Direct door naar content

Voor sportclubs in Amsterdam

Handige informatie voor jouw (toekomstige) sportaanbod voor mensen met een beperking

Sportaanbod aanmelden

Op deze website maken we al het sportaanbod dat geschikt is voor mensen met een beperking overzichtelijk. Wil je ook graag dat jouw sportaanbod makkelijker te vinden is voor de doelgroep? Meld jullie sportaanbod dan aan en creëer een eigen pagina die je zelf kunt beheren.

Sportaanbod aanmelden

Veelgestelde vragen

Misschien ben je als sportclub al geholpen met het antwoord op één van de onderstaande vragen. Is dat niet het geval? Dan helpen we je graag persoonlijk verder.

Op dit platform kun je als organisatie zonder winstoogmerk jouw eigen crowdfundingcampagne starten. Om geld op te halen om vrijwilligers te werven, een G-toernooi te organiseren of om sportrolstoelen aan te schaffen bijvoorbeeld. Ook is het voor sporters die een hulpmiddel via Uniek Sporten aanvragen mogelijk om hun eigen bijdrage middels crowdfunding op te halen.

Lees meer

Ja, dat kan. Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past.

Lees meer

Als de persoon die je begeleidt een sporthulpmiddel nodig heeft om te sporten en bewegen, kan diegene bij Uniek Sporten Hulpmiddelen een aanvraag indienen voor de financiering. “Als we de aanvraag goedkeuren, kijken we samen of er vanuit de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV recht is op een vergoeding. Is dit er niet (volledig) dan financiert Uniek Sporten 85% van het bedrag dat dan nog nodig is. De eigen bijdrage van 15% met een maximum van 250 euro kan zelf betaald worden of opgehaald worden middels crowdfunden.”

Lees meer

Het begeleiden van mensen met een beperking tijdens het sporten vraagt vaak om extra expertise. Er zijn meerdere mogelijkheden om deze kennis op te doen en het sportaanbod zo geschikt mogelijk te maken. Hieronder delen wij wat voorbeelden. Maar er zijn er meer en we denken graag met je mee wat passend is voor jouw vraag. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier, amsterdam@unieksporten.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.

Gehandicaptensport Nederland

Gehandicaptensport Nederland (GSN) biedt verschillende opleidingen waaronder Sportleider 3 voor mensen met een beperking. Kijk voor meer informatie op deze website.

NOC*NSF

NOC*NSF biedt verschillende beperking-specifieke opleidingen voor trainers. Voorbeelden hiervan zijn trainingen voor het begeleiden mensen met een verstandelijke beperking, gedragsproblematiek of een visuele beperking, Bekijk alle trainingen via deze website.

De Assistent

De gemeente Amsterdam biedt ook verschillende opleidingen aan jeugdtrainers in Amsterdam. De opleidingen hebben bijvoorbeeld als thema; sociale veiligheid, discriminatie en het tegengaan van pesten. Kijk voor meer informatie op deze website.

Vervoer kan voor voor mensen met een beperking een grote drempel zijn voordat de stap tot sporten en bewegen kan worden genomen. Er zijn verschillende manieren waarop zij hierin kunnen worden ondersteund. Maar er zijn er meer en we denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier, amsterdam@unieksporten.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.

Zonnebloemauto

Mensen met een beperking hebben de mogelijkheid om de zonnebloemauto aan te vragen. Deze auto kan geleend worden om zelf of samen met een vrijwilliger op pad te gaan, bijvoorbeeld naar een sportactiviteit. Lees meer via deze website.

ANWB Automaatjes

ANWB Automaatjes koppelt mensen aan elkaar om zodoende mensen met een verminderde mobiliteit kunnen worden geholpen. Mensen met een beperking kunnen hier aangeven dat ze ondersteuning met vervoer nodig hebben en vrijwilligers kunnen zich aanmelden om deze mensen te helpen. Lees meer via deze website.

Vervoerssubsidie (online?)

De gemeente Amsterdam beschikt over een vervoerssubsidie voor uitwedstrijden van sportteams met mensen met een beperking. Deze subsidie is bedoeld om de meerkosten die het hebben van een beperking met zich meebrengt. Neem voor meer informatie over deze subsidie contact op door een mail te sturen naar amsterdam@unieksporten.nl

Sporten met een beperking kan soms in de weg worden gestaan door financiële uitdagingen. Het leven buiten de sport om is vaak al duurder en hulpmiddelen om te gaan sporten kunnen ook prijzig zijn. Daarom zijn er verschillende manieren om hier ondersteuning bij te krijgen.

Stadspas

Met je Stadspas krijg je hoge kortingen op verschillend sportaanbod in Amsterdam. Er zijn twee verschillende passen: de Stadspas met groene stip en de Stadspas met blauwe ruit. De Stadspas met groene stip is een minimapas. Deze pas kun je aanvragen als je een laag inkomen en weinig vermogen hebt. De Stadspas met blauwe ruit is een pas die je automatisch van de gemeente ontvangt, als je recht hebt op een AOW-uitkering. Lees meer via deze website.

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen & jongeren (0 t/m 17 jaar) uit gezinnen waar te weinig geld is om lid te worden van een club of vereniging. Het fonds stelt ondersteuning ter beschikking voor zowel zwemlessen als de contributie bij een sportvereniging. Lees meer via deze website.

Foppe Fonds

Voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten kan er een aanvraag bij het Foppe Fonds ingediend worden. Lees meer via deze website.

Financiële hulp dankzij Uniek Sporten

Er zijn ook mogelijkheden vanuit Uniek Sporten. Zoals het opzetten van een crowdfunding actie, het gratis uitproberen van een sporthulpmiddel en de financiële bijdrage die gedaan kan worden bij de aanschaf van een sporthulpmiddel.

Er zijn nog meer mogelijkheden, neem voor meer informatie of vragen over financiële regelingen contact op via het contactformulier, amsterdam@unieksporten.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.

Nieuw sportaanbod opzetten voor mensen met een handicap: welke stappen te zetten?

Het is belangrijk om te kijken of er vraag is naar dit aanbod, wat er nodig is om het aanbod op te zetten en welke randvoorwaarden geoptimaliseerd moeten worden.

Vanuit de gemeente Amsterdam helpen we je graag verder met de stappen die goed zijn om te doorlopen. Dit doen we samen met onze samenwerkingspartners. Voor een sterk sportaanbod in Amsterdam.

Ideeën en signalen hierover horen we graag. Mocht er genoeg aanleiding blijken te zijn om nieuw sportaanbod te gaan creëren, dan gaan wij op zoek naar de mogelijkheden om dit gat op te vullen. Zodat iedere sporter, met of zonder beperking, een gepaste sport kan doen.

Mail ons met je vraag of idee naar: amsterdam@unieksporten.nl 

Hoe bereik ik de doelgroep die ik wil bereiken? Hoe zorg ik voor meer naamsbekendheid? Waar kan ik een activiteit promoten?

Op de website Uniek Sporten Amsterdam zijn er allerlei mogelijkheden om sportaanbod zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld door het aanbod te plaatsen in het overzicht van de Sportzoeker, door een nieuwsartikel in te sturen of door een activiteit te promoten in de Agenda. Drie á vier keer per jaar komt de Nieuwsbrief van Uniek Sporten Amsterdam uit, waarin extra promotie van sportaanbod ook mogelijk is.

Er zijn meer mogelijkheden. Over jouw concrete vraag denken we vanuit de Gemeente Amsterdam en Team Sportservice Amsterdam graag mee. Zo kunnen we verbinden leggen via ons netwerk, bijvoorbeeld met scholen of samenwerkingspartners. Neem gerust contact met ons op via amsterdam@unieksporten.nl.

P.S. Een basisverzameling aan tips voor deze vragen rondom promotie vind je via deze website.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Laat je e-mailadres achter om op de hoogte te blijven van het laatste Amsterdamse Uniek Sporten nieuws.

Unieke Amsterdamse verhalen

'Ik had nog niet eens hardloopschoenen. Ik vond het gelijk leuk en gezellig om samen bezig te zijn.'

Kletsen op de baan
Lees mijn verhaal

'Het geeft me het gevoel dat ik dingen wél kan. Als ik zeil: wow!'

Zeilen bij Sailability is totale ontspanning
Lees mijn verhaal

Erwin behaalde zwemdiploma-A: "Ik zie het echt als een overwinning, want mensen zeiden altijd dat het niet kon of mocht."

De zoektocht naar mogelijkheden voor aangepast zwemmen
Lees mijn verhaal

'Het gaat om samenspelen. Om de gezelligheid. Het belangrijkste is dat je anderen in hun waarde laat.'

Samenspelen en gezelligheid bij Only Friends
Lees mijn verhaal

'De training geeft veel energie, aan het team maar ook aan mij.'

Team Pantar bij SV De Meteoor
Lees mijn verhaal

“Ik denk nu: ik had dit eerder moeten doen. Ik vind het een hele prettige toevoeging aan mijn leven.”

Ik had de handbike eerder moeten proberen
Lees mijn verhaal

'Eigenlijk vind ik sport niet zo leuk, maar als het voor de gezelligheid is dan doe ik het wel.'

Gulenay sport graag voor de gezelligheid
Lees mijn verhaal