Direct door naar content

Sporten met een transplantatie

17 juni 2019

Een paar keer per week sporten. Heerlijk! Toch? Maar wat als je leven er anders uitziet? Omdat je bijvoorbeeld drie keer per week aan de nierdialyse moet liggen, omdat je hart of lever niet meer functioneert zoals deze zou moeten functioneren of omdat je bijna geen lucht meer krijgt doordat je een beperkte longfunctie hebt. Mensen die wachten op een orgaan, nieuw weefsel of een beenmergtransplantatie, kunnen soms jaren geen ‘normaal’ leven leiden. En sporten zit er dan al helemaal niet meer in. 

Stichting Sport en Transplantatie
Voor deze mensen is een transplantatie een nieuwe start in hun leven. Na de operatie volgt eerst een periode van intensieve revalidatie om überhaupt weer deel te kunnen nemen aan de dagelijkse dingen. Veel mensen kunnen en durven dan niet meer te sporten. Toch hoeven zij niet stil te zitten. De stichting Sport en Transplantatie biedt mensen met een transplantatie de mogelijkheid om verschillende sporten te beoefenen met gelijkgestemden. Er zijn momenteel tien sporten bij de stichting ondergebracht. Denk aan atletiek, wielrennen, zwemmen, bowling, golf, tennis, tafeltennis, volleybal en badminton.

Voetbalteam
Sinds januari van dit jaar is het ook mogelijk om deel te nemen aan voetbal. Zij het met aangepaste regels. Je kan het vergelijken met zaalvoetbal, maar dan op het veld. De groep bestaat inmiddels uit 16 spelers en een technische staf. In augustus neemt het team zelfs deel aan de World Transplant Games in Newcastle (de Olympische Spelen voor deze doelgroep)! Voetbal staat voor het eerst op de agenda op de ruim 30 jaar dat deze spelen bestaan. Volgend jaar staan zelfs de eerste wereldkampioenschappen voetbal op het programma in Italië, en ook daar gaat het team voor goud.

Meld je aan
Momenteel traint het team één keer per maand, of spelen ze een wedstrijd. Omdat de spelers vanuit heel het land komen, trainen ze telkens op een andere locatie. Het doel is om in 2021 een eigen nationale competitie te realiseren, ingedeeld in regio’s. Maar: daar hebben ze dus spelers nodig! Ben je getransplanteerd of ken je iemand die dat is? En wil je voetballen (of een andere sport uitoefenen)? Neem dan contact met ons op. Iedereen is welkom: zowel mannen als vrouwen en in iedere leeftijdscategorie. 

Wil je meer weten over de stichting Sport en Transplantatie of wil je je aanmelden, kijk dan op www.sportentransplantatie.nl

Wil je meer info over de voetbaltak van deze stichting of interesse hebben om te sponsoren, neem dan contact op met Robin Simons door een mail te sturen naar rpm.simons@gmail.com.

Terug naar nieuwsoverzicht

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente