Direct door naar content

De zoektocht naar mogelijkheden voor aangepast zwemmen

Erwin behaalde zwemdiploma-A: "Ik zie het echt als een overwinning, want mensen zeiden altijd dat het niet kon of mocht."

Voor Erwin Oudshoorn (35) leek het niet vanzelfsprekend: zwemmen. Hij ademt namelijk door een luchtbuisje (canule). In dit buisje mag geen water komen. Hoe kan hij dan toch zwemmen? Voor Erwin werd gelukkig een mogelijkheid gevonden. En zo kan hij genieten van dat vrije gevoel in het water en heeft hij zelfs zijn zwemdiploma-A gehaald. Een bijzonder mooie ervaring voor Erwin.

Door een genmutatie is Erwin geboren met Lymatische malformatie, waardoor hij er anders uitziet en ademt via een tracheostoma (canule). Eten, drinken, ademen en praten gaat hierdoor anders, maar hij vindt dat geen beperking van zijn leven. Wat hij wel heel erg mist is de mogelijkheid om te kunnen zwemmen. Dat heeft hij al van kleins af aan. Door zijn canule is dat niet zo vanzelfsprekend omdat daar geen water in mag komen, want dat zou dan in zijn longen komen.

Teleurstelling bij schoolzwemmen

Hij heeft wel al eerder geprobeerd om te zwemmen, maar dat liep vaak uit op een teleurstelling. Zo ging hij op de speciale basischool Bertha Muller School in Utrecht ook altijd mee naar schoolzwemmen. “Ik kreeg een paar keer speciaal les van een zwemleraar, maar dit liep al snel uit op een fiasco. Er kwam water in mijn luchtbuisje en men wist niet echt wat ze er mee aan moesten”, schrijft hij in een blog op de door hem ontwikkeld datingsite Capido.

Op de kant toekijken

“Telkens als we vroeger gingen zwemmen met mijn ouders, schoolkamp en vakanties moest ik toekijken aan de kant hoe anderen plezier hadden in het water. Ik kon wel tot mijn sleutelbeen in het water staan, maar moest ook erg goed opletten dat ik niet te diep ging, omviel en water in mijn luchtbuisje kwam.”

Beginnen met zwemles

In de jaren daarna heeft hij niet veel serieuze pogingen meer ondernomen om te leren zwemmen. Tot hij in een video zag van Mats, die ook een canule heeft en daarmee zwemles kreeg. “Ik dacht wat hij kan, kan ik ook! Na het zien van de video heb ik gelijk contact gezocht met de vader van Mats en zodoende ben ik terecht gekomen bij zwemleraar Ruud.” Zo begon hij in februari van dit jaar ook met zwemlessen.

Afzwemmen

Al na een half jaar en 15 zwemlessen mocht Erwin afzwemmen voor zijn zwemdiploma-A. Alle onderdelen wist hij binnen 20 minuten succesvol af te ronden, waardoor hij zijn zwemdiploma behaalde. Daar was Erwin natuurlijk erg trots op: “Ik zie het echt als een overwinning, want mensen zeiden altijd dat het niet kon of mocht. Het diploma is een mooie bekroning van mijn werk afgelopen half jaar”, zei hij tegen het AD.

Tips van parazwemmers

Voor Erwin smaakt het zwemmen nu ook naar meer. Hij ging al naar een clinic van de paralympische zwemmers tijdens de KNZB Para Zomer Tour waar hij nog tips van de topzwemmers kreeg over de borstcrawl en rugslag. “Het was zeker een leuke middag! Alleen dat niveau zal ik nooit halen haha, maar dat hoeft ook niet.”

Nieuwe doelen

Zijn doel is nu om de borstcrawl verder onder de knie te krijgen. “Ik wil 50 meter borstcrawl kunnen zwemmen inclusief een keerpunt. Door het half jaar heen heb ik dat veel mensen zien doen en vind ik zo vet eruit zien, dus dat wil ik ook kunnen. Alleen de ademhaling is nog wel een dingetje”, vertelt hij met een knipoog.

Zwemmen in Amsterdam

Erwin heeft gelukkig zijn plek gevonden waar hij kan zwemmen. Ben jij ook benieuwd waar jij terecht kunt voor aangepast zwemmen in Amsterdam? Bekijk de mogelijkheden voor vrij zwemmen, zwemles of zwemverenigingen op de specifieke pagina voor aangepast zwemmen in Amsterdam.

 

Lees de blog van Erwin over het behalen van zijn zwemdiploma hier
Foto: via Capido / Bron: AD.nl en Uniek Sporten Nederland

Gratis beweegadvies

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in beweging kunt blijven? Misschien weet je niet goed welke volgende stap je kunt zetten. De sportadviseurs uit het netwerk van de gemeente Amsterdam helpen jou hier graag bij verder.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag naar amsterdam@unieksporten.nl of neem direct contact op met één van de onderstaande sportadviseurs.

Vind wie jou het beste kan helpen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Laat je e-mailadres achter om op de hoogte te blijven van het laatste Amsterdamse Uniek Sporten nieuws.