Als je een laaginkomen hebt kun je ook Jeugdtegoed aanvragen voor op je Rotterdampas. Dit is een bedrag dat je kunt besteden bij geselecteerde winkels. Dit bedrag is onder andere te besteden aan sportspullen.

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen & jongeren (0 t/m 17 jaar) uit gezinnen waar te weinig geld is om lid te worden van een club of vereniging. Het fonds stelt ondersteuning ter beschikking voor zowel zwemlessen als de contributie bij een sportvereniging.

Foppe Fonds

Voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten kan er een aanvraag bij het Foppe Fonds ingediend worden.

Dirk Kuyt Foundation
De Dirk Kuyt Foundation helpt individuele sporters en teams om te starten met sporten of te blijven sporten. Lees meer via de website van de Dirk Kuyt Foundation.

Financiële hulp dankzij Uniek Sporten

Er zijn ook mogelijkheden vanuit Uniek Sporten. Zoals het opzetten van een crowdfundingactie, het gratis uitproberen van een sporthulpmiddel en de financiële bijdrage die gedaan kan worden bij de aanschaf van een sporthulpmiddel.

Verkennen andere mogelijkheden?

Er zijn nog meer mogelijkheden voor financiële ondersteuning om nog meer Rotterdammers te laten sporten en bewegen. We denken graag met je mee over jouw vraag. Neem voor meer informatie of vragen via het contactformuliersport@meerotterdam.n​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​l of door te bellen naar onze contactpersoon.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Als eerste leuke activiteiten of mooie verhalen over sporten en bewegen met een beperking in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Unieke Rotterdamse verhalen

"Ik wilde het huis uit en onder de mensen komen"

Sporten is voor iedereen - tafeltennis met Esther
Lees mijn verhaal

"Mijn ultieme doel is om goud te halen"

Angelica op weg naar de Special Olympics
Lees mijn verhaal

 

"Intensief sporten helpt mensen met Parkinson heel erg"

 

Parkinson boksen in Rotterdam
Lees mijn verhaal

'Niet sporten is geen optie'

SportMEE in actie met Chiara
Lees mijn verhaal

"Je wordt gewoon in de maatschappij gezet en je bokst met normale mensen"

Sporten is voor iedereen - boksen met Michel
Lees mijn verhaal

"Ik vind het altijd gezellig"

Sporten is voor iedereen - tennis met Sjaan
Lees mijn verhaal

Van thuiszitter naar trainer

SportMEE in actie met Sten en Unity'99
Lees mijn verhaal

‘Golf is mijn wekelijkse lichtpuntje’

SportMEE in actie met Saskia
Lees mijn verhaal

"Het is gewoon tof dat ik daarbij mag zijn"

Sporten is voor iedereen - waterpolo met Mathijs
Lees mijn verhaal

'Ik ben sterker dan mijn ziekte'

SportMEE in actie met Marlies
Lees mijn verhaal

'Bewegen geeft mij een heerlijk gevoel'

SportMEE in actie met André
Lees mijn verhaal

‘Zwemmen is superdupermegaleuk!’

SportMEE in actie met Xayhire en Sportcentrum West
Lees mijn verhaal

'Voetbal is mijn uitlaatklep'

SportMEE in actie met Estelle en VV Smitshoek
Lees mijn verhaal

"Op het veld vallen al die beperkingen en al die kleurverschillen meteen weg"

Sporten is voor iedereen - voetballen met John
Lees mijn verhaal

"Heerlijk zeilen op de Kralingse Plas"

Zeil mee met Stichting Plons
Lees mijn verhaal

“Het is belangrijk dat elk kind watervrij wordt”

SpetterMEE
Lees mijn verhaal

Scoren dankzij korte lijnen

SportMEE in actie met Deivy en Excelsior‘20
Lees mijn verhaal