Direct door naar content

Manon gaat naar de World Dwarf Games: "Klaar om te knallen met ons team!"

24 juli 2023

Manon Baljeu heeft haar koffer al van zolder gehaald en de zenuwen beginnen te komen. De 23-jarige Roosendaalse vertrekt donderdag naar Keulen voor de World Dwarf Games. Op het event komen meer dan 500 sporters met een groeistoornis af om de competitie met elkaar aan te gaan. “Het is voor mij de eerste keer, maar ik kijk er enorm naar uit om mij te meten met sporters die in dezelfde situatie zitten.”

Manon is één van de 41 sporters die namens Nederland in actie komen in Keulen van 28 juli tot en met 5 augustus. ”Daarmee zijn we de grootse Europese afvaardiging.”  In totaal staan er tien sporten op het programma. “Zelf doe ik mee aan voetbal, badminton, atletiek en volleybal”, vertelt ze. “Sporters mogen aan meerdere onderdelen meedoen. Naast het fysieke, staat namelijk ook het sociale aspect van sport centraal.” De hoofdsport van de Brabantse sportster is echter wel voetbal. “Dit jaar doen we voor het eerste mee met een vrouwenteam en ik denk echt dat we kunnen gaan knallen”, aldus Manon, die stiekem hoopt om een medaille mee te nemen naar huis.

Wat het evenement zo bijzonder maakt voor Manon is dat ze zich kan gaan meten met andere sporters met een groeistoornis. “Deelnemers mogen niet langer zijn dan 1,55 meter”, aldus Manon, zelf 1,23 meter. “Dat we straks met meer dan 500 mensen zijn die in dezelfde situatie zitten zorgt ervoor dat je niet meer opvalt en het alleen maar om sporten draait. Dat is in de normale maatschappij eigenlijk ondenkbaar.”

Voorbereiding op de Games
In aanloop naar de Games zijn er meerdere groepstrainingen georganiseerd. “Dat doen wij collectief vanuit de Belangenvereniging voor Kleine Mensen (BVKM), waar ik in de sportcommissie zit. Zo hadden we vorige week nog een laatste trainingsdag waarbij de teamsporten centraal stonden”, aldus Manon. “Daarnaast konden individuele sporters de laatste puntjes op de i zetten samen met een trainer.”

De sportcommissie van de BVKM bestaat nu tien jaar. “En we zien dat er steeds meer aandacht komt voor sporten en bewegen. En terecht, want sport is voor zowel je fysieke gesteldheid als sociale contacten een krachtig middel”, vertelt Manon. “Iedereen moet op zijn of haar niveau kunnen sporten. Een evenement als de World Dwarf Games draagt bij aan die missie en kan andere inspireren ook in beweging te komen.”

Kom ook in beweging
Wil jij zelf ook in beweging komen of over vier jaar deelnemen aan de World Dwarf Games? Neem dan een kijkje op de website van de BVKM of neemt contact op met een buurtsportcoach van Uniek Sporten Brabant.

Terug naar nieuwsoverzicht

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente