Direct door naar content

Thomashuis Nieuwkuijk, wandelen

Verhalen Uniek Sporten Brabant

Thomashuis Nieuwkuijk

“Samen bewegen zorgt voor meer saamhorigheid in de groep”

In het Thomashuis in Nieuwkuijk is dinsdag de vaste sportdag. Vóór corona betekende dat dat de negen bewoners met een verstandelijke beperking dan allemaal een eigen kant op gingen naar hun sportclub of sportschool. Toen bij de eerste lockdown sportscholen en sportparken dicht gingen, bleek wandelen een mooi alternatief voor het hele huis. De challenges van Uniek Sporten Brabant gaven de wandelaars daarbij extra motivatie. In de wintermaanden gingen ze ook enthousiast door met de rondjes op dinsdag.

Een Thomashuis is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Nederland telt sinds de start in 2003 al 118 van dit soort bijzondere huizen, waar de nadruk ligt op het samen leven. De bewoners wonen hier namelijk samen met de mensen die voor hun zorg verantwoordelijk zijn. Iedere locatie van het Thomashuis wordt geleid door twee zorgondernemers, in Nieuwkuijk zijn dat Berna van den Dungen en Martin Carels.

Dinsdag sportavond

Door corona heeft de vaste sportavond van het huis op dinsdag een ander karakter gekregen. “Ik ging voor corona met vier bewoners een uurtje sporten in de sportschool. De anderen gingen naar tafeltennis, bootcamp of voetbal. Nu hebben we het hele groepje bij elkaar en trekken we de wandelschoenen aan om samen lekker een rondje te gaan wandelen”, vertelt vrijwilligster Nelly aan de keukentafel via Skype met bewoners Björn en Tesse naast haar.

Behalve op die dinsdag wordt door de bewoners ook nog op andere dagen gesport. “Ja, we hebben tegenwoordig ook een eigen thuissportschool met een hometrainer, een boksbal en gewichten”, vertelt Tesse enthousiast. “Zelf ga ik op maandag altijd bootcampen met mijn personal trainer. Ik heb er een tijdje uitgelegen door een knieblessure, waardoor ik helaas niet alle challenges heb kunnen meelopen.” 

Omgeving ontdekken

Het wandelen was een goed alternatief toen veel mogelijkheden weg vielen, vertelt Nelly. “We begonnen met een groepje van twee of drie en dat werden er steeds meer. Uiteindelijk liepen we vaak met vijf van ons en als iedereen mee gaat zijn we met zeven.” Ze maakten van de wandeling echt een uitje, waarbij ze ook de omgeving gingen ontdekken. “We gingen bijvoorbeeld met de bus van het Thomashuis om een eindje verderop te kunnen wandelen bij Moerputten of Heusden. Dan konden we weer ergens anders lopen. Dat zijn mooie stukjes!” Ardy, de fanatiekste van het stel, heeft altijd nieuwe ideeën waar ze kunnen gaan wandelen. “Hij bedenkt nu al wat we deze zomer gaan doen. Dat is ook leuk”, zegt Nelly.

Extra motivatie en saamhorigheid

Het meedoen aan de challenges van Uniek Sporten Brabant gaf de groep extra motivatie bij het wandelen. De opdrachten verschilden iedere keer, van een foto maken tot ergens bewegen waar ze nog niet eerder waren geweest. Iedereen reageerde gelijk enthousiast op de opdrachten die Nelly uitlegde. “Bij iedere boom moest dan een foto worden gemaakt. Dat was misschien niet de bedoeling, maar dat deden we wel”, zegt Nelly lachend. Zij merkt dat de saamhorigheid van de groep door het samen wandelen enorm vooruit is gegaan. “Ze kunnen veel meer hebben van elkaar. Het is erg goed voor het groepsgevoel vind ik.”

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente