Direct door naar content

SportMEE in actie met Deivy en Excelsior‘20

Scoren dankzij korte lijnen

De verbindingen die SportMEE maakt zijn waardevol en duurzaam. Ze worden dagelijks gemaakt, zowel binnen als buiten werktijd. Vincent, sportconsulent bij MEE: ‘Aangepast sporten is niet alleen ons werk, maar ook onze passie.’ Nynke Tilstra was één van de sportconsulenten die aan de start van SportMEE stond. In haar vrije tijd begeleider van kinderen binnen de aangepaste wintersport, kwam zij jaren geleden op de piste Karel de Rooij tegen. Karel, daar vanwege zijn zoon Thomas, was oprichter van het g-voetbal bij Excelsior’20. Het begin van een vruchtbare samenwerking tussen MEE en de voetbalclub ontstond op die piste.

Deivy (15 jaar) kwam, samen met Nynke, zo’n vier jaar geleden bij Excelsior terecht. Sinds zijn zesde wilde hij maar één ding: voetballen. Het bleek lastig om een geschikte plek te vinden. Zijn moeder kon hierbij wel wat hulp gebruiken. Daar kwam SportMEE in beeld. Excelsior’20 was een schot in de roos. Deivy voetbalt nog altijd met veel plezier bij de club. Zijn moeder vertelt: ‘Op dinsdagavond traint hij en op zaterdag spelen ze een wedstrijd. Niet één keer in de afgelopen vier jaar had hij geen zin. Weer of geen weer, Deivy kijkt er altijd naar uit. Voetbal is echt zijn ding. We zijn blij dat SportMEE ons heeft geholpen om deze fijne plek voor Deivy te vinden. Het zijn de hoogtepunten van zijn week, al ruim vier jaar lang.’ Elk jaar heeft de moeder van Deivy contact met MEE: een cliëntondersteuner helpt haar met de aanvraag van een fonds voor het betalen van de contributie. Want ook geld zou geen beperking moeten zijn als het om sporten gaat.

Ook nu Karel en Nynke andere wegen hebben gekozen, blijven de lijnen tussen SportMEE en Excelsior kort. De samenwerking wordt nu warm gehouden door Vincent, sportconsulent bij MEE, en Michael, secretaris, coach en als het nodig is ook trainer bij Excelsior‘20. Hij nam vier jaar geleden het stokje over van Wim Blijdorp als secretaris. Zelf voetbalde hij jaren bij de club. Zijn betrokkenheid bij de G-teams is er in het bijzonder vanwege zijn zoon Renzo. Renzo is inmiddels achttien en voetbalt al negen jaar.

Niemand buiten spel
Michael: ‘Renzo heeft het Syndroom van Down. Hij speelt net zo fanatiek als Deivy. Dat is mooi om te zien bij die jongens: het balgevoel, de passie voor de sport. Natuurlijk hebben niet alle spelers dat gevoel in dezelfde mate. Plezier in het voetballen is wat ze in elk geval met elkaar gemeen hebben. We hebben respect voor elkaar en iedereen kan op zijn eigen niveau meespelen. Frustratie kan er soms best zijn, daar gaan we dan over in gesprek: Jij kunt goed schieten en hij heeft daar moeite mee. Waarom leer je het hem niet? Zo maken we duo’s als dat nodig is. Tot nu toe komen we er altijd uit en staat het plezier in de sport voorop. De lijntjes tussen mij en SportMEE zijn kort. Vincent stuurt mij regelmatig een berichtje. Dan heeft hij weer een nieuw spelertje. ‘Nee’ hebben wij nog niet hoeven verkopen, tot nu toe is het altijd passend en goed bevallen.’

Excelsior’20 heeft nu twee G-teams: een jeugdteam en een seniorenteam. Met de aanwas van nieuwe spelers groeien de teams zo hard, dat er straks twee jeugdteams en twee seniorenteams gevormd kunnen worden. Michael: ‘Vincent en zijn collega’s zitten niet stil. Ook met Martine van MEE hebben we regelmatig contact over nieuwe spelers. Daar zijn wij ontzettend blij mee. Zeker de helft van onze spelers kwam binnen via SportMEE. Daardoor zijn we zo groot geworden als dat we nu zijn.’

Een team dat voelt als thuis
De spelers uit het jeugdteam gaan met elkaar om als vrienden. Michael: ‘Ze hebben lol met elkaar, er is ruimte voor een dolletje. En natuurlijk: soms is er wel eens iemand boos. Ook dat lossen we samen op. Nieuwe leden worden met open armen ontvangen. We zijn eerlijk en hebben respect voor elkaar. Het is een fijne, warme groep. Daardoor zie je dat leden lang blijven. Sommigen spelen hier al tien of twaalf jaar. We weten niet beter dan dat we het op deze manier doen en willen blijven doen.’

Ook Vincent is onder de indruk van de goede sfeer op de club: ‘Als ik langs kom met nieuwe spelers voel ik mij ook enorm welkom en bijna onderdeel van het team. De betrokkenheid en openheid van de trainers, maar ook van de ouders, is enorm voelbaar en ik denk ook dat daarom de nieuwe leden zich snel thuis voelen.’

Gratis beweegadvies

Benieuwd welke beweegactiviteit bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in beweging kunt blijven? Misschien weet je niet goed welke volgende stap je kunt zetten. De sportconsulenten uit het netwerk van de gemeente Rotterdam helpen jou hier graag bij verder.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag naar sport@meerotterdam.nl​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ of neem direct contact op met één van de onderstaande sportconsulenten.

Vind wie jou het beste kan helpen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Als eerste leuke activiteiten of mooie verhalen over sporten en bewegen met een beperking in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!