Direct door naar content
We blikken terug en kijken vooruit met onze ambassadeur Mathieu Maanders afbeelding nieuwsbericht

We blikken terug en kijken vooruit met onze ambassadeur Mathieu Maanders

16 december 2020

Mathieu is sinds een aantal jaar ambassadeur van Uniek Sporten, hij zet zich veelvuldig in voor de samenleving. Zo is hij de grondlegger van de Duivense Sportverkiezing en de voorzitter van de Stichting Duivense Sportverkiezing. Bij deze verkiezing is er veel aandacht voor aangepast sporten. Mathieu is zelf ook een actief sporter en is geboren met een progressieve spierziekte. Wij waren benieuwd hoe hij terugkijkt op dit sportjaar en wat zijn sportdoel is voor komend jaar.

Wat was jouw grootste uitdaging in 2020? 
Net zoals de afgelopen 3 jaar begon dit jaar voor mij met de Duivense Sportverkiezing. Bij deze (lokale) sportverkiezing is ieder jaar veel aandacht voor de aangepast sporter. Dit jaar werd dat benadrukt door spreker en burgemeester van Oude-IJsselstreek Otwin van Dijk. Otwin zit door een hoge laesie in een rolstoel, heeft in het verleden actief gesport en is een groot voorvechter van een Inclusieve samenleving.

Toen de wereld op slot ging in maart moest ik mijn uitdagingen bij stellen. Ik ga graag naar sportwedstrijden bij mij in de buurt waar mensen actief zijn met een beperking. Bijvoorbeeld Basketbalvereniging Pigeons on Wheels en de G-elftallen voetbal en hockey. Hier kom je direct in aanraking met mensen met een beperking en kan ik mijn rol als ambassadeur van Uniek Sporten goed vervullen. Maar dat ging dus niet meer door, want voor mijn eigen veiligheid heb ik afstand genomen van de buitenwereld. Ik heb gemerkt dat ik van achter mijn tablet ook heel veel mensen kan bereiken en kan enthousiasmeren om, wanneer de wereld weer helemaal open kan, te gaan sporten met de noodzakelijke aanpassingen.

Wat voor positiefs neem je mee uit 2020?
Tijdens de eerste lockdown (maart tot juni) waren alle inwoners als 1. Iedereen stond voor elkaar klaar, we keken naar elkaar om en de lucht was mooier blauw als ooit te voren. Ondanks de vele beperkingen was dat een hele prettige tijd. Dat is voor mij het meest positieve wat ik mee neem uit 2020. Ik hoop dat we als samenleving begrijpen dat we alleen samen sterk zijn, dat we het allemaal in ons hebben om naar de ander om te kijken en niets wijzer worden van de ikke-ikke-ikke-cultuur.

Wat is je sportieve doel voor 2021?
Helaas gaat de Duivense Sportverkiezing in 2021 niet door in verband met corona. Maar ik hoop dat het vaccin er heel snel voor gaat zorgen dat we weer samen kunnen sporten. Mijn sportieve doel is om mijn Personal training weer op te pakken. Want ook dat staat nu, uit angst voor besmetting, stil. Dat mis ik heel erg. Want ook al zal ik nooit een Arnold Schwarzenegger worden, van iedere vorm van beweging word ik blij en krijg ik een ongeëvenaard gevoel van vrijheid.

Fotografie: Jacques Kok

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: