Direct door naar content

Frank Pessers, handbiker

Verhalen Uniek Sporten Brabant

De ogen van Frank Pessers (45) beginnen te stralen als hij vertelt wat handbiken voor hem betekent. Door zijn Multiple Sclerose (MS) heeft hij de laatste jaren veel moeten inleveren. “Maar de vrijheid die ik door het handbiken heb teruggekregen betekent heel veel voor mij. Ik ga eindelijk weer uitdagingen aan, in plaats van dat ik ze uit de weg ga.” En wat voor uitdaging, want op 22 juni doet Frank mee aan de Handbike Battle in Oostenrijk.

Terugval
Al op zijn vijftiende krijgt Frank de diagnose MS. “Maar de eerste 25 jaar ben ik goed doorgekomen”, vertelt hij. Er was geen uitdaging die Frank niet aanging: “Tennissen, hockeyen, duiken, mountainbiken; ik deed het allemaal. Ik dacht: als ik de komende 25 jaar weer zo door kan komen, teken ik daarvoor.” Vijf jaar geleden krijgt hij echter een terugval en tast de aandoening zijn beenfunctie aan. “Toen ging eigenlijk alles op de schop. Voor die tijd kon ik doen en laten wat ik wilde en moest ik mezelf alleen niet over overbelasten. Nu word ik beperkt in mijn sport, maar ook op mijn werk en thuis. Nu moet ik hulp vragen, waar ik eigenlijk gewend was om vooral hulp te geven.”

Frank gaat steeds minder uitdagingen aan, omdat hij steeds vaker ervaart dat dingen niet lukken. Waar hij vroeger uren in de week aan het sporten was, is nu lopen en staan al topsport geworden voor de vader van twee. “De afgelopen periode heb ik vooral afscheid genomen van allerlei dingen in mijn leven. Dat doet mentaal wel iets met je als mens.“ Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en gaat hij een nieuw revalidatietraject aan bij revalidatiecentrum Tolbrug. “Ik zei: laten we naar een sport op zoek gaan die ik nog kan doen.”

Vrijheid terug op de handbike
Tijdens dat traject probeert Frank allerlei sporten uit. Als in het revalidatietraject duidelijk wordt dat zijn beenspieren niet meer trainbaar zijn, wijst iemand hem op een handbike. “Ik maakte een proefrondje rondom het revalidatiecentrum en was eigenlijk gelijk verliefd. Ik kon weer op de fiets stappen, zonder dat ik bang hoef te zijn dat ik bijvoorbeeld omval. Ik kan mij weer inspannen zonder angst.”

Via Uniek Sporten Uitleen krijgt Frank uiteindelijk een handbike die hij een half jaar mag proberen. “Daar ben ik echt heel dankbaar voor. Hoe mooi is het dat je iets mag proberen zonder dat je daar gelijk aan vast zit? Ik heb een aantal sporten uitgeprobeerd zoals basketbal, maar dat was het niet voor mij. De handbike was wel direct een schot in de roos.”

Uitdagingen weer aangaan
Bij zijn revalidatiecentrum wijzen ze Frank op de Handbike Battle, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij handbikers 20 kilometer van het Kaunertal beklimmen. “Of dat geen uitdaging voor mij zou zijn, vroegen ze. Toen heb ik besloten om weer een uitdaging aan te gaan en er alles aan te doen om het te laten slagen.” Waar hij vroeger ongestoord kon trainen, moet hij nu meer plannen wat hij doet. “Zo maak ik geen grote rondes, maar verspreid ik mijn trainingskilometers over meerdere ritjes. Ik moet meer balans zoeken tussen inspanning en rust dan voorheen, maar dat is goed te doen.”

En met nog ruim een maand te gaan, heeft hij er vertrouwen in dat het gaat lukken. “Deze week komt mijn eigen handbike binnen die ik met behulp van de gemeente en Uniek Sporten heb kunnen aanschaffen. Dan begint de laatste fase van de voorbereiding. Zo trainen we regelmatig met de vier deelnemers en 5 begeleiders die namens Tolbrug meedoen.” Wanneer de Battle voor Frank geslaagd is, heeft hij goed voor ogen. “Als ik er alles aan heb gedaan om boven te komen. Het aangaan van deze battle was voor mij al een grote mentale overwinning. En als ik onverhoopt toch niet de finish haal dit jaar, doe ik volgend jaar gewoon weer mee”, zegt hij vastberaden.

“Zoek iets dat bij je past”
Voor iedereen die ook meer wil sporten en bewegen heeft Frank nog een advies: “Het heeft geen zin om stil te staan bij wat niet meer kan, maar ga op zoek naar de mogelijkheden. Probeer dingen uit, zoek iets dat bij je past en kom lekker in beweging. Ik gun iedereen de ervaring die ik weer kreeg toen ik voor het eerst met de handbike op pad ging.”

Als jij ook een sporthulpmiddel uit wil proberen, kan je een aanvraag indienen bij jouw gemeente. Ben je op zoek naar een geschikte sport? Doe dan de Uniek Sporten Sportzoeker of neem contact op met de beweegcoach in jouw gemeente

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente