Direct door naar content

Luka, rolstoelhockeyer

Luka, rolstoelhockeyer

“Als je het echt wilt, lukt het.”

‘Als je het echt wilt, lukt het’. Het is een veelgehoorde spreuk, een cliché misschien, maar voor Luka van Zutphen raakt het exact de waarheid. De 21-jarige inwoonster van Vinkel heeft spinale musculaire atrofie type 2, kortweg SMA. Het is een progressieve spierziekte waar Luka al sinds haar geboorte mee kampt. En dat levert zeker beperkingen op. Maar sporten zal ze, ze laat zich door niks of niemand weerhouden.

“Het meest belemmerende is denk ik dat ik altijd afhankelijk ben van andere mensen”, stelt Luka zelf. “Ik kan nooit langer dan een paar uur zonder ondersteuning.” En toch is sport een vast en belangrijk onderdeel van haar leven. Ze doet al sinds haar zesde aan elektrisch rolstoelhockey.

Lid van GP Bulls
Ze kreeg de smaak te pakken op de Mytylschool, voor kinderen met een beperking. “Daar speelden we vaak hockey tijdens gym. Dit vond ik zo leuk dat ik me aan wilde sluiten bij een vereniging”, legt Luka uit. “Zo kwam ze uit bij GP Bulls, een rolstoelhockeyclub in Eindhoven.

Speciale sportrolstoel
Luka heeft het naar haar zin bij de Bulls, maar meedoen kan niet zomaar. In het dagelijks leven is Luka afhankelijk van een elektrische rolstoel en voor het hockey heeft ze een speciale sportrolstoel nodig. Kosten: 14.000 euro. “Het aanschaffen hiervan was een hele uitdaging. Uiteindelijk heb ik verschillende sponsors gezocht, waardoor de sportrolstoel toch voor een deel vergoed kon worden.”

Vervoer een uitdaging
Ook voor het beoefenen van haar sport is Luka afhankelijk van andere mensen. Zo is het vervoer altijd een uitdaging. Luka wordt meestal gebracht door haar vader, in aanwezigheid van een begeleider, of ze rijdt mee met een teamgenootje. En is dat beide niet mogelijk, dan kan ze nog met de taxi gaan. Verder is er tijdens competitiedagen altijd iemand aanwezig die haar de nodige zorg kan bieden.

Anderen motiveren
Ondanks dat wil ze zeker blijven sporten. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om anderen te tonen dat het mogelijk is. “Ik vind het belangrijk mensen te motiveren om dingen te ondernemen, dat kan bijvoorbeeld door middel van beweging.” Mensen die nog twijfelen, adviseert ze om het vooral zelf te ondervinden. “Ga een keertje kijken bij een wedstrijd of training!”

VIND EEN BEWEEGCOACH BIJ JOU IN DE BUURT

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente

Initiatief van

Logo Brabant Sport Logo provincie Noord-Brabant

Contactgegevens