Direct door naar content

Ik had de handbike eerder moeten proberen

“Ik denk nu: ik had dit eerder moeten doen. Ik vind het een hele prettige toevoeging aan mijn leven.”

Job Tichelman heeft dankzij Uniek Sporten Uitleen een handbike te leen. Met zijn aankoppelfiets maakte hij al veel kilometers in de stad en vooral daarbuiten, maar de lager gelegen handbike zorgde gelijk voor veel meer snelheid. Dat gaf hem weer het gevoel van het wheelen wat hij in zijn jeugd lang heeft gedaan. “Die snelheid geeft echt een kick!”

Job heeft van zijn achtste tot zijn vijftiende op hoog niveau aan wheelen gedaan. Hij werd zelfs een paar keer Nederlands kampioen bij de junioren. Later kreeg hij andere interesses en verruilde hij de sport voor een band. Op zijn 25ste begon hij met rolstoelbasketbal. Tijdens de lockdown is hij meer gaan fietsen om actief te blijven. “Ik heb daar een aankoppelfiets voor die ik aan mijn rolstoel koppel, zeg maar het equivalent van een stadsfiets. Daar ben ik weer veel meer gaan fietsen en dat vond ik wel weer lekker voelen. Het gaf dat racegevoel weer een beetje terug.”

Leen handbike

Het bracht hem op het idee om eens te gaan kijken bij handbikeclub van wielervereniging Olympia. Daar maakte hij vrij snel kennis met handbiker Marcel Bierman, die vanuit zijn werk bij Welzorg betrokken is bij Uniek Sporten Uitleen. “Hij heeft voor mij die handbike geregeld”, vertelt Job. “Binnen een paar weken stond hij met dat ding voor de deur. We hebben wat gesleuteld zodat ik erin goed in zou passen en sindsdien race ik op die handbike.” 

Liggen en trappen

Die eerste keer voelde gelijk goed. “Ik schoot echt weg. Het ging ontzettend snel. Veel sneller dan zo’n aankoppelfiets natuurlijk. Je zit veel lager dus je hebt ook een ander perspectief op alles. Je moet ook goed opletten, want auto’s zien je niet goed. Een vlaggetje is wel echt een must.” De beweging die hij met zijn armen moet maken voelde hetzelfde als bij zijn aankoppelbike. “Het is gewoon die trappers naar voren duwen. Je hoeft geen evenwicht te bewaren. Het is in principe gewoon gaan liggen en trappen.” 

Ritjes buiten de stad

Zijn ervaring als wheeler en zijn goede basisconditie helpen hem daar goed bij. Met zijn aankoppelfiets maakt hij ook veel kilometers. Zo doet hij in de stad alles op de fiets, ook de woon-werk rit tussen Amsterdam-Oost en West. Hij is ook nog op fietsvakantie geweest met zijn aankoppelbike waarbij hij elke dag 70 tot 90 kilometer wegtrapte. “Met die fiets kan ik prima een normale fietser bijhouden en met die ligfiets kan ik wielrenners bijhouden, als ze niet al te snel gaan.” 

“Ik denk nu: ik had dit eerder moeten doen. Ik vind het een hele prettige toevoeging aan mijn leven.”

Job Tichelman

Hij gaat nu ook wel eens op pad met vrienden op een racefiets en soms traint hij met het handbiketalent Sidney Bito. “Als hij een rustige duurtraining doet dan kan ik bij hem aanklampen. Dan doen we een rondje van 40 kilometer.” Job fietst meestal alleen richting Waterland, langs de Amstel of hij doet de Zuiderzeeroute richting Muiden. “Ik vind het niet zo prettig om lang door de stad te moeten, dus vaak kies ik ervoor om over de Schellingwoudebrug te fietsen en dan ben je zo de stad uit.” 

Eigen handbike

De uitleenservice van Uniek Sporten was voor Job een mooie kans om een handbike uit te proberen. “Ik denk nu: ik had dit eerder moeten doen. Ik vind het een hele prettige toevoeging aan mijn leven.” Inmiddels heeft hij vanuit de gemeente Amsterdam te horen gekregen dat hij een pgb krijgt om een eigen handbike aan te schaffen. Hij kan zich daarom nu gaan oriënteren op de vele mogelijkheden. “Ik ben wel bereid om daar wat spaargeld voor op zij te zetten, want ik ga hier niet meer stoppen met het handbiken.”

Fotocredits: Gemeente Amsterdam | Mathilde Dusol

Gratis beweegadvies

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in beweging kunt blijven? Misschien weet je niet goed welke volgende stap je kunt zetten. De sportadviseurs uit het netwerk van de gemeente Amsterdam helpen jou hier graag bij verder.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag naar amsterdam@unieksporten.nl of neem direct contact op met één van de onderstaande sportadviseurs.

Vind wie jou het beste kan helpen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Laat je e-mailadres achter om op de hoogte te blijven van het laatste Amsterdamse Uniek Sporten nieuws.