Direct door naar content
Vraag het Uniek Sporten: waar vind je inclusieve speelplekken? afbeelding nieuwsbericht

Vraag het Uniek Sporten: waar vind je inclusieve speelplekken?

30 juni 2024

Als je wil sporten en bewegen met een beperking dan kan het goed dat je daar allerlei vragen over hebt. Daarom kunnen sporters, ouders, sportaanbieders en vrijwilligers bij Uniek Sporten terecht voor tips en adviezen over alles wat je tegenkomt. De vragen die we binnenkrijgen zijn vaak voor iedereen interessant, daarom delen we deze in de rubriek ‘Vraag het Uniek Sporten’. Deze keer: waar vind je inclusieve speelplekken waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen?

Buitenspelen is zeker ook een vorm van beweging! Bij klauteren, glijden en schommelen zijn kinderen lekker bezig, het is gezellig en ze zijn in de buitenlucht. Kinderen zonder beperking kunnen in iedere speeltuin in de buurt losgaan of zelfs gewoon op straat voetballen. Voor kinderen met een beperking ligt dat wat anders. Als je in een rolstoel zit dan kun je bijvoorbeeld niet bij alle toestellen en schommelen of glijden wordt ook lastig. Maar daar is iets op bedacht: de inclusieve speeltuin!

Samen spelen

Inclusieve speeltuinen worden ook samenspeelplekken genoemd. Hier kunnen kinderen met en zonder beperking samen op dezelfde plek spelen. Ideaal als een kind met een beperking vriendjes of broertjes en zusjes heeft zonder beperking. In zo’n inclusieve speeltuin hoeft niet niemand aan de zijlijn te staan, want voor iedereen is wat leuks te doen.

Soms wordt een bestaande speeltuin aangepast met toffe toestellen voor kinderen met een beperking. Dan kun je denken aan een mand-zitschommel, trampolines waar je met je rolstoel in kan of een grote wip om overheen te rollen. Eerder dit jaar kon je nog lezen dat voetballertjes van vv Waspik geld inzamelden voor zo’n toestel om de speeltuin bij in de buurt inclusief te maken.

Avontuurlijk spelen bij OERRR

Voor kinderen die van avontuurlijk spelen houden is gelukkig ook van alles te beleven. Een bijzondere speeltuin is bijvoorbeeld Speelnatuur van OERRR op Landgoed Haarzuilens. Hier kunnen kinderen in de natuur spelen met water, zand en modder! Deze speelplek is zo ingericht dat iedereen daar kan spelen. Een deel van de paden zijn verhard voor rolstoelen, er staan picknicktafels waar je een rolstoel makkelijk aanschuift en de waterpomp is goed te bedienen vanuit een rolstoel. Voor wie het OERRR-avontuur helemaal wil beleven kan een middagje de hippocampe rolstoel lenen. Met deze stoere rolstoel kun je echt over alle paadjes en zelfs door het water crossen! Meer informatie vind je bij Natuurmonumenten.

Klauterwoud

Een paar jaar terug is in Vlaardingen ook het Klauterwoud geopend, waar goed rekening is gehouden met verschillende beperkingen. Zo zijn daar speciale matten neergelegd zodat kinderen in een rolstoel overal makkelijk overheen kunnen rijden. Lees in dit artikel over de ervaringen van Rosa. Of bekijk de video hieronder:

Compleet overzicht

Dit soort inclusieve speelplekken vind je op steeds meer plekken in Nederland. Benieuwd of bij jou in de buurt ook zo’n leuke speeltuin is te vinden? Het Samenspeelfonds, een samenwerking tussen Stichting het Gehandicapte Kind en Jantje Beton, heeft een compleet overzicht van beoordeelde speeltuinen gemaakt. Bekijk dat op deze website. 

Stel ook je vraag

Heb jij ook een vraag over sporten met een beperking? Of het nu voor jezelf is, voor een ander of voor je club: stel je vraag aan Uniek Sporten door een mail te sturen naar info@unieksporten.nl

Foto's: OERRR/Natuurmonumenten

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten