Direct door naar content

Kletsen op de baan

'Ik had nog niet eens hardloopschoenen. Ik vond het gelijk leuk en gezellig om samen bezig te zijn.'

In 2021 vertelde Lindsey Zwiers over haar ervaring Running Blind Amsterdam. Lindsey Zwiers ziet slecht. Een jaar of tien geleden kreeg ze schouder- en nekklachten. Haar fysiotherapeut raadde haar aan om te gaan sporten. “Ik vond het wel gedoe, want ik ben slechtziend en wat er aan sportaanbod was, vond ik eigenlijk niet leuk.” Toevallig was niet lang daarvoor de Amsterdamse afdeling van Running Blind opgericht. Deze groep hardlopers met een visuele beperking is inmiddels aangesloten bij Atletiekvereniging AAC. In 2023 blikken we terug op deze samenvoeging.

2021 - Lindsey kan zich de eerste keer hardlopen nog goed herinneren. “Het was nieuw voor me. Ik had nog niet eens hardloopschoenen. Ik vond het gelijk leuk en gezellig om samen bezig te zijn. Ik had best wel spierpijn naderhand.”

De kracht van Running Blind
Hoewel ze aan haar nieuwe sport moest wennen, gold dat niet voor lopen met een buddy. “Ik heb ook een tandem, dus ik was al gewend om op iemand anders te vertrouwen.” Vooral het sociale karakter van Running Blind Amsterdam beviel haar. “Dat vond ik de kracht van het lopen in een groep. We leven onderling heel erg met elkaar mee en we doen ook samen aan wedstrijden mee. Daar leven we echt naar toe en dan moedigen we elkaar ook aan.”

Mee in de stroom
Een van die wedstrijden is de marathon van Amsterdam. Lindsey vindt dat iedere keer weer een mooie ervaring. “Het is heel prettig dat het parcours is afgezet. Dat je op loopt waar je normaal niet kan lopen omdat er dan auto’s rijden. Je gaat mee in een stroom van hardlopers, waarbij je de energie van de anderen voelt. Het publiek dat je aanmoedigt, de muziek, het geeft iets extra’s.” Ze loopt niet voor een snelle tijd, maar vooral voor de ervaring. “Ik ben blij als ik een leuke buddy heb met wie ik onderweg lekker kan kletsen.”

Lekker in je vel
“Ik heb nooit gedacht dat ik een halve marathon zou kunnen lopen. Hardlopen geeft me echt positieve energie. Het is ook leuk om een club mensen te ontmoeten die hetzelfde doel hebben. Ik klets graag tijdens het hardlopen.” Maar het hardlopen heeft haar nog meer gebracht. “Ik zit lekkerder in mijn vel, ik heb een betere conditie, een betere houding. Als ik een misstap maak, dan ik me sneller corrigeren. Mijn schouderklachten zijn door het hardlopen veel minder geworden.” Lindsey is nauw betrokken bij het werk van Running Blind Amsterdam. Zij zorgt onder andere voor de nieuwsbrieven, en ze zat in de projectgroep die zorgde voor de verhuizing naar atletiekvereniging AAC.

Terugblik op aansluiting bij AAC
Tot 2021 liepen de atleten van Running Blind op sportpark De Eendracht. Maar ze waren geen onderdeel van een club. De gemeente Amsterdam heeft Running Blind Amsterdam in contact gebracht met AAC. Dat heeft veel voordelen. De atleten zijn door hun lidmaatschap automatisch verzekerd. Elke dinsdagmorgen trainen ze op de atletiekbaan van AAC onder begeleiding van een officiële trainer. Ze maken niet alleen gebruik van de baan, maar ook van de kantine. Het is belangrijk om na de training even bij elkaar te zitten.

Marathons
Het lidmaatschap van AAC heeft ook de weg naar de grote wedstrijden geopend. Ieder jaar doet een grote groep lopers van Running Blind Amsterdam mee aan evenementen als de Rotterdam Marathon, de Pier-City-Pierloop en de Zevenheuvelenloop. Die laatste wedstrijd is tegelijk het Nationaal Kampioenschap Running Blind.

Wensen
Op dit moment lopen de atleten van Running Blind en de andere atleten van AAC nog niet samen in wedstrijden. Daar wordt nu over gepraat. Want er is geen enkele reden waarom een slechtziende loper het niet tegen goedziende lopers zou kunnen opnemen. Het gaat tenslotte niet om de ogen, maar om de benen.

Ondersteuning bij versterking van je vereniging?
De Gemeente Amsterdam denkt graag met je mee bij vragen over het opstarten of versterken van je sportaanbod voor mensen met een beperking. Bijvoorbeeld als het gaat om leden werven, financiële uitdagingen of het aansluiten bij een grotere vereniging. Neem hiervoor contact op via unieksporten@amsterdam.nl of bel naar onze contactpersoon.

Gratis beweegadvies

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in beweging kunt blijven? Misschien weet je niet goed welke volgende stap je kunt zetten. De sportadviseurs uit het netwerk van de gemeente Amsterdam helpen jou hier graag bij verder.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag naar amsterdam@unieksporten.nl of neem direct contact op met één van de onderstaande sportadviseurs.

Vind wie jou het beste kan helpen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Laat je e-mailadres achter om op de hoogte te blijven van het laatste Amsterdamse Uniek Sporten nieuws.