Direct door naar content
Mijn droom? Een hele marathon! afbeelding nieuwsbericht

Mijn droom? Een hele marathon!

20 september 2019

Ooit voetbalde hij, nu doet hij al geruime tijd aan atletiek. Werner Gentle (32) uit Deurne is veel in beweging. Iedere dag fietst hij 24 kilometer voor zijn werk, maar het liefst is hij aan het hardlopen. Toen hij  17 jaar geleden door Martien mee werd genomen naar de atletiekbaan in Deurne was hij meteen verkocht. “Ik zag mensen rennen en dacht meteen: dat wil ik ook! Ik mocht een training meedoen en ben direct onder voetbal uitgegaan.” En daar heeft hij geen moment spijt van gehad.

Werner vindt het vooral fijn dat hij dit zelf kan doen, zonder een team. Toch is hij niet alleen in zijn sport. Vroeger had hij veel steun aan Rob, die hem leerde hoe hij kon hardlopen met een kralenketting. Een witte kraal was rustig lopen, een zwarte kraal was hard lopen. “Per ronde wist ik dan of ik moest versnellen. Daarna leerde hij me lopen op hartslag met mijn horloge. Dat doe ik nog steeds.” Vorig jaar in mei is Rob overleden. Werner sprak hem dagelijks op de training, als Rob op bezoek kwam of via de telefoon. "Ik mis hem. Hij was mijn maatje.”

Gelukkig heeft Werner een nieuw maatje gevonden bij de Lopersgroep, met wie hij naar wedstrijden buiten Deurne gaat. Met diezelfde Lopersgroep traint hij drie keer per week (twee keer op de baan en één keer in het bos). Ook loopt hij twee keer per week zelfstandig. Het is fijn dat ze bij de groep rekening houden met zijn situatie. Door zijn autisme moet hij langer nadenken als hem iets gevraagd wordt. Ook vergeet hij af en toe dingen als mensen teveel van hem vragen. Als hij iets niet duidelijk vindt, dan vraagt hij dat aan de trainer. Naast trainingen doet hij mee aan wedstrijden in de Limbracross competitie. “Dat is altijd in het bos. In Deurne en Eindhoven doe ik ook mee aan de halve marathon.” In november staat hij aan de start van de Zeven Heuvelen Loop in Nijmegen, een loop van 15 kilometer. “Ik loop ongeveer 16 tot 17 kilometer per uur, afhankelijk van de afstand. Ik heb al veel bekers en prijzen gewonnen.” Zo werd hij onlangs tweede bij de reguliere halve marathon van Deurne.

De mooiste prijs tot nu toe was op het Nederlands kampioenschap. Daar werd hij in 2016 eerste bij het hardlopen voor mensen met een beperking. In datzelfde jaar werd hij tweede bij de Europese kampioenschappen. Voor de Paralympische Spelen haalde hij dat jaar net niet de limiet. Vraag je hem wat hij nog wil bereiken, dan krijg je een verrassend antwoord: “Mijn droom is om ooit nog eens een hele marathon te lopen.”

Naast prijzen en mooie herinneringen heeft het lopen hem ook vriendschappen gebracht. En hij voelt zich een stuk fitter door het sporten. Als hij een week niet heeft kunnen hardlopen dan voelt hij dat hij dat wel wil. “Het komt eigenlijk niet voor dat ik een week niet hardloop.” Het gaat Werner niet per sé om de snelheid. Het gaat hem erom dat hij plezier heeft in zijn sport. “Iedereen kan sporten. Als je het maar leuk vindt.”

Een maatje kan je enorm helpen om je thuis te gaan voelen bij een vereniging. Uniek Sporten De Peel gunt iedereen zo’n maatje. Graag zoeken we samen met jou naar een sport die bij je past, die je leuk vindt. Ook helpen we bij het vinden van een sportmaatje dat met je meegaat, als je het lastig vindt om alleen te gaan. Wil jij, net als Werner, plezier krijgen in bewegen? Neem dan contact met ons op!

 

 

 

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: