Direct door naar content

Samenspelen en gezelligheid bij Only Friends

'Het gaat om samenspelen. Om de gezelligheid. Het belangrijkste is dat je anderen in hun waarde laat.'

Elke zaterdag is Wieger van Lith te vinden op het indrukwekkende Friendship Sports Centre in Amsterdam Noord om te hockeyen. Het is de thuisbasis van Only Friends en zonder twijfel het grootste sportcomplex dat helemaal gericht is op sporters met een beperking. Wat betekent sporten bij Only Friends voor Wieger?

“Mijn vrouw en ik spelen rolstoelhockey. Ik in de verdediging, zij op doel. ’s Morgens speelt mijn vrouw boccia, een populaire sport die wel wat weg heeft van jeu de boules. Op maandagavond ben ik er alweer, voor een potje tafeltennis. En, o ja, we zitten ook nog op rolstoeldansen. Zo hebben we elkaar leren kennen.”

“Ik heb een spierziekte, dus ik loop niet zo goed. Ik zou niet gewoon kunnen sporten. Rolstoelhockey doe ik al heel lang. Zolang Only Friends bestaat, en daarvoor ook al, bij de Randwijck Rollers. Ik vind het heerlijk. Ik ben best wel fanatiek, maar bij Only Friends gaat het niet om winnen of verliezen. Het gaat om samenspelen. Om de gezelligheid. Het belangrijkste is dat je anderen in hun waarde laat. Dat is ook het motto van Only Friends: ‘Je bent goed zoals je bent’.”

“De vrijwilligers bij de club zijn echt fantastisch. Net als de oprichter, Dennis Gebbink. Allemaal geweldige mensen met 200 procent inzet. Met feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst organiseren ze altijd wel iets. En ieder jaar is er een clubdag waarop iedereen kan meedoen aan allerlei buitensporten. Ik kan me maar moeilijk voorstellen hoe het is om niet te sporten. Ik geniet van het meedoen, de sociale contacten. Die zaterdagen brengen echt plezier in mijn leven.”

Een rolstoel of ander sporthulpmiddel nodig?

Uniek Sporten Hulpmiddelen is er voor je! Op twee manieren: met financiële hulp bij de aanschaf van een sporthulpmiddel en met gratis uitleen zodat jij een sporthulpmiddel kunt uitproberen.

Dit artikel is geschreven in het kader van de Amsterdamse Pluim. Sporten voor mensen met een beperking. Het is belangrijk, en het wordt veel gedaan. Ook in Amsterdam. Elk jaar zetten we de verenigingen die zich hiervoor inspannen in het zonnetje door middel van de Amsterdamse Pluim. We spraken met 3 sporters van de genomineerde verenigingen. Wat betekent het sporten voor hen?

Disclaimer: de foto is gemaakt bij het rolstoelbasketbal van Only Friends, maar zijn mogelijk niet dezelfde mensen als in het artikel.
Foto credits: gemeente Amsterdam - fotograaf Roos Trommelen

Gratis beweegadvies

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in beweging kunt blijven? Misschien weet je niet goed welke volgende stap je kunt zetten. De sportadviseurs uit het netwerk van de gemeente Amsterdam helpen jou hier graag bij verder.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag naar amsterdam@unieksporten.nl of neem direct contact op met één van de onderstaande sportadviseurs.

Vind wie jou het beste kan helpen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Laat je e-mailadres achter om op de hoogte te blijven van het laatste Amsterdamse Uniek Sporten nieuws.