Direct door naar content

Bart de Bruijn, zwemmer

Verhalen Uniek Sporten Brabant

“Mensen die doof of slechthorend zijn kunnen alle sporten uitoefenen. We ‘zien’ alles beter dan horende sporters.”

Bart de Bruijn (18) is heel wat uurtjes in de week in het zwembad te vinden. Hij is doof, maar dat belemmert hem absoluut niet om te gaan sporten. “Mensen die doof of slechthorend zijn kunnen alle sporten uitoefenen. Ook een teamsport. We ‘zien’ alles beter dan de horende spelers, zodat we bijvoorbeeld bij voetbal op tijd de bal kunnen doorspelen aan teamgenoten.”

Contacten met andere doven

Bart vond zwemmen zo leuk, dat hij na het behalen van zijn zesde zwemdiploma verder ging met wedstrijdzwemmen. Hij zwemt bij twee verenigingen: bij ZBSD (Zweeuws Brabantse Sportvereniging voor Doven) en bij ZC Aquadream. ZBSD is een vereniging voor doven en slechthorenden. Het gaat er niet anders aan toe dan bij een gewone vereniging. Bart: “Alleen de wedstrijden worden aangepast, bijvoorbeeld bij de zwemwedstrijden gebruiken scheidsrechters startflitsen. We kunnen het fluiten namelijk niet horen.” Bart zwemt bij deze vereniging om in contact te komen met andere dove sporters. “Contacten met andere dove sporters vind ik fijn. En we begrijpen elkaar ook beter.” Met een aantal van hen is hij bevriend geraakt en gaat hij ook af en toe naar een pretpark of bioscoop.

Zwemmen bij reguliere vereniging

ZC Aquadream is een reguliere zwemvereniging, waar Bart zwemt voor zijn sportprestaties. Hij is hier zelfs clubkampioen geweest. Een doventolk is altijd aanwezig bij de trainingen zodat Bart kan communiceren via de tolk. Tijdens wedstrijden communiceert hij door te schrijven. “Voor mij is dit geen belemmering, ik kan gewoon mee met de horende zwemmers. Alleen bij het starten is het soms lastig. Bij wedstrijden is er niet altijd een startflits aanwezig. Dan moet ik naar een andere starter kijken wanneer hij of zij een armbeweging maakt gelijktijdig met het startsignaal.” Het is wel eens voorgekomen dat de starter naast hem geen armbeweging maakte. Hij was het vergeten. Bart bleef op het startblok staan, terwijl de anderen enthousiast in het zwembad sprongen. Gelukkig kon iedereen erom lachen en deden ze het startsein opnieuw.

Fitter, sterker en meer zelfvertrouwen door te zwemmen

Bart traint vijf uur in de week en zwemt regelmatig op zondag nog een wedstrijd. Hij voelt zich fitter door te zwemmen en wordt er sterker van. Bovendien geeft het hem zelfvertrouwen. “Ik zie dat ik niet minder ben dan anderen. Door te zwemmen voel ik me happy en minder eenzaam.” Zijn droom? Meedoen aan de Deaflympics (Olympische Spelen voor dove sporters). “Het lijkt me geweldig om mee te maken, om samen met andere dove sporters te gaan sporten op één plek. Het behalen van een medaille lijkt me gaaf, maar het meedoen vind ik al prachtig!”

Wil je ook gaan sporten, maar twijfel je nog? Neem eens contact op met andere (dove) sporters of neem contact op met een beweegcoach van Uniek Sporten Brabant. 

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente