Direct door naar content
Sport van de week: Suppen afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: Suppen

17 mei 2024

Met de zomer in aantocht kun je allerlei leuke buitensporten proberen of weer oppakken. Ben je benieuwd welke sporten je met jouw beperking kunt gaan doen? Dan is de Sportzoeker met meer dan 175 sporten een ideaal startpunt. Daar vind je ook toffe watersporten. Wat dacht je van de sport van deze week: suppen!

 Check direct waar je deze sport bij jou in de buurt kunt doen en ga naar de Sportzoeker.

Suppen staat voor ‘Stand-up paddle’. Je hebt vast al eens over deze watersport gehoord, want de laatste jaren zie je steeds meer mensen op zo’n board met een lange peddel over het water gaan. Deze sport is begonnen op Hawaii met lifeguards die de sup gebruikte om beginnende surfers in de gaten te houden. Door de lange peddel konden zij langer op hun board blijven staan. Dat vraagt wel wat oefening, maar daarover verderop meer…

Ontspannen in de natuur

Suppen is ondertussen over de hele wereld overgewaaid, maar zeker in Nederland zie je het veel. Wij hebben ook heel veel water waar dit goed op kan: meertjes, kanalen, riviertjes en zelfs op grachten in steden. Vlak rustig water is bij suppen het fijnste, omdat golfjes het een stuk lastiger maken om te blijven staan. Op kabbelend water onder je board zul je ook merken waarom zoveel mensen suppen heerlijk vinden: het is namelijk een ontspannend activiteit in de natuur.

Train je hele lichaam

Sommige mensen combineren suppen zelfs met yoga of mediteren. Maar als je net begint zul je al genoeg hebben aan de basistechniek. Daarbij zul je merken dat je met suppen al je spieren gebruikt, dus zeker niet alleen je armen. Het is echt een fullbody workout! Je traint er ook nog eens je balans mee doordat je het wiebelen op je board moet corrigeren.

Wat heb je nodig?

Je hebt bij suppen niet heel veel nodig. Eigenlijk alleen een supboard en een peddel. De grootte van het board en de peddel zijn afhankelijk van je lengte en je gewicht. Hoe groter het board en de peddel, hoe gemakkelijker het wordt. Een wetsuit kan ook handig zijn als het water nog wat kouder is. Deze materialen kun je vaak ook huren bij surf en supscholen. Daar kun je ook les krijgen, wat zeker aan te raden is als je net begint. Dat is leuk en je leert zo gelijk goed de techniek van het peddelen.

Voor wie?

Suppen is mogelijk met allerlei beperkingen doordat al veel aanpassingsopties bestaan. Je kunt bijvoorbeeld op een supboard stappen als je een prothese draagt (zie foto boven het artikel!), maar er zijn ook bredere boards met meer stabiliteit en zelfs zitsupboards zoals met zitskiën. Met extra begeleiding van instructeurs kun jij zeker meedoen aan deze inclusieve sport.

Wil je meer weten over deze watersport? Kijk dan op de pagina over suppen voor alle informatie en een aanbieder bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten