Direct door naar content

Tim en Zara geven voorlichting op scholen: “Je bent een winnaar als je meedoet met sporten”

14 mei 2024

Woensdag 15 mei is de derde aflevering te zien van de serie ‘Meedoen is Goud’ op Omroep Brabant. In de serie worden de ambassadeurs van de Special Olympics gevolgd op weg naar het grote sportevenement op 14, 15 en 16 juni. Tim en Zara gaan deze week langs bij een basisschool om voorlichting te geven aan kinderen in het reguliere onderwijs. Tim: “Ik vind het leuk om voor de klas te staan, te promoten en de kinderen te motiveren om te gaan sporten.”

De Special Olympics Nationale Spelen (SONS) is het grootste multisport-evenement voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking in Nederland. Deze zomer komen bijna 3000 sporters naar Breda en Tilburg om samen te sporten. De ambassadeurs van het evenement, die een belangrijke rol hebben in de organisatie, hebben zelf ook een (licht) verstandelijk beperking. Zij gaan onder meer langs bij basisscholen om het evenement te promoten en kinderen voorlichting te geven over sporten met een beperking.

Tijdens de bezoeken aan de basisscholen geven de ambassadeurs een presentatie en worden ze het hemd van het lijf gevraagd door de kinderen. Zo krijgt Zara de vraag hoelang ze al bij de Special Olympics actief is en waar ze het meest trots op is. “Nu zo’n vijftien jaar”, vertelt ze. “Het meest trots ben ik op het feit dat ik een zilveren medaille heb gewonnen en mijn mbo-niveau 1 diploma heb gehaald.” Ook vertelt Zara wat sport voor haar betekent: “Als ik sport voel ik mij blij en gelukkig.”

Als de ambassadeurs alle vragen hebben beantwoord en de kinderen op de hoogte zijn van de SONS, is het tijd voor het actieve deel van het schoolbezoek: Tim en Zara nemen de klas mee de gymzaal in. “Wij gaan zo sporten met jullie en daar hebben wij ook een uitdrukking voor”, legt Tim uit. “Meedoen is belangrijker dan winnen. Je bent altijd een winnaar als je meedoet!”

Kijk woensdag 15 mei om 17:00 uur naar de derde aflevering van ‘Meedoen is Goud’ op Omroep Brabant. Daarna worden de afleveringen ieder uur herhaald of zijn ze te bekijken om Brabant+. Bekijk hier ook aflevering 1 en aflevering 2 van de serie.

Terug naar nieuwsoverzicht

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente