Direct door naar content

SportMEE in actie met Chiara

'Niet sporten is geen optie'

Chiara werd geboren met heupdysplasie.Toen ze hier als baby aan werd geholpen, ging er iets mis met de doorbloeding van haar heup. Voor dat moment waren er geen zorgen. Wel werd verteld dat het zou kunnen dat Chiara tijdens haar pubertijd last zou krijgen van haar heup. In de brugklas begonnen de pijnlijke steken. De pijn werd steeds erger. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek Chiara’s heup versleten.

Chiara is inmiddels zestien jaar en ze zit in vier gymnasium. ‘Ik heb een nieuwe heup nodig, maar deze operatie wordt zo lang mogelijk uitgesteld. Een nieuwe heup gaat maar tien jaar mee, en je kunt maximaal vier keer zo’n operatie ondergaan. De meeste mensen die een nieuwe heup krijgen, zijn boven de vijftig. Als ik nu een nieuwe heup krijg, dan kan ik voor mijn zestigste niets meer. Daarom stellen we de operatie zo lang mogelijk uit.’

Denken in mogelijkheden
‘Tot anderhalf jaar geleden heb ik getennist. Op een gegeven moment ging dit echt niet meer. Sporten is leuk, maar niet als je continu pijn hebt.’ Niet sporten? Dat is voor Chiara geen optie. Chiara kijkt niet naar wat niet kan, maar denkt in mogelijkheden.
‘Met mijn orthopeed besprak ik mijn wens om weer sporten en hij verwees mij naar Rijndam revalidatie. Daar heb ik zo nu en dan een afspraak om te praten over hoe het gaat. Rijndam vertelde mij over SportMEE.’

Van online intake naar goede match
Haar sportvraag kwam binnen in de corona-periode, en daarom vond haar intake online plaats. Femke: ‘Deuce Again, een reguliere tennisvereniging in Vreewijk, was net gestart met rolstoeltennis. In het dagelijks leven is Chiara niet rolstoel gebonden. Toch stond zij meteen open voor rolstoeltennis. Dat vind ik best bijzonder voor een meisje van zestien. Het zegt veel over hoe Chiara in het leven staat en welke mindset zij heeft. Ze gaat er gewoon voor en kijkt zonder vooroordeel naar de mogelijkheden. De tweede afspraak hadden Chiara, haar moeder en ik op de tennisbaan. Kennismaken met de trainer, eens proberen hoe het is om vanuit een rolstoel te tennissen. Het bleek meteen een goede match.’

Chiara: ‘De rolstoel is voor mij nieuw en dat is de grootste uitdaging. Maar het is ook een hele leuke manier om er mee om te leren gaan. Eerst vond ik een rolstoel een beetje eng, maar nu voelt het eigenlijk heel normaal. Ik ben veruit de jongste van de groep, maar dat vind ik geen probleem. De sfeer is goed: iedereen is welkom om samen te tennissen. Het sporten zonder pijn is heel fijn. Ik geniet er van om dit gewoon te kunnen doen. Even iets anders dan thuis zijn of op school. Lekker bewegen, en dat zonder pijn. Ik zou het niet meer willen missen.’

Femke (SportMEE) in actie
‘Als sportconsulent krijgen wij vragen binnen via verschillende kanalen. In dit geval was het de moeder van Chiara, Annemieke, die mij een mailtje stuurde met de vraag of ik mee kon denken. Ik heb contact gezocht met Annemieke en we hebben samen een intakegesprek ingepland. Aangezien we midden in een coronacrisis zaten, waren we gedwongen dit gesprek online te doen. Liever gaan we bij mensen thuis langs om hun sportvraag te bespreken. De ongedwongen sfeer en het feit dat mensen in hun eigen omgeving hun verhaal kunnen doen, helpt ontspannen en zet de mensen in hun eigen kracht.

Chiara vertelde mij haar verhaal over haar pijnklachten nadat ze haar heupen te veel heeft belast en hoe dit veel effect heeft op haar leven. Ze wilde heel graag weer tennissen. Wat een doorzetter! Het verhaal van Chiara sprak mij in het bijzonder aan omdat ik er veel van mezelf in herkende. Ook ik kamp met chronische pijnklachten, en ben op advies van een SportMEE-collega een rolstoelsport gaan beoefenen. Deze ervaring heb ik met Chiara gedeeld en haar verteld hoeveel positieve energie mij dat heeft gebracht. Het voelt even gek om als valide persoon in een rolstoel te stappen, maar het zorgt er wel voor dat je weer kunt doen wat je leuk vindt!

Ik vertelde haar over Deuce Again. Wel of geen beperking, rolstoelgebonden of niet, ze sporten allemaal samen en iedereen wordt geaccepteerd. De vereniging had nog een rolstoel staan die ze voorlopig mag gebruiken.

Door te luisteren naar de wensen van de persoon en gebruik te maken van ons brede netwerk, komen we tot een mooie verbindingen tussen vraag en aanbod op maat. SportMEE fungeert als een steuntje in de rug bij het volgen van een eerste proefles en daarnaast ook als vraagbaak voor zowel de cliënt als voor de club. Als sportconsulent kun je mensen (weer) blij maken en ze laten zien dat er, ondanks een beperking, nog zoveel mogelijk is. Om van dichtbij te mogen ervaren dat iemand zichzelf weer terug vindt en te laten voelen dat sporten zo veel kan brengen.. dat is goud waard!’

Gratis beweegadvies

Benieuwd welke beweegactiviteit bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in beweging kunt blijven? Misschien weet je niet goed welke volgende stap je kunt zetten. De sportconsulenten uit het netwerk van de gemeente Rotterdam helpen jou hier graag bij verder.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag naar sport@meerotterdam.nl​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ of neem direct contact op met één van de onderstaande sportconsulenten.

Vind wie jou het beste kan helpen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Als eerste leuke activiteiten of mooie verhalen over sporten en bewegen met een beperking in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!