Direct door naar content

Auke Vos, parahockey

Verhalen Uniek Sporten Brabant

“Wij accepteren elkaar allemaal in het team”

Hockeyclub Den Bosch heeft sinds 2006 een Para/LG-hockeyteam voor spelers die niet in een regulier team kunnen spelen. Parahockey geeft hockeyers die een fysieke of een verstandelijke beperking hebben de mogelijkheid om de hockeysport te beoefenen. In dit team kan elke hockeyer op zijn eigen niveau sporten en is gezelligheid ook belangrijk. Auke Vos zit al sinds de oprichting van dat team bij de club. Hij voelde zich altijd al thuis bij de club, maar sinds hij zelf ook in het geel-zwarte tenue speelt, is het clubgevoel nog sterker geworden. Het hockeyen heeft hem behalve meer rust en energie ook een aantal vrienden opgeleverd.

Auke speelde eerst bij MHC Drunen, omdat daar veel schoolgenoten van hem zaten. Doordat zijn zus bij HC Den Bosch hockeyde, kwamen hij en zijn moeder Ineke de Winter daar ook vaak. Ineke raakte langs de hockeyvelden in gesprek met Sascha van Lith, die zich afvroeg waarom de Bossche club geen Para/LG-hockey team had. Zo begonnen Sascha en Ineke met een Para/LG-team bij HC Den Bosch en was Auke een van de eersten die daar ging proefdraaien. “Ik voelde mij gelijk welkom. Dat kwam natuurlijk ook doordat ik daar als jong ventje altijd al rondliep. Ik voel mij daar kind van de club. Ik kende al veel meer mensen op de club buiten mijn eigen team. Dat maakte het misschien ook leuker.”

Zestallen en achttallen
Auke was toen een van de eersten die bij het Para/LG-hockeyteam zat en hij is nu ook de speler die het langste bij het team zit. Auke is dus de aangewezen persoon om iets meer over dit gezellige hockeyteam te vertellen. “Het is een team voor mensen met een fysieke beperking, die niet rolstoelafhankelijk zijn. Sinds een paar jaar hebben we twee teams: de achttallen en de zestallen. De zestallen spelen op een kwart veld en de achttallen, waar ik in speel, spelen op een half veld.”

Gemengd in de winter
In het team van Auke zitten meerdere spelers en speelsters die qua conditie makkelijk mee kunnen met een vierde team in het reguliere hockey. Zelf heeft hij nooit geprobeerd om bij het reguliere hockey mee te doen, behalve in de winter. “In de winter doe ik mee aan het winterhockey. Dat is opgezet voor de mensen uit de teams die niet de zaal in gaan, maar wel door willen hockeyen in de winter. Dan zit ik tussen de reguliere hockeyers en dat kan ik goed bijhouden. Ik ben daar zeker niet een van de slechtere spelers. Alleen heb ik het sociaal wat moeilijker bij het contact leggen, maar omdat ik steeds beter herkend wordt, gaat het contact daar ook makkelijker.”

Vriendenteam
In zijn eigen Para/LG-team is dat sociale aspect van het sporten wel anders. “Misschien gaat het contact leggen in mijn eigen team wat makkelijker omdat iedereen daar een beperking heeft. Dan heb je elkaar al geaccepteerd. Mijn teamleden ken ik veel beter. Die zie ik elke week en sommigen wonen zelfs bij mij in de buurt.” Hij heeft aan het hockeyen ook een aantal goede vrienden overgehouden. “Wij zijn ook buiten het hockey bevriend. Het is dus niet alleen een hockeyteam, maar met sommigen ook echt een vriendenteam.”

Meer energie na een training
Voor Auke is het hockeyen een ideale uitlaatklep, vertelt hij. “Sporten geeft mij in het algemeen meer rust en ik vind het lekker om mijn energie kwijt te kunnen. Daar krijg ik ook weer nieuwe zin en nieuwe energie van. Dat merk ik ook na het sporten. Als ik een zware training achter de rug heb, dan voel ik mij zelfs veel enthousiaster.”

Sociale aspect
Eén onderdeel vindt hij het allerleukste aan zijn sport: het slaan van de bal op doel. “Eén-op-één met de keeper en dan slaan. Ik moet mijn energie kwijt, dat is waar ik bij een training en zeker bij een wedstrijd naar verlang.” Het team is fanatiek en ze durven ook naar elkaar uit te spreken als iets niet goed gaat, maar het sociale aspect wordt nooit vergeten. “Ik vind het samenzijn na een wedstrijd heel erg leuk. Dan drinken we nog wat. En de teambuilding vooraf is ook belangrijk: we gaan voor elkaar door het vuur tijdens een wedstrijd.”

Geïnspireerd door het verhaal van Auke? Bij HC Den Bosch zijn ze voor de 8-tallen nog op zoek naar (ervaren) spelers die door een chronische aandoening of fysieke beperking niet (meer) mee kunnen in een regulier team. Jonge hockeyers met een beperking zijn natuurlijk ook welkom! Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van het LG hockey bij HC Den Bosch of stuur een mail naar Ineke de Winter via lghockey@hcdenbosch.nl. En woon je niet in de regio Den Bosch, maar wil je wel graag hockeyen? Kijk dan in de sportzoeker op deze website voor het G-hockeyaanbod bij jou in de buurt.

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente