Direct door naar content

"Ik laat mijn beperking me niet afremmen. Ik beloof daarom dat ik meer ga bewegen!"

Ik beloof 1655beloftes tot nu toe

UNIEK SPORTEN VOOR IEDEREEN IN BRABANT!

Regelmatig bewegen is belangrijk! Je wordt er gezonder en fitter van. Je voelt je vaak een stuk vrolijker én je doet nieuwe contacten op. Win-win-win dus. Uniek Sporten Brabant biedt gratis ondersteuning aan Brabanders met een beperking of chronisch ziekte bij het vinden van een passende sport. Want iedereen kan bewegen en jij dus ook! Ben jij of ken jij iemand met een beperking of chronische ziekte? We helpen graag!

Redenen om te bewegen

JE GEZONDHEID & FITHEID

Regelmatig bewegen bevordert je gezondheid. Houdt spieren en gewrichten soepel(er) en botten sterker. Het is goed voor je hart en vaten, stimuleert je bloedsomloop, je longen, je nieren.

Bewegen houdt ook je hersens fitter en gezonder. Uit onderzoek blijkt dat drie keer ‘sporten’ per week bijvoorbeeld het risico op dementie vermindert. Dus wat let je! Ontdek snel de vorm van bewegen die bij jou past en neem contact op met ‘Jouw beweegcoach’. 

JE CONDITIE, KRACHT & LENIGHEID

Wielrennen, voetballen, atletiek, schaatsen, zwemmen, wandelen…. Leuk om te kijken, nog veel leuker om zelf te doen. Welke activiteit dan ook: bewegen is goed. Door regelmatig te sporten krijg je een betere conditie, meer (spier)kracht en een sterker gestel.

Je hoeft echt niet meteen naar de Olympische Spelen. Bewegen kan op elk niveau. Er is zeker ook een sport die bij jou past. Afgestemd op jouw mogelijkheden. Gewoon doen, probeer het en ervaar de voordelen!

JE PLEZIER & ONTSPANNING

Bij het kiezen van een sport is het belangrijkste dat je het leuk vindt. Dan houd je het gemakkelijker vol. Er zijn ontzettend veel verschillende manieren van bewegen, dat er altijd wel iets is wat bij je past

Het klinkt misschien gek: sporten ontspant. Wie regelmatig beweegt, herkent het vast en zeker! Je voelt je na het ‘sporten’ vaak veel beter. Het is een voldaan gevoel, en terecht. Die plezierige ontspanning is je beloning na de sportieve inspanning!

DE GEZELLIGHEID & CONTACTEN

Recreatief wandelen of fietsen, een teamsport of competitie spelen… Bewegen is vaak nog leuker als je het samen doet. Het werkt vaak motiverend en zorgt ervoor dat je minder snel afzegt.

Je krijgt eigenlijk twee voordelen voor de prijs van één. Naast het bewegen zelf, ervaar je ook de gezelligheid, het contact met andere mensen. Die sociale effecten van ‘beweging’ zijn ook goed voor je mentale fitheid.

Samen sporten is dus leuk, gezellig, motiveert en helpt om sporten langer vol te houden!

JE GEWICHT & LIJN

Zweten in de sportschool? Knap, maar als het gaat om afvallen, kun je het ook anders aanpakken. Voor elke beweging gebruik je energie; regelmatig sporten is dus altijd goed voor je ‘lijn’, wat je ook doet. Een half uur wandelen en je verbruikt al ruim 120 calorieën.

Bewegen kan altijd en overal, ook in je dagelijkse bezigheden. Kwestie van keuzes maken. Neem vaker de trap. Loop naar de tv (i.p.v. de afstandsbediening te gebruiken). Doe de boodschappen met de fiets. Breng de kinderen lopend naar school. Alle beetjes helpen.

JE ZELFVERTROUWEN

‘Kan ik toch niet? Durf ik toch niet? Is toch niets voor mij?’ Herkenbare, veelgehoorde, uitspraken. Vaak valt het achteraf heel erg mee. ‘Dat heb ik toch maar mooi gedaan.’  En de volgende keer gaat het zonder aarzeling.  

Dat is wat sporten  met je kan doen. Het stimuleert het vertrouwen in jezelf. Regelmatig bewegen geeft je meer zelfvertrouwen, dat blijkt uit tal van onderzoeken. En het geldt voor jong en oud, dus ook voor jou. Sporten is goed voor een positief zelfbeeld.

JE ENERGIE KWIJTRAKEN

We zitten tegenwoordig veel meer dan we lopen of bewegen. Toch hebben we een natuurlijke ‘beweegbehoefte’. Gelukkig biedt sport volop mogelijkheden om energie kwijt te raken. Ook voor jou!

Mensen met een lichamelijke beperking kunnen lastiger hun energie kwijt. Voor deze doelgroep biedt bewegen dus echt uitkomst. En een rolstoel en sporten gaan heel goed samen. Wat dacht je van rolstoelhockey, wielrennen of aangepast zeilen.

Sporthulpmiddel nodig als een rolstoel of handbike? Lees snel meer over de uitleenservice van Wheels2Sport.  

VIND EEN BEWEEGCOACH BIJ JOU IN DE BUURT

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over bijvoorbeeld vervoer of hulpmiddelen? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Selecteer hieronder je gemeente/regio en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws


Kies hieronder de regio(s) waar je specifieke nieuwsbrieven voor wilt ontvangen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over Uniek Sporten Brabant? Lees snel meer over onze sportloketten, beweegcoaches en werkwijze in het infoboekje.

Download het informatieboekje!

Toolkit professionals

Huisartsen, fysiotherapeuten, WMO-consulenten, … we werken graag met jullie samen. Kom alles te weten over onze sportloketten, werkwijze en meer.

Download de toolkit!
×