Direct door naar content

SportMEE in actie met Saskia

‘Golf is mijn wekelijkse lichtpuntje’

Saskia (49 jaar) rent twee jaar geleden regelmatig met haar hardloopclubje. Een afstand van vijftien kilometer gaat haar goed af, de halve marathon is haar volgende doel. In oktober 2019 krijgt Saskia ’s nachts in bed plotseling een herseninfarct. Een paar uur later, in het ziekenhuis, volgt een tweede infarct.

In februari 2020 komt Saskia thuis na een periode van revalidatie, die ze vanuit huis zal vervolgen in het IJssellandziekenhuis. Twee weken later komt dit stil te liggen vanwege de Corona-maatregelen. Saskia: ‘De revalidatie ging verder via beeldbellen. Natuurlijk, je doet wel dingen, maar het is niet zoals de revalidatie op locatie. Pas in juli kon ik weer eens op locatie komen. Dit kwam mijn revalidatie zeker niet ten goede, het was echt een stap terug.’

Rollercoaster van verdriet
In mei 2020 overlijdt Saskia’s moeder en kort daarop komt er een einde aan haar huwelijk. Saskia bevindt zich in een rollercoaster van verdriet, geregel, de acceptatie van de beperkingen die zij overhield aan haar herseninfarcten, revalideren en het opnieuw leren van de dagelijkse handelingen die daarvoor nog zo normaal voor haar waren. Een zware tijd en een proces dat nu nog volop gaande is.

Saskia: ‘Ik ben bezig met een huurhuis, zodat de woning die ik met mijn ex-man deelde eindelijk verkocht kan worden. Ik kan niet werken, ik heb geen inkomen. Regelmatig moet ik een beroep doen op mijn vader om de eindjes aan elkaar te knopen. Als het huis verkocht is, kan ik mijn vader terugbetalen en mijn rekeningen voldoen. Een nieuwe start maken. Ik hoop echt dat het doorgaat.’

Golf en SportMEE
Gelukkig is er sinds april een wekelijks terugkerend lichtpuntje voor Saskia: golf. Saskia had in het verleden al gegolfd en was begin dit jaar op zoek naar een sport die zij met haar lichamelijke beperkingen kan beoefenen. Waarbij ze in aanraking komt met anderen maar die niet te druk is. Met ondersteuning van haar wijkteammedewerker meldt Saskia zich aan bij SportMEE. Leonie, één van de sportconsulenten van MEE, was op het moment dat de sportvraag van Saskia kwam, bezig met de golfvraag van een andere SportMEE-cliënt, Gunes. Leonie: ‘Saskia zocht iets in de buurt. De golfbaan is hier vlakbij. De timing was perfect. Normaal gesproken doen we eerst een intake, bespreken we de mogelijkheden. Dat ging nu anders. Onze eerste ontmoeting was meteen op de golfbaan. Saskia en Gunes waren beide enthousiast, net als Caroline, de golfpro van Golfclub Kralingen. Inmiddels golfen er meerdere cliënten van SportMEE bij Golfclub Kralingen. Dit succes is mede te danken aan Golf voor Gehandicapten. Zij zetten zich landelijk in om golf toegankelijk te maken voor mensen die met een beperking te maken hebben.’

Saskia: ‘Naar de golf kijk ik elke week uit. Het staat in mijn agenda, de andere dingen die ik moet doen plan ik eromheen. Het is mijn uitje. Het is gezellig en leuk en het geeft ontspanning. Golf gaat op mijn tempo en dat is zo fijn. Het is even alsof je niks mankeert. Dat uur is gewoon lekker golfen met elkaar. De ene week gaat het beter dan de andere. Caroline is er voor de sport, maar ze kijkt ook naar hoe het met je gaat. Dat vind ik erg bijzonder.’

Sportfiets voor haar contacten
Saskia heeft contact gehouden met haar oude loopmaatjes van Loopschool Kralingen. ‘Hardlopen gaat natuurlijk niet meer, daarom hoop ik op een sportfiets. Dan kan ik met mijn oude groepje meefietsen als ze een duurloopje doen. Dat lijkt me heerlijk. Voor het fietsen, maar ook voor de contacten.’ Samen met Leonie en de wijkteammedewerker die Saskia ondersteunt, gaat Saskia een aanvraag doen bij Uniek Sporten voor de bekostiging van de fiets. Tot die tijd blijft Saskia in elk geval genieten van haar uurtje golf op donderdag. Het lichtpuntje in haar week.

Gratis beweegadvies

Benieuwd welke beweegactiviteit bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in beweging kunt blijven? Misschien weet je niet goed welke volgende stap je kunt zetten. De sportconsulenten uit het netwerk van de gemeente Rotterdam helpen jou hier graag bij verder.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag naar sport@meerotterdam.nl​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ of neem direct contact op met één van de onderstaande sportconsulenten.

Vind wie jou het beste kan helpen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Als eerste leuke activiteiten of mooie verhalen over sporten en bewegen met een beperking in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!