Direct door naar content

Jeroen, mountainbiken

Verhalen Uniek Sporten Brabant

“Dankzij mijn nieuwe fiets heb ik mijn vrijheid weer terug”  

Jeroen Lenssen uit Helmond zit al zo’n vijftien jaar in een rolstoel. De eerste jaren moest hij nog één met die stoel worden. Hij deed daarom speciale trainingen om zijn rolstoelvaardigheid te verbeteren. Daarna durfde hij zelfs in een skatebaan te rijden met zijn stoel. Ondanks dat hij voor het dagelijkse leven alle rolstoelskills onder de knie had, ontbrak voor hem nog iets belangrijks: sport. Via Uniek Sporten kwam hij op het idee om te gaan mountainbiken en werd hij ook geholpen bij de aanschaf van een stoere fiets waarmee hij naar eigen zeggen de hele wereld aankan.  

De zoektocht naar een geschikte sport was bij Jeroen door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen, vertelt hij. “Mijn gewicht nam in die periode toe. Ik dacht: dan ben ik straks handig met mijn rolstoel, maar kom ik nog niet vooruit. Ik wilde gaan sporten en ben toen met een zelfonderzoek gestart. Vrienden van mij mountainbiken al veel en zij zeiden al dat het zou leuk zijn als ik dat ook kon doen. Ik wilde eigenlijk niet met hen mountainbiken, want ik doe het liever alleen. Ik was dus ook vooral op zoek naar een sport die ik zelfstandig kan doen.”  

Uniek Sporten Hulpmiddelen 

Met die voornaamste eis kwam hij uit bij Uniek Sporten, waar hij allerlei opties voorbij zag komen. “Daar kun je een profiel aanmaken en dan kun je aangeven wat je al had aan hulpmiddelen en wat ik wilde gaan doen qua sport.” Hij werd ook gelijk al gewezen op de mogelijkheden van Uniek Sporten Hulpmiddelen waardoor sporters met een beperking geholpen worden bij advies en aanschaf van een sporthulpmiddel. Zo kwam hij op het idee dat een aangepaste mountainbike met drie wielen en ondersteuning perfect bij hem zou passen. “Ik kwam in contact met iemand die al zo’n fiets had. Na een eerste rondje fietsen was ik gelijk verkocht. Dit moet ik hebben, dacht ik. De financiering was daarna zo geregeld vanuit de pot van Uniek Sporten Hulpmiddelen, aangevuld met een eigen bijdrage en een deel van het sportbudget van de WMO. Op mijn verjaardag werd ik gebeld dat het rond was.”  

Zwart van de modder  

Vanaf het moment dat hij zijn mountainbike thuis kreeg, is hij volop met zijn nieuwe fiets eropuit getrokken. “De eerste keer kwam ik al helemaal zwart van de modder thuis. Dat voelde ook als een overwinning. Dat ding rijdt als een malle. Ik kan ook over een mountainbikeparcours in het bos. Ik ga door de modder, door de plassen, ik kan door het losse zand; eigenlijk heb ik geen enkele belemmering meer. Je voelt dat je de hele wereld aan kan!”  

Jeroen vindt het heerlijk om even helemaal weg te zijn op zijn fiets. Dan gaat hij vanuit Helmond naar Bakel, Milheeze en Deurne en na een koffiestop bij zijn ouders weer terug. “Ik kom onderweg heel veel mensen tegen, maar ik wil helemaal niet stoppen om te kletsen. Ik ga echt een uur rijden. Het is gewoon je hoofd leeg maken. Ik ben ook helemaal op daarna. Normaal ben ik over van alles aan het malen maar tijdens het fietsen is het gewoon een uur niks. Gewoon rijden en genieten.” Hij heeft ook een handbike, maar dat is toch een compleet andere beleving dan zijn mountainbike. “Ik heb alle vrijheid. Als ik zin heb om rechtsaf te slaan omdat daar een bospad loopt dan kan ik daar ook heen. Met een gewone handbike kan ik daar niet komen. Ik kom op plekken waar ik vroeger als jonge jongen kwam en waar ik jaren niet meer was geweest. Die vrijheid heb ik terug.” 

Hoofd leegmaken  

Jeroen beoefent zijn sport individueel, maar hij zit toch ook bij een club van fietsers met dezelfde aangepaste fiets. “Zij plannen routes door het land heen en we gebruiken een app waarop we kunnen zien wat iedereen heeft gedaan. We geven elkaar ook tips via een Whatsappgroep. Zo ben je individueel en toch samen aan het sporten.” Ook door die dingen om het fietsen heen is hij extra blij met de ontdekking van het fietsen. “Het wordt met dit weer ook alleen maar leuker. Als ik dit had geweten had ik het veel eerder gedaan. Het had mij waarschijnlijk eerder al lichamelijk en mentaal veel kunnen brengen. Je hoofd leegmaken is niet zomaar een term, het doet echt heel veel met je.”  

 

 

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente