Direct door naar content

Leo, fietser

Verhalen Uniek Sporten Brabant

“Tranen in mijn ogen toen ik weer kon fietsen” 

Voor Leo Gerritse (54) uit Woudrichem kwam de Zomerchallenge van Uniek Sporten Brabant op het juiste moment. Na een operatie aan darmkanker jaren terug was hem verteld dat fietsen niet meer mogelijk was. Deze zomer stapte hij met veel motivatie toch op een op maat gemaakte fiets. Zo bouwde hij zijn ritjes in de buurt steeds verder uit. “Dit geeft een heleboel positieve energie!” 

Leo Gerritse heeft vroeger allerlei sporten gedaan: zwemmen, tafeltennis en racefietsen. “Ik maakte dan ritjes van wel 80 kilometer, maar door de jaren heen met mijn werk in de muziek kwam het daar op een gegeven moment niet meer van. Ik had er gewoon geen tijd meer voor.” Toen bij hem op zijn 36ste darmkanker werd geconstateerd en hij een ingrijpende operatie moest ondergaan, leek fietsen voor altijd uitgesloten. De artsen hadden het hem ook afgeraden omdat hij niet lang op een zadel zou kunnen zitten. Hij probeerde nog wel verschillende zadels uit, maar die zoektocht was tevergeefs.  

Dit jaar kwam daar verandering in toen Leo last kreeg van een versleten knie. Zijn huisarts had hem geadviseerd te gaan fietsen om zo zijn knieën te versterken. “Ik heb toen ook gezegd dat zitten op een fiets niet geweldig was door de operatie. Als ik op de hoek van de straat ben, dan moet ik weer op de pedalen gaan staan omdat ik het zittend niet volhou.”  

Zoektocht naar fietszadel 

Met het doktersadvies in zijn achterhoofd besloot hij later toen de pijn in de knie weer erger werd dat het nu echt tijd was voor actie. “Ik was ook te zwaar op dat moment en wilde graag aan mijn knieën werken. Mijn vrouw en ik zijn toen naar een fietsenspeciaalzaak gegaan om een fiets op maat te kopen, zodat we samen konden gaan fietsen. Ze hebben daar veel tijd besteed om een fiets op mijn maat aan te passen. In die zaak zijn ze bijna een uur bezig geweest om te achterhalen of er een zadel was dat geschikt is voor mij. En dat was er inderdaad!” 

Goed gevoel 

Zo kon hij op 5 juli, Leo weet de dag nog exact, voor het eerst sinds lange tijd weer fietsen. “Ik had tranen in mijn ogen van geluk, want ik had al die jaren na mijn operatie niet meer op een fiets gezeten. We fietsten hier met zijn tweeën weg en hebben een rondje van 15 kilometer gedaan. Ik had nergens last van.” Hij vond het ideaal om zo weer in beweging te komen. “Met fietsen heb je meteen het idee dat je wat aan je lichaam doet. Je merkt dat je algehele gezondheid beter wordt. Het fietsen gaf echt een goed gevoel.”  

Nieuwe plekken ontdekken 

Leo en zijn vrouw kregen de smaak van het fietsen daarna echt te pakken. “We hebben zelfs fietskleding gekocht om toch het idee te hebben dat je een sporter bent.” Ze bouwden het fietsen ook steeds verder uit tot serieuze rondjes van 70 kilometer naar Heusden en over de Loonse en Drunense Duinen. Dankzij een speciale routeapp leert Leo nu ook allerlei nieuwe wegen bij hem in de buurt kennen. “Je komt door natuurgebieden waar ik het bestaan niet van kende. Dat geeft een hele hoop positieve energie. Een paar dagen later doe je dan dezelfde route de andere kant op.” Nu het herfst wordt vindt hij het jammer dat het vaker regent. “Maar door de wind laat ik mij niet tegenhouden. Met een jack en een lange broek aan kunnen we gewoon door blijven fietsen. Het is ideaal.” 

 

 

 

Heb jij een fysieke beperking en wil je na het lezen van Leo’s verhaal ook graag gaan fietsen? Via Uniek Sporten Uitleen kun je gratis een sporthulpmiddel uitproberen en onze beweegcoaches geven je gratis beweegadvies. Interesse? Laat hier je gegevens achter.  

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente