Direct door naar content
Triatleet Maurits Morsink gaat voor goud in Parijs afbeelding nieuwsbericht

Triatleet Maurits Morsink gaat voor goud in Parijs

24 mei 2024

Het grote aftellen is begonnen voor Maurits Morsink. Op zondag 1 september verschijnt hij aan de start van de Paralympische Spelen in Parijs. Hoewel de kwalificatieperiode nog loopt, kan hij dankzij zijn indrukwekkende prestaties de kwalificatie niet meer mislopen. Morsink doet mee aan de triatlon, waarbij hij een mooie route door de Seine en het centrum van de Franse hoofdstad aflegt.

Als kind begon Morsink zijn sportcarrière als keeper bij Hockeyclub Rotterdam. Hij doorliep alle jeugdelftallen en was actief als jeugdtrainer. Op zijn achttiende, toen hij begon met studeren en op kamers ging in Kralingen, verruilde hij hockey voor rugby bij de Rotterdamse studentenrugbyclub en kocht hij zijn eerste racefiets. Zijn huisgenoten gaven hem tijdens zijn studententijd op voor een paralympische talentendag. De Rotterdammer heeft namelijk cerebrale parese aan de rechterkant van zijn lichaam.
      Door deze beperking heeft hij spasme aan de rechterkant van zijn lichaam, wat zich vooral manifesteert in zijn arm en zijn hand. Maar ook zijn been heeft minder kracht. Zo staat zijn voet een beetje scheef en zijn evenwicht is wat minder. Hierdoor mag hij paralympisch meedoen. "Op de talentendag ging een wereld voor mij open,” zegt Morsink. “Het kwam erop neer dat ik goed kon fietsen en rennen. Ik werd toen gevraagd om mee te doen aan paralympisch wielrennen.”

Triatlon
In het paralympische circuit ontdekte hij uiteindelijk de triatlon.  "Dankzij mijn hockey- en rugbyachtergrond kon ik al hard rennen, mijn wielrenervaring zorgde ervoor dat ik sterk was op de fiets. "Met hulp van de bondscoach triatlon verbeterde hij zijn zwemprestaties. Op triatlongebied heeft hij al veel gewonnen. Ook tijdens de kwalificatieperiode voor de Paralympische Spelen behaalde hij indrukwekkende resultaten: derde op het WK, een overwinning op een wereldseriewedstrijd, eerste op het EK en tweede in een wereldbeker. Deze prestaties zorgen ervoor dat Morsink niet meer buiten de top zes van de wereldranking kan vallen. Daarmee is hij verzekerd van deelname in Parijs.
        Sport is een rode draad in Morsinks leven. "Als ik niet zou sporten, zou ik veel meer last hebben van mijn beperking," zegt hij. Het combineren van topsport met een werk- en gezinsleven is wel een uitdaging. Dit is nog eens toegenomen sinds de topsporter in februari trotse vader is geworden van een dochter.  "In aanloop naar de Spelen leg ik mijn werk bij Rotterdam Sportsupport tijdelijk neer om mij volledig te richten op de Spelen en mijn gezin. Even de focus verleggen, daar heb ik wel veel zin in. Ik ga met mijn gezin drie weken op hoogtestage naar de Pyreneeën in Frankrijk en train daarnaast thuis en op Papendal."

Rotterdam
De stad waar hij opgroeide, Rotterdam, speelt een cruciale rol in het leven van Morsink. Zijn triatlontrainingen vinden voornamelijk plaats in de stad. "Ik heb misschien wel 80% van al mijn trainingen ooit in Rotterdam gedaan en ik heb iets van 4.000 kilometer gereden om de Willem-Alexander roeibaan. Daarnaast krijg ik ondersteuning van Rotterdam Topsport, die denk ik de beste topsportondersteuning hebben van Nederland. Dus ik heb veel te danken aan de stad."
      
1 september is de grote dag. Langs de route wordt Morsink aangemoedigd door een supportersgroep van ongeveer 50 mensen, bestaande uit collega’s vanuit Rotterdam Sportsupport, vrienden en (schoon)familie. Dit wordt ook de eerste wedstrijd waarbij zijn dochter aanwezig is. “Ik heb gevraagd of zij ook af en toe in het olympisch dorp mag. Het lijkt mij heel leuk om dat met haar te kunnen beleven.” De triatleet kijkt het meeste uit naar de wedstrijd, maar ook naar het moment erna. "Ik kijk er naar uit om een feestje te vieren met al mijn vrienden en familie als het afgelopen is." Zijn doel in de Franse hoofdstad is duidelijk: goud. "Het wordt wel spannend, want ik heb een aantal hele goede concurrenten. We hebben allemaal van elkaar gewonnen en verloren, dus het hangt af van de vorm van de dag. Ik neem nu vier maanden vrij, ik laat er veel voor gaan en doe er heel veel voor. Dus ik ga voor goud.”

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht