Direct door naar content

Luna Verhappen , Bootcamp

Verhalen Uniek Sporten Brabant

“Luna komt helemaal vrolijk terug van het bootcampen” 

Als je een beperking hebt, kan de zoektocht naar een sport lastig zijn. Dat heeft Nadine Verhappen ook ervaren toen ze voor dochter Luna (15) op zoek ging naar een geschikte sportclub. Ze liep vaak tegen gesloten deuren aan, maar dat veranderde toen ze in contact kwam met beweegcoach Anouk Houterman van Uniek Sporten Brabant. Al pratende kwamen ze tot een verrassende keuze voor Luna: bootcampen. “Dat is helemaal Luna’s ding geworden!” 

Luna heeft het Syndroom van Williams, een complexe aangeboren aandoening waardoor ze onder andere een vernauwde longslagader heeft. “Ze heeft daardoor een veel minder grote longcapaciteit”, legt haar moeder Nadine uit. Daarnaast is ze door de aandoening ook hypermobiel. Omdat ze het sporten voor haar dochter belangrijk vond, was Nadine eerst zelf met een intensieve zoektocht begonnen. “We hebben allerlei g-teams geprobeerd en ook bij paardrijden en dansen gekeken. We liepen elke keer tegen dichte deuren aan.” Het sporten bij een reguliere sportclub bleek ook geen optie omdat ze net niet mee kan komen met de kinderen zonder beperking.  

Wensen van Luna voorop 

Om verder te komen in haar zoektocht schakelde Nadine het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) van de gemeente Geldrop-Mierlo in. Dat loket is onder andere verantwoordelijk voor de WMO-regeling in de gemeente. Tessie Jansen van het CMD nam contact op met beweegcoach Anouk, zij is als buurtsportcoach in de gemeente Geldrop-Mierlo namelijk ook aangesloten bij het netwerk van Uniek Sporten Brabant. In een kennismakingsgesprek ging Anouk samen met Nadine en Luna kijken wat voor activiteit zou kunnen passen. Dat klikte gelijk goed, merkte Nadine. “Anouk heeft de wensen van Luna vooropgezet en gekeken wat ze leuk zou vinden om te gaan doen. Al kletsende kwamen we op bootcampen uit omdat Anouk al een goede coach kende.”  

Persoonlijke klik  

Nadine moet toegeven dat ze zelf niet direct aan bootcampen had gedacht voor haar dochter. “Wij hadden dit niet als eerste op het lijstje staan. Wij zochten het eerder bij dansen en paardrijden, dat soort dingen. Toen kwam Anouk met dit gave plan! Het is uitdagend, lekker in de buitenlucht en heel erg afwisselend.” Het was dus een schot in de roos en dat kwam vooral door trainer Yvar de Weerd. “Het is helemaal fantastisch. Ze heeft echt een persoonlijke klik met Yvar en ze kan het met hem ook goed hebben over persoonlijke dingen. In coronatijd heeft hij Luna steeds meegenomen. Het sporten was toen zeker een uitlaatklep voor haar.”  

Kijken naar mogelijkheden 

Dat Anouk met een verrassende keuze voor Luna kwam, past ook in haar aanpak bij het advies. “Als ik met een gezin in gesprek ga, probeer ik te kijken naar de mogelijkheden en juist ook naar nieuwe ideeën, omdat ze vaak niet weten wat er in de buurt allemaal is qua sportaanbod. Met Yvar heb ik goede contacten, want hij doet al veel voor kinderen met een rugzakje. Ik kan altijd bij hem aankloppen en hij denkt ook heel erg in mogelijkheden.”  

Bij Yvar kan Luna terecht voor één-op-één lessen, waardoor ze op haar eigen tempo kan sporten. “Hij is onder de indruk van haar positiviteit”, zegt Nadine. “Als je zou verwachten dat ze het niet aankan, dan laat ze zien dat ze het toch kan. Ze gaat er gewoon voor! Ik merk dat het sociale met Yvar goed werkt. Als ze een zware dag heeft gehad, dan komt ze vrolijk terug. Het gesprek met Yvar, lekker buiten zijn, het sporten: het is allemaal win-win!”  

Hulp bij zoektocht naar sport 

Nadine wil andere ouders met een kind met een beperking meegeven hoe belangrijk mensen zijn die kunnen helpen bij je zoektocht naar sport. “Als je tegen gesloten deuren aanloopt, dan denk je misschien dat het ophoudt, maar dat is niet zo. Dan tref je Anouk of Yvar en dan kom je tot een oplossing.” Dat is ook precies wat Anouk wil bereiken. “Ik probeer altijd deuren te openen. We stoppen niet voordat we iets hebben gevonden wat past. Nu gaat het heel erg goed met Luna, maar als blijkt dat dit het toch niet is, dan gaan we samen verder kijken. Het is belangrijk dat ze kan bewegen en dat ze het leuk vindt.”  

Na al die jaren dat ze het zelf probeerde uit te vinden, is ze heel erg blij met de inzet van anderen voor Luna. “Met Anouk, Yvar en Tessie hebben we echt een topteam. Iedereen doet zo zijn best! De hulp en empathie die wij kregen, is hartverwarmend.”  

 

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente