Direct door naar content

Voor professionals in Amsterdam

Handige informatie bij het begeleiden van (potentiële) sporters met een beperking

Wat biedt Uniek Sporten?

  • Een Sportzoeker met daarin het sportaanbod voor mensen met allerlei verschillende (zichtbare en onzichtbare) beperkingen. Zodat jij samen met of voor de persoon die jij begeleidt een passende sport in de buurt kan vinden.
  • Handige informatie op een rijtje voor jou als begeleider vanuit bijvoorbeeld een zorginstelling, school, je gezin, ouder-kind team of buurtteam.
  • Gratis hulp wanneer jij er als begeleider even niet meer uitkomt. De sportadviseurs denken graag met je mee.

Veelgestelde vragen

Misschien ben je als professional al geholpen met het antwoord op één van de onderstaande vragen. Is dat niet het geval? Dan helpen we je graag persoonlijk verder.

Of je nu op zoek bent naar zwemles, vrij zwemmen of een zwemvereniging in Amsterdam: alle informatie hierover vind je op de specifieke pagina over zwemmen in Amsterdam: Zwemmen | Uniek Sporten | Sporten met een beperking Amsterdam. Op deze pagina vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over zwemmen.

Heeft de pagina niet jouw vraag beantwoord? Zoek dan gerust even per mail, via whatsapp, of door te bellen contact met Sharlynn Steltman. Sharlynn helpt je graag verder met jouw specifieke vraag.

Via onze sportzoeker is het makkelijk om te zoeken naar een specifieke plek om te sporten in Amsterdam. Het is mogelijk om te filteren op locatie, type sport, type beperking en leeftijdscategorie. 

Ja, dat kan. Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past.

Lees meer
 

Als de persoon die je begeleidt een sporthulpmiddel nodig heeft om te sporten en bewegen, kan diegene bij Uniek Sporten Hulpmiddelen een aanvraag indienen voor de financiering. “Als we de aanvraag goedkeuren, kijken we samen of er vanuit de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV recht is op een vergoeding. Is dit er niet (volledig) dan financiert Uniek Sporten 85% van het bedrag dat dan nog nodig is. De eigen bijdrage van 15% met een maximum van 250 euro kan zelf betaald worden of opgehaald worden middels crowdfunden.”

Naar Uniek Sporten Hulpmiddelen

Lees ook meer op deze website

Op dit platform kun je als organisatie zonder winstoogmerk jouw eigen crowdfundingcampagne starten. Om geld op te halen om vrijwilligers te werven, een G-toernooi te organiseren of om sportrolstoelen aan te schaffen bijvoorbeeld. Ook is het voor sporters die een hulpmiddel via Uniek Sporten aanvragen mogelijk om hun eigen bijdrage middels crowdfunding op te halen.

Lees meer

Het begeleiden van mensen met een beperking tijdens het sporten vraagt vaak om extra expertise. Er zijn meerdere mogelijkheden om deze kennis op te doen en het sportaanbod zo geschikt mogelijk te maken. Hieronder delen wij wat voorbeelden. Maar er zijn er meer en we denken graag met je mee wat passend is voor jouw vraag. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier, amsterdam@unieksporten.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.

Gehandicaptensport Nederland

Gehandicaptensport Nederland (GSN) biedt verschillende opleidingen waaronder Sportleider 3 voor mensen met een beperking. Kijk voor meer informatie op deze website.

NOC*NSF

NOC*NSF biedt verschillende beperking-specifieke opleidingen voor trainers. Voorbeelden hiervan zijn trainingen voor het begeleiden mensen met een verstandelijke beperking, gedragsproblematiek of een visuele beperking. Bekijk alle trainingen via deze website.

De Assistent

De gemeente Amsterdam biedt ook verschillende opleidingen aan jeugdtrainers in Amsterdam. De opleidingen hebben bijvoorbeeld als thema; sociale veiligheid, discriminatie en het tegengaan van pesten. Kijk voor meer informatie op deze website.

Vervoer kan voor voor mensen met een beperking een grote drempel zijn voordat de stap tot sporten en bewegen kan worden genomen. Er zijn verschillende manieren waarop zij hierin kunnen worden ondersteund. Maar er zijn er meer en we denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier, amsterdam@unieksporten.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.

Zonnebloemauto

Mensen met een beperking hebben de mogelijkheid om de zonnebloemauto aan te vragen. Deze auto kan geleend worden om zelf of samen met een vrijwilliger op pad te gaan, bijvoorbeeld naar een sportactiviteit. Lees meer via deze website.

ANWB Automaatjes

ANWB Automaatjes koppelt mensen aan elkaar om zodoende mensen met een verminderde mobiliteit kunnen worden geholpen. Mensen met een beperking kunnen hier aangeven dat ze ondersteuning met vervoer nodig hebben en vrijwilligers kunnen zich aanmelden om deze mensen te helpen. Lees meer via deze website.

Special Heroes Nederland

Sporters met een ernstige, lichamelijke beperking die niet zelfstandig kunnen reizen, kunnen budget aanvragen voor taxivervoer naar trainingen en wedstrijden. Lees meer via deze website.

Sporten met een beperking kan soms in de weg worden gestaan door financiële uitdagingen. Het leven buiten de sport om is vaak al duurder en hulpmiddelen om te gaan sporten kunnen ook prijzig zijn. Daarom zijn er verschillende manieren om hier ondersteuning bij te krijgen.

Stadspas

Met je Stadspas krijg je hoge kortingen op verschillend sportaanbod in Amsterdam. Er zijn twee verschillende passen: de Stadspas met groene stip en de Stadspas met blauwe ruit. De Stadspas met groene stip is een minimapas. Deze pas kun je aanvragen als je een laag inkomen en weinig vermogen hebt. De Stadspas met blauwe ruit is een pas die je automatisch van de gemeente ontvangt, als je recht hebt op een AOW-uitkering. Lees meer via deze website.

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen & jongeren (0 t/m 17 jaar) uit gezinnen waar te weinig geld is om lid te worden van een club of vereniging. Het fonds stelt ondersteuning ter beschikking voor zowel zwemlessen als de contributie bij een sportvereniging. Lees meer via deze website.

Foppe Fonds

Voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten kan er een aanvraag bij het Foppe Fonds ingediend worden. Lees meer via deze website.

Financiële hulp dankzij Uniek Sporten

Er zijn ook mogelijkheden vanuit Uniek Sporten. Zoals het opzetten van een crowdfunding actie, het gratis uitproberen van een sporthulpmiddel en de financiële bijdrage die gedaan kan worden bij de aanschaf van een sporthulpmiddel.

Verkennen andere mogelijkheden?

Er zijn nog meer mogelijkheden voor financiële ondersteuning om nog meer Amsterdammers te laten sporten en bewegen. We denken graag met je mee over jouw vraag. Neem voor meer informatie of vragen via het contactformulier, amsterdam@unieksporten.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Laat je e-mailadres achter om op de hoogte te blijven van het laatste Amsterdamse Uniek Sporten nieuws.

Unieke Amsterdamse verhalen

Erwin behaalde zwemdiploma-A: "Ik zie het echt als een overwinning, want mensen zeiden altijd dat het niet kon of mocht."

De zoektocht naar mogelijkheden voor aangepast zwemmen
Lees mijn verhaal

'Het gaat om samenspelen. Om de gezelligheid. Het belangrijkste is dat je anderen in hun waarde laat.'

Samenspelen en gezelligheid bij Only Friends
Lees mijn verhaal

'Het geeft me het gevoel dat ik dingen wél kan. Als ik zeil: wow!'

Zeilen bij Sailability is totale ontspanning
Lees mijn verhaal

“Ik denk nu: ik had dit eerder moeten doen. Ik vind het een hele prettige toevoeging aan mijn leven.”

Ik had de handbike eerder moeten proberen
Lees mijn verhaal

'De training geeft veel energie, aan het team maar ook aan mij.'

Team Pantar bij SV De Meteoor
Lees mijn verhaal

'Ik had nog niet eens hardloopschoenen. Ik vond het gelijk leuk en gezellig om samen bezig te zijn.'

Kletsen op de baan
Lees mijn verhaal

'Eigenlijk vind ik sport niet zo leuk, maar als het voor de gezelligheid is dan doe ik het wel.'

Gulenay sport graag voor de gezelligheid
Lees mijn verhaal