Direct door naar content

Hester Bongenaar, gespecialiseerd verpleegkundige chronische ziekten

Verhalen Uniek Sporten Brabant

Bewegen is zó belangrijk!”

Hester Bongenaar is gespecialiseerd verpleegkundige in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Zij begeleidt mensen met een chronische ziekte, met name MS en Parkinson. In haar werk ziet zij hoe belangrijk bewegen is. “En sporten is daarnaast ook heel leuk!", zegt zij.

“Wij stimuleren mensen met een chronische ziekte om goed te bewegen. Niet alleen via fysiotherapie, dat is natuurlijk belangrijk voor het onderhoud van het lijf. Maar fysio is geen sport; je mist de interactie met anderen. Juist via sporten kom je in contact met de buitenwereld, met andere mensen. Je moet dan je krachten aan elkaar laten zien. Best spannend, maar je ziet dat mensen ontzettend opknappen.” Hester noemt nog een ‘beweegreden’, een belangrijk voordeel: “Als je beweegt, houd je jezelf fit, ben je fysiek krachtiger, en kun je mentaal beter omgaan met je problemen.”


Ook omdat het spannend kan zijn, is professionele begeleiding een must, stelt Hester. “De drempel is vaak hoog. Zeker als de mensen bekend zijn met sporten, bijvoorbeeld als zij al jaren van een badmintonvereniging lid waren. Om dan weer aan te kloppen (met een chronische ziekte) - Ik wil graag meedoen, maar het kan niet meer zoals vroeger - ja, dat is écht heel moeilijk. Professionele begeleiding is dan belangrijk, het geeft zekerheid. Je stimuleert mensen om iets te ondernemen, dat  duwtje in de rug is dan nodig.”

Zij is het roerend eens met de oproep aan professionals om mensen met een beperking te begeleiden. "Het is goed dat er doorverwezen wordt!"

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente