Direct door naar content

Joep van Lankveld, schutter

Verhalen Uniek Sporten Brabant

“Door mijn sport zijn al mooie vriendschappen ontstaan!”

Joep van Lankveld kan niet staan of lopen en is daardoor gebonden aan een rolstoel. Dat vraagt in zijn dagelijks leven best wat planning en voorbereiding, maar echt belemmeren doet het hem niet. Sterker nog, Joep is erg positief, vooral over sport! Het is goed voor zijn fysiek, hij heeft er plezier in en hij is heel gemotiveerd om zich in zijn sport te ontwikkelen. Bovendien heeft hij aan het sporten veel sociale contacten overgehouden. “Door mijn sport zijn al mooie vriendschappen ontstaan!”

Toen Joep 6 jaar was, werd hij getroffen door de spierziekte Dermatomyositis. "Gelukkig was het geen progressieve ziekte, maar het leidde wel tot verminderde kracht en functionaliteit in mijn spieren." Na een lange revalidatieperiode ging Joep op zoek naar een voor hem geschikte sport. Hij begon met waterbasketbal, iets wat hij nog steeds doet en waar hij al kennis mee maakte tijdens zijn revalidatie. 

Talent in schieten
Jaren later besloot hij een tweede sport te gaan beoefenen en viel de keuze op iets waar hij veel talent in bleek te hebben: schieten. Nu is de 29-jarige Joep lid van het Nederlands team, reist hij de wereld over en ‘mikt’ hij op de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio. "Door deze sport kom ik op heel mooie en bijzondere plekken in de wereld. Dat is een extra mooi geschenk."

Werken bij NOC*NSF
Joep, opgegroeid in Heeswijk-Dinther en nu woonachtig in Nijmegen, is graag actief buiten en blinkt dus uit in schieten, maar er is nog een link met sport. Hij werkt bij NOC*NSF, de Nederlandse sportkoepel, waar hij veel verschillende taken voor zijn rekening neemt. Ondanks de gebondenheid aan een elektrische rolstoel is er maar weinig wat hij niet doet.

Hulpmiddelen
Zo kan hij in een aangepaste auto zelf rijden en heeft hij de nodige hulpmiddelen om al zijn sportactiviteiten te kunnen doen, zoals een aankoppel-handbike en een handbewogen rolstoel. In het water maakt hij daarnaast gebruik van kurken voor extra ondersteuning en voor het schieten heeft hij een speciaal ontworpen zitje en kan hij zijn geweer op een steun leggen. Naast deze middelen krijgt Joep ook hulp bij het omkleden voor het zwemmen en het vervoeren van materialen.

Met hulp de juiste sport vinden
"Vraag hulp bij het vinden van de juiste sport." Het is zijn belangrijkste advies voor anderen. Zelf kreeg hij veel hulp van zijn ouders. "Zeventien jaar geleden was het aanbod nog niet zo groot en bekend", legt hij uit. En dus waren er nog niet zo gek veel sporten om uit te kiezen. Nu zijn er veel meer mogelijkheden en is de juiste sport kiezen lang niet makkelijk. "Vertel iedereen over je sportwens en ga juist ook met (revalidatie)arts, onderwijs, werkgever en gemeente in gesprek om samen een passende sport te vinden."

Foto gemaakt door Mathilde Dusol

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente