Direct door naar content

Erik van der Jagt, handbiker

Verhalen Uniek Sporten Brabant

“Het is ongelooflijk wat een energie ik krijg van handbiken!”

Voor Erik van der Jagt is het duidelijk. Hij heeft zijn nieuwe sport gevonden. Handbiken! Erik is een sportieve man. Voor bij hem multiple sclerose werd geconstateerd deed hij aan bergsport, beklom hij bevroren watervallen, wandelde en mountainbikete hij. MS tast het centrale zenuwstelsel aan, waardoor krachtvermindering kan ontstaan en er ook problemen met lopen kunnen optreden. Tien jaar lang was sporten voor Erik dus niet mogelijk. Erik: "Ik deed wel eens een poging, maar mijn energielevel was te laag."

De battle aangaan
In de zomer van 2018 verergerden zijn loopproblemen: "Het lopen ging belabberd, dus ik heb bij de gemeente een rolstoel aangevraagd." Erik deed de rolstoeltraining van Uniek Sporten om meer te leren over het omgaan met zijn rolstoel. Hij maakte kennis met verschillende rolstoelsporten en zag dat er misschien mogelijkheden voor hem waren. Daarnaast was hij in behandeling bij revalidatiecentrum Revant, waar hij al wel eens sprak over handbiken. Erik: "Ze vroegen of de handbikebattle niets voor mij was. Een jaarlijkse wedstrijd waarbij teams van verschillende revalidatiecentra de uitdaging aangaan en de Kaunertaler gletcher in Tirol beklimmen." Toevallig ontmoette Erik ook op de rolstoeltraining een aantal mensen die van plan waren die uitdaging aan te gaan. "Het leek wel alsof alles samenkwam." Hij werd enthousiast en besloot ervoor te gaan. "Voor ik bij het handbiketeam, team ZeeBra, kon aansluiten moest ik een inspanningstest doen waarbij gekeken werd of mijn longen en hart de fysieke inspanning aankonden. Dat was allemaal goed."

Trainen met vrienden
Erik begint in januari van 2019 met trainen. In het begin vindt hij het loodzwaar, maar al snel merkt hij vooruitgang. "De eerste keer was ik na een half uur al helemaal gesloopt in mijn armen en schouders. Nu kan ik uren fietsen achter elkaar. Het is ongelooflijk wat een energie ik krijg van het handbiken! Ik had niet verwacht dat ik nog een sport zou vinden die ik zo tof zou vinden. Het geeft me weer het gevoel dat ik vroeger kreeg als ik sportte. Ik houd van het buiten zijn en de gezelligheid die we als team met elkaar hebben. Winnen is niet het belangrijkste, hoewel we dat natuurlijk wel gaan doen, haha." Eén keer per week traint Erik met team ZeeBra en daarnaast traint hij met vrienden van hem die met hem mee fietsen. "Ik handbike bijna nooit alleen, veel vrienden van me vinden het leuk om mee te gaan. Een van deze vrienden, Jan, is ook mijn buddy voor de battle. We hebben vroeger samen aan bergsport gedaan en zijn zelfs in Nepal geweest. Hij traint met me en gaat tijdens de battle op de fiets mee naar boven."

Ik heb het nergens anders meer over
Voor Erik is het extra bijzonder dat hij nu bij Kaunertal zijn nieuwe sport zal gaan beoefenen tijdens de battle. Erik: "We komen langs een waterval die ik zelf jaren geleden heb beklommen. Ik ben al eens eerder met mijn gezin terug gegaan naar dat gebied en toen was het heel dubbel voor me. Ik wilde sporten, maar het lukte me niet meer zoals ik het wilde. Nu, met het handbiken, gaat me dat wel lukken." De sport heeft Erik echt te pakken: "Ik verlies me erin en heb het nergens anders meer over. Mijn gezin wordt er af en toe gek van!"
 

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente