Direct door naar content

Henri de Haas, hardloper

Verhalen Uniek Sporten Brabant

Kan niet, bestaat niet.”

Het leven van Henri de Haas (44) uit Eindhoven stond in 2012 ineens op zijn kop. Henri, vader van vijf kinderen, werd getroffen door een herseninfarct. Deze werd eind 2016 opgevolgd door nóg twee herseninfarcten kort na elkaar, waarna hij rechtszijdig verlamd in het ziekenhuis belandde. Zowel fysiek als mentaal was Henri er slecht aan toe. Hij kwam in het revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven terecht en moest alles weer opnieuw leren: lopen, eten, praten, schrijven en zelfs slikken.

Vrienden op bezoek
Henri kreeg veel steun van vrienden en familie. Toen twee vrienden hem in het revalidatiecentrum bezochten, ontstond gekscherend het idee om in 2017 weer de 10 km te rennen tijdens de marathon in Eindhoven. Later, toen deze vrienden hem weer bezochten, gaf één van hen aan al aan het trainen te zijn. Hij vroeg hoe het met Henri zat. Henri: "Ik was nog volop aan het revalideren, dus ik dácht nog niet eens aan rennen."

Doel stellen
Henri was toch geprikkeld en in overleg met zijn revalidatiearts en fysiotherapeut, probeerde hij buiten te gaan hardlopen. Henri: "Gek genoeg ging dit beter dan wandelen. Ik ben de trainingen dan ook snel intensiever gaan maken." Het hielp Henri om een doel te hebben. Een aantal bezoeken van zijn vrienden later, ontstond het idee om de uitdaging intensiever te maken. "Ik stelde lachend voor om dan maar meteen een halve marathon te rennen. Dat vond ik meer een uitdaging. Ik mijn ‘gezonde’ tijd, had ik al eens eerder een halve marathon gelopen, dus dat moest wel kunnen dacht ik."

Lopen zonder gevoel in rechterbeen
Hoe optimistisch hij ook was, het feit bleef dat Henri geen gevoel in zijn rechteronderbeen heeft. Dat betekent dat hij niet weet hoeveel kracht hij zet en hij ook niet voelt hoe groot zijn stap is met zijn rechterbeen. "Ik loop dan ook nooit twee stappen in hetzelfde tempo." Bovendien kan hij na zijn herseninfarct niet meer hijgen.

Huilend over de streep
Uiteindelijk, na veel trainen, vloeken, vallen, opstaan en een fysio die het allemaal met argusogen aan zag, liep Henri in oktober 2017 de halve marathon van Eindhoven. Het was een helse klus. Hij kwam huilend over de streep, samen met zijn vrienden. Henri: "Het was een van de allermooiste momenten van mijn revalidatie." Inmiddels heeft Henri ook de Zevenheuvelenloop in Nijmegen en de Tilburg Ten Miles gelopen, samen met zijn vrienden. Je kan wel raden wat het motto van Henri is: Kan niet, bestaat niet.

Wil jij ook (meer) bewegen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op met een beweegcoach bij jou in de buurt.

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente