Direct door naar content
De Nationale Diabetes Challenge afbeelding nieuwsbericht

De Nationale Diabetes Challenge

15 oktober 2018

‘Even tijd voor mezelf.’ ‘Lekker bewegen in de buitenlucht!’ ‘Het is zo gezellig.’ De wandelaars die meelopen met de afsluiting van de Nationale Diabetes Challenge, spreken uit eigen ervaring: wandelen is leuk, gezellig en gezond.

Op 25 september kwamen de verschillende Bredase wandelgroepen bij elkaar bij Sprint. Het is de Bredase afsluiting van De Nationale Diabetes Challenge. Een initiatief van de Bas van de Goor Foundation om het bewegen onder diabetici te stimuleren. Zowel diabetici als niet-diabetici mogen meewandelen. De feestelijke avond wordt geopend met een woordje door gedeputeerde van Noord-Brabant: Henri Swinkels, die vervolgens ook het startschot geeft voor de wandeling van 5 kilometer door het Mastbos.

Een moment voor jezelf

De groep wandeltoppers gaat enthousiast van start. Veel deelnemers zijn op aanraden van hun huisarts of fysiotherapeut aangesloten bij de wandelgroepen van de NBC of via via aangesloten. De meesten zijn zo enthousiast dat ze met hun groep blijven doorwandelen, ook nu de challenge officieel ten einde is gekomen. Zo ook Marja. “Mijn man heeft diabetes en was uitgenodigd voor de groep. Ik mocht met hem mee. Uiteindelijk kreeg hij een blessure waardoor hij niet verder kon en ik ben doorgegaan. Ik wandelde al wel met senioren die in een rolstoel zitten, maar dit is anders. Het is echt een moment voor jezelf, maar ook om sociale contacten op te doen. Onze groep heeft al plannen om door te gaan met de wandelingen. En er zijn plannen om een keer samen te koken en te eten.” Marja heeft genoten van de mooie wandelingen die groepleider Joyce elke week uitzette door de Haagse Beemden. Marja: “Ik woon al 30 jaar in de Haagse Beemden, maar ik heb zoveel mooie stukken van de wijk gezien die ik nog nooit had gezien. Wow!” Groepsleider Joyce gaf al powerwalktrainingen. Omdat haar man, vader en schoonvader diabetes hebben, sprak de Nationale Diabetes Challenge haar aan. “Ik ben naar een informatiebijeenkomst gegaan en ik werd zo enthousiast dat ik wilde helpen. Natuurlijk houden we hier een ander looptempo aan dan met powerwalken, maar het is net zo leuk en het geeft me evenveel positieve energie.” Ze legt uit dat wandelen goed is voor diabetici omdat insuline beter wordt opgenomen als je beweegt en omdat het goed is voor de vaten die minder goed doorbloed zijn bij diabetici. Ook werkt wandelen goed tegen stress, wat goed is voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Wandelmaatjes geworden

Een eindje achter Marja en Joyce lopen de wandelmaatjes Ada en Annie. Ada: “De eerste keer dat onze groep bij elkaar kwam klikte het al tussen ons. We maakten een groepsfoto en Annie pakte mij meteen gezellig bij de arm. We hebben de hele wandeling toen samen gelopen en de week daarna weer.” Ada heeft al 20 jaar diabetes. “Een paar jaar geleden kon ik alleen maar hele korte stukken lopen. Drie jaar geleden heb ik een maagverkleining gehad en toen is mijn suiker gezakt. Maar nog steeds is mijn suikerspiegel niet zoals zou moeten. Mijn diabetesverpleegkundige raadde me de wandelgroep aan. Ik voel er heel goed bij.” Ook Annie houdt van wandelen: “De mooiste periode vind ik de herfst. Dan maak ik graag foto’s van de paddenstoelen in het bos.” Ook Hannie en Johan uit dezelfde wandelgroep zijn enthousiast. Johan: “Ik wandelde zelf al afstanden van zo’n 20 kilometer, maar het leek me leuk om eens met een groep te lopen. Ik help dan ook mee op de oversteekplaatsen en ik houd in de gaten dat mensen niet te ver achterblijven.” Hannie: “Als je zo wandelt, praat je gezellig met mensen. Je bent lekker in de buitenlucht en verder wil ik mijn conditie op peil houden en natuurlijk ook wat afvallen!” De 5 kilometer door het Mastbos vliegen voorbij. De groep is weer terug bij het beginpunt waar ze met een drankje gezellig even na kletsen. 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: