Direct door naar content
Afbeelding Verantwoording Grand Prix Goalball 2023

Verantwoording Grand Prix Goalball 2023

17 augustus 2023

Utrecht, 17 juli 2023
Nog nagenietend van de complimenten die we van onze gasten hebben mogen ontvangen, een terugblik en verantwoording. Eind vorig jaar hebben wij, de toernooicommissie van de afdeling Goalball van USV Hercules, kenbaar gemaakt aan EGCA (European Goalball Club Association) dat we bereid zijn de organisatie van een Grand Prix te willen verzorgen. Het duurde even voordat we werkelijk de toekenning kregen en er een passend weekend is gevonden. Voor ons is van belang dat
de nationale competities ten einde zijn om een lang weekend gebruik te kunnen maken van de sportzaal op het sportpark van Hercules, voor EGCA is van belang dat de datum past binnen de Grand Prix kalender en de (inter)nationale wedstrijden die gepland staan in de diverse landen.
Het weekend van 23,24 en 25 juni 2023 lijkt passend en wordt gereserveerd.
Om een erkende Grand Prix te organiseren dienen we te voldoen aan allerlei criteria. De officials moeten IBSA-gecertificeerd zijn en een dagvergoeding ontvangen. De deelname kosten zijn gemaximeerd, er moeten minimaal 4 Grand Prix clubteams deelnemen uit minimaal twee Europese landen en er mogen niet meer dan 8 teams deelnemen. Ook het aantal wedstrijden per team op een dag is gemaximeerd.
Aanmelden gaat via de site van EGCA. Het aanmelden verloopt behoorlijk goed. Zeker de officials zien een bezoek aan Utrecht wel zitten. Bij de sluiting hebben we zes teams uit vier verschillende landen, Hercules, NYMGO, Hansa, Greifswalt, Israël en Cyprus hebben zich aangemeld. De Grand Prix gaat door.
De zaal wordt definitief gereserveerd. Vanaf 18:00u op vrijdagavond kunnen we zeker terecht.
Gelukkig kan de zaal na 16:00u geleidelijk worden vrij gemaakt zodat we de “nieuwe” doelen kunnen opbouwen.
Nieuwe doelen worden aangekocht. Deze worden speciaal gemaakt en geleverd vanuit Engeland. De inzet is dat alles optijd klaar is en door de douane komt om op vrijdag 23 juni in elkaar gezet te worden.

Bij de cricket-afdeling van Hercules gaat apparatuur voor livestream aangeschaft worden. In het hoofdbestuur wordt besproken dat wij deze zullen mogen gebruiken. Dit is heel fijn, maar doordat het nog moet worden aangekocht is het wel lang onzeker wat wij hiervoor precies kunnen/ moeten voorbereiden.
Kamers in Hotel Mitland worden gereserveerd, inclusief ontbijt en gedurende de voorbereiding ook een diner op zaterdagavond.
Bij USV Hercules op het sportpark is in het beoogde weekend behalve onze Grand Prix ook een studenten-voetbaltoernooi voor zo’n 400 deelnemers. Hierdoor is het Paviljoen, waar vanuit de catering wordt verzorgd flink overbelast. De mogelijkheden zijn hierdoor beperkt en de voorbereiding moeten in goed overleg plaatsvinden.
Afgesproken wordt dat de maaltijd op vrijdagavond voor zowel de deelnemers aan het
voetbaltoernooi als aan de Grand Prix gelijk is. Ook de lunches zullen vergelijkbaar zijn. Voor het diner op zaterdagavond wijken we dus uit naar hotel Mitland. Het studenten-voetbal heeft buiten een grote tent waar zij zich terugtrekken. Wij zullen voor dit weekend gebruik maken van de nog te verbouwen ruimte waar de BSO zich gaat vestigen.
Wij maken gebruik van de kleedkamers beneden in de gang achter de zaal, en voetbal van de kleedkamers boven. Zo moeten de deelnemersstromen van de diverse toernooien elkaar de ruimte kunnen geven. Het paviljoen is natuurlijk geopend voor iedere bezoeker die een versnapering wil.
Alle lijstjes worden afgewerkt; oogpleisters, ballen, EHBO-kit, shirts voor officials en goalbjudges, prijzen, alles wordt aangeschaft en voorbereid. Als medaille wordt het EGCA-logo samen met braille verwerkt in een sportprijs. De wedstrijdschema’s worden gemaakt en alle informatie wordt in een toernooiboekje gebundeld.
Helaas bereikt ons dan het bericht dat de delegatie uit Israël niet komt. Zij krijgen de financiering voor de vliegtickets niet rond. Via al onze mogelijke kanalen trachten we een vervangend team te vinden.
Een club uit Porto, Portugal is belangstellend, maar heeft ook geen geld voor vliegtickets. Ook clubs uit Griekenland kunnen op zo’n kort termijn niet meer aan betaalbare tickets komen. Voor België en Frankrijk staan er al onderlinge ontmoetingen waardoor ook zij geen clubteam kunnen afvaardigen.
We passen de organisatie van het toernooi aan. De vaste kosten blijven gelijk, maar de bijdrage vanuit deelname is een behoorlijk bedrag minder. Ook zijn er natuurlijk minder hotelkamers en maaltijden nodig. Maar het is toch even flink regelen om alles haalbaar aan te passen. Het wedstrijdschema moet worden aangepast. Gevolg is dat 1 team 4 wedstrijden op zaterdag speelt. Hier stemt Hansa Rostock gelukkig mee in. Vooral omdat ze dan op vrijdag geen wedstrijd hebben, waardoor we een heel leuk programma kunnen maken. Gunstig is dat we nu meer tijd hebben waardoor we werkelijk
op zaterdag met zijn allen gelijktijdig aan het diner kunnen verschijnen.
Vanuit EGCA komt het verzoek en mogelijkheid de livestream via Goalball-tv uit te zenden. De apparatuur is binnen en vrijdagmiddag wordt deze gereed gemaakt. Een website met jingles geeft ons de mogelijkheid de wedstrijden te professionaliseren. Snel worden nog enkele laptops gereed gemaakt voor gebruik.
Op dinsdag 20 juni wordt het doel geleverd. Het is vanuit Engeland verzonden en staat in Gorinchem. De vervoerder heeft echter geen kraan om zijn vrachtwagen te lossen. En wij bij USV Hercules ook niet. Maar wij weten wat de inhoud van het transport is en geven aan dit met de hand heel snel te kunnen lossen. Tenslotte komt de vrachtwagen en met vereende krachten wordt de vracht open gemaakt en heel snel geleegd.

Op vrijdag 23 juni komt iedereen van alle kanten naar Utrecht. Toch spannend of alles goed gaat verlopen en we bij de organisatie niets over het hoofd hebben gezien. Terwijl de gasten inchecken bij hotel Mitland, bouwen we in de Hercules-zaal het doel op. Aangezien alles nog in de verpakking zit, toch een hele klus. Het vliegtuig uit Cyprus heeft vertraging. Dit team zal te laat komen om de eerste wedstrijd volgens schema te spelen. De BSO-ruimte is sinds een week nieuw opgeleverd. Deze is perfect, maar pas aan het begin van de avond kunnen we hem in gebruik nemen.
We besluiten de opening van 18:30u naar 19:00u te verplaatsen. Dan kan Cyprus wel op tijd zijn voor de wedstrijd en hebben we even iets meer tijd om alle voorbereidingen af te maken. Het beeld met de nieuwe apparatuur is hartstikke goed, maar muziek en stream goed inregelen kost nog wel even. In de loop van het toernooi gaat dit steeds beter.

Als het toernooi om 19:00u geopend wordt, is iedereen er klaar voor. Het ruime wedstrijdschema, de goed verzorgde ruimtes, de helder gemaakte afspraken, en de gepassioneerde samenwerking maakt dat het een fantastisch toernooi is geworden. Van opening tot sluiting is de hoofdrol voor de sport Goalball.
Onze gasten laten stuk voor stuk weten volgende keer zeker weer naar Utrecht af te willen reizen. Hercules werd zeer verdienstelijk tweede in dit toernooi achter het team uit Rostock, Duitsland.
Nu is het belangrijk voor Hercules Goalball om internationaal toernooien te gaan bezoeken, zodat onze naamsbekendheid en wedstrijdniveau bekend wordt, zodat we volgende keer het maximale aantal teams mogen ontvangen.

Plannen om naar de EGCA Grand Prix in Servië en naar de EGCA SEGL onder 23 jaar te gaan, zijn in volle gang. Ook de EGCA SEGL voor de landskampioen 2023 en de EGCA SEGL voor dames staan bij Hercules Goalball in de agenda voor 2024. Behalve dat we vaker in de toekomst een EGCA-toernooi willen organiseren, hebben we nu als sporters van Hercules de mogelijkheid om Europa in te gaan om meer sportieve uitwisselingen te hebben.

Hiervoor hebben we als vereniging wel financiële ondersteuning nodig. We danken u voor de royale bijdrage en hopen in de toekomst nog vaker een beroep op u te mogen doen. Het financieel overzicht van de Grand Prix 2023 bij USV Hercules is bijgevoegd.

Crowdfundingproject: Grand Prix Goalball 2023

Naar project