Direct door naar content
‘’Als je een arm of een been kan bewegen, moet je kunnen sporten.’’ zegt Cathrien Hesselink afbeelding nieuwsbericht

‘’Als je een arm of een been kan bewegen, moet je kunnen sporten.’’ zegt Cathrien Hesselink

17 februari 2021

Wie zijn onze samenwerkingspartners? Deze keer: Cathrien Hesselink, fysiotherapeut in Epe. In deze rubriek stellen wij de partners van Uniek Sporten Stedendriehoek aan je voor aan de hand van een aantal vragen.

​​​​​​​Wie ben je en wat doe je?

Ik ben werkzaam als fysiotherapeut aan de Koeweg in Epe en trainster van de lokale Racerunning club bij Atletiek vereniging CIALFO. 

Doe je zelf aan sport & bewegen?
“Zeker! Ik beweeg nog steeds op verschillende manieren en dat zal ik altijd blijven doen. Dat zit in me. Als kind moest ik op een sport. Ik moest zowel een teamsport als een individuele sport doen. Mijn individuele sport was tennis. Dat deed ik in de zomer. In de overige seizoenen deed ik aan hockey, wat mijn teamsport was.

Welke heeft jouw (lichte) voorkeur?
“Hockey heeft mij het meest gepakt. Dit heb ik ook gedaan tot mijn lijf niet meer kon. Wat het zo mooi maakte is toch het sporten in teamverband, wat zorgt voor gezelligheid, en iets dat in mij getriggerd werd zodra die bal ging rollen. Ik was erg fanatiek. Toen ik stopte kwamen de kilo’s er aan. Ik dacht bij mijzelf: ‘Dit moet er af, maar hoe?’.”

En hoe?
“Mijn eerste reactie was ‘hardlopen!’. Vervolgens heb ik hardloopschoenen gekocht en een schema gedownload. Uiteindelijk heb ik het daar niet mee gered omdat ik niet de hoeveelheid discipline kon opbrengen die ik nodig had. Daarom ben ik naar atletiekvereniging CIALFO gegaan en sloot ik mij aan bij de hardloopclub. Hierdoor besefte ik meer dan ooit dat gezelligheid voor mij belangrijk is. Uiteindelijk hebben ook onze kinderen gesport bij CIALFO. Wat ik daar zo mooi vind? Het voelde als een plek waar alle negatieve dingen werden omgebogen naar iets positiefs. Dat vond ik prettig voor mijn kinderen en mijzelf. Dit is overigens nog steeds zo.”

Waarom is sport & bewegen zo belangrijk voor jouw doelgroep?
“Ik vind dat iedereen ergens met zijn energie naar toe moet kunnen. Het proces van fysiek opladen en ontladen voelt goed. Als je in een rolstoel zit, dan zit je, en is het niet zo vanzelfsprekend om ergens met je energie naar toe te gaan. Juist voor deze mensen is sporten een belangrijke uitlaatklep. Daarnaast wil ik graag meer uit de mensen halen voor wie sporten een beperking is, omdat het vaak wel mogelijk is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Als je een arm of een been kan bewegen, moet je ook kunnen sporten.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?
“Een vroegere patiënt, destijds 60+, kreeg op zijn dertiende een ongeluk. Sindsdien zit hij in een rolstoel. Toen ik hem ging behandelen merkte ik dat hij geen rompbalans had maar wel kracht in armen en benen. Voor het eerst in zijn leven hebben wij hem uit zijn stoel gehad en laten lopen met een loophulpmiddel. Een grootse overwinning. Toen ik hem vroeg wat hij het liefst zou willen doen, zei hij: ‘Voetballen’. Na lang trainen, hebben we samen met een enorme bal kunnen overschieten. De grenzen opzoeken van mensen met een beperking is belangrijk. Daarmee geef je hen kracht, een stuk geluk en het gevoel dat zij, voor de verandering, niet afhankelijk zijn van anderen.” 

Welke belemmeringen kom je tegen? 
“Gek genoeg zijn de grote belemmeringen die ik tegen kom niet van lichamelijke aard, maar van financiële aard. Het probleem bij mijn doelgroep is dat zij veel zelf moeten betalen. Omdat de materialen die nodig zijn voor mensen met een beperking niet in massaproductie worden meegenomen, maar op maat moeten worden gemaakt, drijft dat de prijs op. Als je wilt hardlopen, kun je gratis beginnen. Als iemand met één van mijn Racerunners wil hardlopen, moeten zij een op maat gemaakte Racerunner aanschaffen. Dat kost al gauw € 2500,-. Gelukkig zijn er ook diensten die ons daarbij kunnen helpen. Naast financiële beperkingen is vervoer een tweede probleem. Niet iedereen kan even makkelijk op locatie komen. Zeker niet als ze een Racerunner mee moeten nemen. Dit kost auto’s en mankracht. Hulp qua vervoer is altijd welkom. Dat biedt gelijk de mogelijkheid voor mensen om in de tussentijd zelf te gaan sporten bij CIALFO.”

Wat is jouw wens voor de toekomst voor het aangepast sporten?
“Wat ik erg vind is dat mensen met een beperking vaak tegen regeltjes aanlopen om bijvoorbeeld materiaal te krijgen. Ze moeten er zoveel voor doen en dat neemt voor veel mensen de kans weg om iets te ondernemen. En daar leidt de kwaliteit van leven onder. Het moet meer aandacht krijgen dat mensen met een beperking moeten kunnen sporten en dat het makkelijker wordt om vervoer, materiaal, trainer én financiën te regelen. Eigenlijk alle randvoorwaarden die nodig zijn om mensen met een beperking laagdrempelig en langdurig te laten bewegen.” 
 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: