Direct door naar content

Cathry Strijbosch, rolstoelhockeyer

Verhalen Uniek Sporten Brabant

“Waar een wil is, is een weg.”

Cathry Strijbosch let vooral op wat ze wél kan

Waar een wil is, is een weg. Dat is de stellige overtuiging van Cathry Strijbosch, haar meegegeven door haar ouders. Ze laat zich dan ook door niks tegenhouden, ook niet door de spierziekte SMA, waardoor ze afhankelijk is van een elektrische rolstoel. De 33-jarige Cathry doet aan elektrisch rolstoelhockey in de hoofdklasse bij GP Bulls in Eindhoven en zit ook in de trainingsselectie van het Nederlands team. Verder geniet ze ook van zwemmen en duiken en werkt ze 24 uur per week. “Ik let meer op wat ik wel kan dan op wat ik niet kan.”

Aanvankelijk viel de keuze op tafeltennis. Cathry sloot zich aan bij een reguliere tafeltennisvereniging in haar woonplaats. Daar had ze lang plezier in, maar na vier jaar moest ze stoppen. “Door mijn ziekte werd het te vermoeiend.” 

Veel organiseren

Via de tafeltennisvereniging werd Cathry echter wel op het spoor van elektrisch rolstoelhockey gezet. Nu, 21 jaar later, doet ze die sport nog steeds met veel plezier. 

Cathry geniet van sport, maar voordat ze dat kan doen, moet er best veel georganiseerd worden. Zo heeft ze, om bij het hockey te komen, altijd iemand bij zich die haar vervoert met een aangepaste bus. 

Sportrolstoel
Die persoon helpt ook haar over te zetten in haar sportrolstoel. Want om te kunnen sporten maakt Cathry gebruik van een elektrische sportrolstoel. “Er zitten minder aanpassingen op dan op mijn gewone elektrische rolstoel en de stoel kan beter tegen een stootje.” 

Alles vergeten, grenzen verleggen

Op die manier is sporten mogelijk en daar gaat het uiteindelijk om. “Ik vind altijd wel een weg om er te komen.” De sport brengt Cathry veel. Het zorgt ervoor dat ze fysiek bezig blijft en dat ze een teamsport kan beoefenen zonder rekening te hoeven houden met haar handicap. “Tijdens het hockey en ook bij het duiken kan ik even alles vergeten en mijn grenzen verleggen.” Daarnaast heeft ze veel contact met teamgenoten en gaan ze samen op pad naar toernooien of andere leuke activiteiten.

Wil jij zelf een periode een gratis sporthulpmiddel uitproberen? Bekijk de webpagina van Uniek Sporten Uitleen of neem contact op met een beweegcoach van het sportloket in jouw regio.

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente