G-team BC Lieshout wil met Uniek Sporten-certificaat andere clubs inspireren: ‘Begin gewoon!’
19 december 2024
Basketball Club Lieshout was 26 jaar geleden de eerste basketbalvereniging van Nederland met een G-team. Ruim een kwart eeuw later draait het team nog altijd op volle toeren, heeft het een volwaardige plek binnen BC Lieshout én het Uniek Sporten-certificaat op zak. De basketballers willen andere clubs inspireren. "Ons advies: gewoon beginnen."
Anne van der Velden, Cissy Timmers en Peter van der Putten stonden 26 jaar geleden aan de wieg van het team voor mensen met een verstandelijke beperking. "Het idee ontstond aan de bar", vertelt Cissy. "Ons eerste damesteam speelde in de eredivisie en werd zelfs landskampioen. Daar kwam wekelijks veel volk op af. We zagen ook mensen met een beperking enthousiast supporteren."
Noud Kemps en Henriëtte Pennings uit het bestuur van de club bleken ook al op een vergelijkbaar idee te broeden. Later sloot ook Tonnie Pennings zich aan bij de begeleiding van het G-team. Cissy: "We zijn samen met de gemeente Laarbeek onderzoek gaan doen naar de interesse voor G-sporten en basketbal stond in de top 3."
BC Lieshout organiseerde kennismakingsdagen en ging van start met een volledig team. "Het was in het begin een beetje aftasten, onder meer qua niveau. De verschillen waren best groot. Wat ik heel mooi vond om te zien, was dat de spelers zo snel stappen zetten. Ze werden door de basketbaltrainingen motorisch beter, waardoor ze uiteindelijk goed mee konden met het algehele niveau van het team”, vertelt Anne.
Volwaardig onderdeel
Sinds 2010 bestaat de begeleiding uit hoofdtrainer Peter en begeleiders Anne, Cissy en ook Vera van Dijk. "Die duidelijkheid van één hoofdtrainer is voor de spelers fijn." De staf had een belangrijke voorwaarde voor het G-team: ze wilden écht volwaardig lid zijn. "We wilden niet trainen op een moment dat verder niemand aanwezig was. Nee, het moest op een prominent tijdstip zijn. Dat werd de dinsdagavond. Daar is nooit aan getornd. Daarnaast worden ook onze spelers voor alle activiteiten van de club uitgenodigd."
Het was voor de andere leden van de club in eerste instantie wel spannend. Hoe ga je om met mensen met een verstandelijke beperking? "Maar dat ging al snel goed. Het hielp daarbij ook dat we zelf toernooien organiseerden voor G-teams. Clubgenoten floten daarbij wedstrijden. In het begin waren ze dan gespannen, maar uiteindelijk voelden ze het goed aan en zeiden ze: 'Dit was toch wel heel erg gaaf om te doen.' Ons team is echt volledig onderdeel van de club en dat is voor iedereen een vanzelfsprekendheid." Sterker nog, het G-team zorgt voor extra sjeu binnen de club. "Sommige spelers kunnen lekker direct zijn met vragen", vertelt Cissy. Anne: "Of delen liefdesbriefjes uit. En als ergens een microfoon in zicht is, pakken ze die op en beginnen ze te zingen of een praatje te houden."
Het team zat gedurende de afgelopen jaren altijd vol. Zo ook nu, met vijftien leden. De jongste is een twintiger, de oudste ruim in de vijftig. Twee leden van het eerste uur doen nog steeds mee: Stefan en Arnold. Anne en Cissy genieten van het enthousiasme van de spelers. Het is dat wat hen al een kwart eeuw naar de sporthal trekt. "Het is misschien nu nog wel leuker dan in het begin. Je bouwt een band met elkaar op, je doet het echt samen met de spelers", vertelt Cissy. Anne: "Er zijn erbij die je eerst een dikke knuffel geven en dan beginnen met trainen. Dat is toch heerlijk! Als ik daarnaast zie hoe ze groeien, dat ze meer zelfvertrouwen krijgen, beter worden in de sport en elkaar helpen en aanmoedigen, dat vind ik heel mooi. Ze horen echt ergens bij en ervaren een teamgevoel." Cissy: “En ze voelen zelf ook hoe goed sporten voor je is.”
Inspireren met certificaat
Eén persoonlijk hoogtepunt noemen, vinden ze lastig. "Het 25-jarig jubileum was bijzonder. We zijn een dagje naar De Efteling geweest en hebben daarna nog wat gegeten met z'n allen. Dat was echt genieten, om ook in die omgeving te zien hoe iedereen met elkaar omgaat en elkaar in z'n waarde laat." Ieder toernooi is tevens een feestje. Cissy: "De voorpret is al geweldig. Je ziet de spanning oplopen bij een aantal van hen."
Om toernooien te spelen, zijn tegenstanders nodig. Het is de voornaamste drijfveer geweest voor Cissy, Anne en de andere leden van BC Lieshout om het Uniek Sporten-certificaat te halen. Eerder speelden zij ook al demonstratiewedstrijden bij andere clubs. "We merken dat andere verenigingen vaak te veel en te moeilijk denken. Je moet gewoon beginnen. Zo ingewikkeld is het allemaal niet. En je mag fouten maken hè, dat deden wij ook. Zo lieten we eerst het doek in de zaal omhoog, zodat onze spelers echt tussen de andere teams trainden. Dat bleek toch voor iets te veel prikkels te zorgen", vertelt Cissy.
De uitreiking was een feestje. Wethouder Monika Slaets reikte het certificaat uit aan het team, dat daarmee verrast werd. "Tijdens onze training kwam voorzitter Teun Hagelaar even storen. Hij nam het team mee naar een plek waar ook een delegatie van alle andere teams stond, de wethouder en Lisanne van der Veen, regiocoördinator van Uniek Sporten De Peel. Een erg mooi moment." Anne: "En het is net zo leuk om te zien dat ze daarna gelijk weer terug wilden naar hun training."
Meer informatie
Heb jij zelf vragen of sport en bewegen met een beperking of aandoening? Neem dan contact op met de uniek Sporten Brabant beweegcoach uit jouw gemeente. Ook voor het aanvragen van een certificaat voor jouw vereniging of club kan bij de beweegcoach.