Direct door naar content

Samen in beweging bij de Eindhovense Hart Trim Stichting: “Sportief en sociaal komen hier samen”

04 juli 2024

Al meer dan veertig jaar is de Eindhovense Hart Trim Stichting (EHTS) een begrip in de regio. Op vier locaties in Best, Eindhoven en Veldhoven biedt de stichting sportlessen aan voor 40-plussers die te maken hebben met hart- en vaatziekte, diabetes of een longaandoening die in beweging willen blijven. “Sportief en sociaal komen samen tijdens onze groepslessen”, vertelt Nico Damen, een van de drijvende krachten achter het initiatief.

Nico, inmiddels zelf 73 jaar, moet op zijn 55e voor keuring naar de dokter. “Gewoon een ouwe lullen-keuring”, grapt hij zelf. “Maar daar ontdekten ze wel dat het helemaal mis was met mijn hart. Ik mocht niet meer naar huis en kreeg gelijk vijf bypasses.” Terwijl hij aan het herstellen is stuit hij op een folder van EHTS. Hij gaat langs om mee te sporten, maar neemt ook al snel in 2007 plaats in het bestuur van de stichting. “Ik voelde mij gelijk thuis hier. Het voelt als een echte sportclub”, legt Nico uit. “Sport en herstel staan centraal, maar ook het sociale aspect is heel belangrijk. Je treft hier mensen die met dezelfde problematiek rondlopen. Je kan elkaar dus ook helpen met de uitdagingen die op je pad komen.”

Sport tegen eenzaamheid
Bert moest worden gedotterd en sport al vijf jaar bij EHTS. Hij herkent het beeld dat Nico schetst. “Zelf ben ik 89 jaar. Je sociale kring wordt kleiner, dus als je dan weer ergens aansluiting vindt helpt dat tegen de eenzaamheid.” Eerst ging Bert altijd naar een speciale revalidatiegroep bij de fysiotherapeut. “Maar die oefeningen werd ik zat en daar sportte ik met ‘jongelui’ van vijftig. Hier tref ik ook meer leeftijdsgenoten.” Fysiek brengt het hem ook veel. “Door hier mee te doen, onderhoud ik een zekere fitheid. Ondanks mijn leeftijd kan ik nog altijd goed meedoen met de lessen, maar sommige spelvormen sla ik over.”

Veiligheid en aangepaste lessen
De lessen worden gegeven door speciaal opgeleide leraren, vertelt Nico. En er is een speciaal veiligheidsprotocol dat altijd zichtbaar aanwezig is in de hal. “We sporten natuurlijk met veel hartpatiënten. We vinden het daarom belangrijk dat het een veilige omgeving is waar iedereen weet wat te doen bij calamiteiten.” De lessen zijn er ook op aangepast. “Er zit een duidelijke opbouw in: een uitgebreide warming-up en vervolgens een of twee spelvormen. Dat gaat er nog altijd fanatiek aan toe. Heel leuk om te zien hoe de spelvreugde blijft.”

Verslaafd aan sport
Een van de andere deelnemers is Wim (77). Vlak na zijn zeventigste levensjaar moet hij een hartoperatie ondergaan. “In het ziekenhuis stond EHTS met een kraampje. Omdat ik graag weer wilde gaan sporten was dat voor mij een perfecte match.” Zelf noemt Wim zich een beetje verslaafd aan sport. “Het leuke van deze lessen is dat je ook allemaal nieuwe sporten probeert. Het varieert van volleybal tot hockeyen. Dat maakt het uitdagend.” Iedereen kan meedoen op zijn of haar eigen tempo. “Dat zorgt ervoor dat het laagdrempelig is om mee te doen.”

Bert en Wim snappen dat de stap naar sporten of bewegen groot kan zijn als je iets heftigs hebt meegemaakt. “Maar toch zou ik iedereen adviseren om gewoon eens te komen. Het kan je veel brengen”, aldus Bert. Wim voegt nog toe: “Sinds ik hier sport zit ik veel beter in mijn vel, zowel fysiek als mentaal. Echt een aanrader dus!”

Meer informatie of een keertje meedoen?
Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je een keer meedoen met een les? Neem dan een kijkje op de site van de Eindhovense Hart Trim Stichting.

Heb jij een andere vraag over sporten en bewegen met een beperking of chronische aandoening? Neem dan contact op met de beweegcoach bij jou in de buurt!

Terug naar nieuwsoverzicht

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente