Direct door naar content

Amanda de Wit – Fitness en wandelen 

Verhalen Uniek Sporten Brabant

“Samen met een beweegcoach op zoek naar een actievere sport” 

Amanda de Wit (33) uit Grave wilde graag weer gaan sporten. Zij heeft een visuele beperking, maar dat maakt sporten zeker niet onmogelijk voor haar. Ze heeft bijvoorbeeld twee jaar aan rolstoeldansen gedaan. Afgelopen jaar was ze op zoek naar iets anders en ze schakelde daarom een beweegcoach van Uniek Sporten Brabant in voor advies. Zo kwam ze uit bij een sportschool waar ze veilig kan fitnessen. Ze kan het daarom iedereen aanraden om een beweegcoach op te zoeken.  

Amanda kwam via-via in contact met beweegcoach Bart Schmeits. “Ik wilde graag weer wat aan sport gaan doen en toen kwam ik een keer mijn oude gymleraar van school tegen. Ik heb hem gevraagd of hij mij toevallig kon helpen. Hij zei gelijk dat hij wel wat mensen kende die mij advies konden geven. Zo kwam ik in contact met Bart.” Bij een eerste afspraak wilde beweegcoach Bart vooral weten wat Amanda zoal had gedaan aan sport en wat ze nu graag wilde gaan doen. Daar had ze wel een duidelijk idee over. “Ik had ongeveer twee jaar aan rolstoeldansen gedaan. Dat was leuk, maar ik zocht toch iets met meer beweging. Ik wilde wel iets actievers gaan doen.”  

Sociaal rondje wandelen 

Sporten en bewegen is voor haar erg belangrijk, heeft ze gemerkt. “Ik vind het leuk om te bewegen en lekker actief bezig te zijn. Maar als je thuis zit dan denk je toch: hoe kan ik mijn beweging krijgen? Dan moet je wel ontdekken wat je kunt doen.” Beweegcoach Bart kon haar daar goed bij helpen. Hij ging met haar ook op zoek naar een fijne locatie om te kunnen sporten. Ze was in coronatijd al begonnen met rondjes wandelen in de buurt, maar daarnaast wilde ze nog best iets anders doen. “Ik maakte van die rondjes soms ook al iets sociaals door iemand anders mee te vragen. Ik loop dan met een herkenningsstok. Als het druk is met het verkeer, dan is wandelen buiten op straat niet altijd even veilig. In een sportcentrum is het een stuk veiliger voor mij.”  

Kennismaken met nieuwe sportschool 

Bart had haar daarom geholpen bij het vinden van een geschikte sportschool. Samen gingen ze er een keer langs om kennis te maken. “Er waren daar heel veel mogelijkheden voor mij. Ik zou zelfs kunnen gaan zwemmen, maar ik heb toen vooral gekeken welke apparaten voor mij geschikt zijn. Ik heb meteen ook al even wat toestellen zoals de loopband uitgeprobeerd.” Ze was gelijk enthousiast over deze nieuwe sportschool. Alleen heeft ze daar door de coronamaatregelen tot nu toe jammer genoeg nog maar twee keer kunnen sporten.   

Fietsmaatje gezocht 

Amanda heeft zich door het sluiten van de sportscholen niet laten ontmoedigen en is gewoon verder gegaan met wandelen. Ze ziet nog steeds dat sport haar veel oplevert. “Ik vind het gewoon belangrijk dat ik met plezier kan deelnemen aan sport en bewegen. Het maakt mij ook fitter en je bent lekker bezig met je lichaam en wat ik ook leuk vind is dat je nieuwe mensen leert kennen.” Dat kan in de sportschool, maar ook tijdens wandelingen maakt ze soms een praatje met voorbijgangers. “Ik heb ook een tandem, dus ik heb al aan Bart gevraagd of hij mij misschien kan helpen bij het zoeken van een maatje om mee te gaan fietsen. Dat lijkt mij erg leuk om te doen.”  

Het is duidelijk dat Amanda niet stilzit. Dat is ook haar advies aan anderen met een beperking, zeker in deze coronatijd. “Ga niet bij de pakken neer zitten en probeer gewoon iets uit van sport en bewegen. Ga vooral ook op zoek naar een beweegcoach die jou kan helpen en geef ook aan wat je leuk vindt om te gaan doen.”  

 

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente