Direct door naar content
Dansvlinders voor mensen met én zonder beperking een begrip in Steenwijkerland afbeelding nieuwsbericht

Dansvlinders voor mensen met én zonder beperking een begrip in Steenwijkerland

20 januari 2022

Naast reguliere danslessen aan kinderen en volwassenen biedt Roelien Polinder bij Dansvlinders in Steenwijk ook lessen aan voor mensen met een verstandelijke beperking. “Ik kijk vooral graag naar de mogelijkheden, in plaats van de beperking”, aldus Roelien. Het dansen geeft haar persoonlijk al jarenlang vlinders en die brengt ze graag over op haar deelnemers. “Het dansen geeft je vrijheid en veiligheid”.

Roelien is reflexzone therapeut en heeft haar eigen praktijk in Steenwijk. Ze helpt kinderen en volwassen met zeer uiteenlopende klachten van een burn out tot lichamelijke klachten of het algehele welzijn. In 2010 combineerde ze haar therapie met dans. Roelien: “Ik zocht naar meer beweging. Letterlijk en figuurlijk. Na een tijdje puzzelen kwam ik op het dansen. Als kind ging ik al dansen en weet dus goed dat het je kracht en afleiding kan geven. Doordat je danst laat je dingen even los. Ik volgde de opleiding docent dansimprovisatie en startte Dansvlinders in 2010.” Anno 2022 is ze een begrip in de regio Steenwijkerland. Voor kinderen en volwassenen. Sinds een aantal jaren ook voor mensen met een beperking.

Lopend vuurtje
“Vanuit mijn praktijk begeleidde ik een klein groepje van drie meiden van 10 – 12 jaar met autisme. Ik combineerde mijn behandeling met dans. Zorginstelling Frion kreeg hier op de een of andere manier gehoor van en belde mij op of ik ook voor hun bewoners iets op kon starten. We begonnen met een groepje van vijf mensen. Dit ging als een lopend vuurtje door Frion. Binnen drie weken had ik een groepje van vijftien dansers. Het groeide enorm”, vertelt Roelien. Inmiddels begeleidt Roelien een groepje van 23 dansers verdeel over drie groepen: kinderen tot 18 jaar, jong volwassenen en 40+. Daarnaast geeft Roelien ook workshops op locatie en start ze binnenkort bij Stichting de Vrolijkheid workshops om met kinderen in het AZC te dansen. “Even je situatie loslaten en genieten van dansen en muziek speelt hier een grote rol”, aldus Polinder.

De invloed van corona
Ondanks de tevredenheid over haar klandizie heeft ook corona invloed op Dansvlinders. “Naast het verliezen van een fijne ruimte, vraag ik me echt af in deze tijd; hoe houd ik mijn dansers bij me? We zien elkaar wel online maar dat is niet genoeg. Mensen hebben echt contact nodig. Ze hebben die afleiding en veiligheid nodig. Juist nu”.

Veiligheid door bewegen
“Het is mijn passie om mensen die in een ellendige situatie zitten te helpen om daaruit te komen. Door te bewegen, door te dansen, wil ik ze veiligheid en vertrouwen bieden. Veiligheid en vertrouwen in hun eigen lijf. De vrije vorm van dansen bied de deelnemers de ruimte om tot zichzelf te komen. Dit is voor iedereen mogelijk. Kinderen, volwassenen én mensen met een beperking.”

“Ik kijk altijd naar wat wel kan”, gaat ze verder.  “Alles eruit halen wat erin zit. Mijn dansers zie ik angsten overwinnen. Begeleiders van mijn dansers kijken soms met open verbazing naar hun cliënten.” Maar het is volgens Roelien een echte wisselwerking: “Zelf word ik ook zo verschrikkelijk blij van deze mensen. Ik houd ontzettend veel van ze. Dat voel ik andersom ook. Ze noemen mij hun dansmama.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: