Direct door naar content

Vrijwilligers

Informatie over vrijwilligersbeleid

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van de sportwereld. Toch is het voor veel sportaanbieders een uitdaging om voldoende vrijwilligers te vinden. Het vinden van vrijwilligers voor aangepaste sport is wellicht een nog grotere uitdaging. Maar er zijn mogelijkheden!

Je kan bijvoorbeeld stagiaires vanuit het MBO of HBO inzetten: voor veel verschillende opleidingen is dit een passende stage. Daarnaast zijn er lokale organisaties (vacaturebanken) die potentiële vrijwilligers en verenigingen met elkaar in contact brengen. Op sport.nl is veel algemene informatie beschikbaar over het vinden van vrijwilligers. Heb je meer specifieke vragen? Dan kan je altijd contact met de contactpersonen in jouw regio opnemen. 

Verklaring Omtrent Gedrag
Onderzoek heeft aangetoond dat het vragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan vrijwilligers bijdraagt aan de veiligheid binnen een vrijwilligersorganisatie. Met zo'n verklaring toont de vrijwilliger aan dat hij niet veroordeeld is voor ernstige delicten, zoals een zeden- of geweldsdelict. Met het aanvragen van VOG's maak je het onderwerp seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar en geef je ook een signaal af dat veilig vrijwilligerswerk belangrijk vindt. Dit is een eerste stap richting een veilig klimaat binnen de organisatie. Werken jullie binnen de vereniging met jongeren en/of mensen met een verstandelijke handicap? Dan kunnen jullie vrijwilligers in aanmerking komen voor een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Programma van:
Partners: