Direct door naar content
Dankzij nieuwe prothese kan Luuk voetballen met zijn vriendjes afbeelding nieuwsbericht

Dankzij nieuwe prothese kan Luuk voetballen met zijn vriendjes

27 juli 2022

De Provincie Noord-Brabant is samen met Fonds Gehandicaptensport een proef gestart met het uitlenen en uitproberen van sportprotheses. Als je namelijk met een beperking een sport wil doen dan heb je daar vaak een hulpmiddel voor nodig. Bijvoorbeeld als je een been mist door een aangeboren afwijking of amputatie. Het vinden en vooral financieren van de juiste sportprotheses is helaas nog niet zo eenvoudig als het kopen van een hardloopschoen voor valide sporters. Luuk Bressers (12) werd op deze manier al geholpen aan een prothese zodat hij ook kan meedoen aan sportdagen op school en kan voetballen met vriendjes.

Luuk heeft al sinds zijn vijfde een beenprothese. Ongeveer anderhalf jaar geleden ontdekte hij een sport die perfect bij hem past, vertelt hij. “Ik doe aan amputatievoetbal, dat is op krukken. Daarbij gebruik ik alleen mijn goede been” Bij die sport gebruikt hij ook geen prothese, maar hij was voor in het dagelijks leven nog op zoek naar een prothese met meer bewegingsvrijheid. De reguliere protheses zijn niet gemaakt om heel actief te bewegen, legt vader Bram uit. “Met gym op school en met het voetballen met vriendjes op het schoolplein en grasveldjes merkte Luuk dat hij met de dagelijkse prothese te kort kwam. We vonden het interessant om te kijken wat zo’n sportprothese nu anders maakt dan een dagelijkse prothese als hij bijvoorbeeld met zijn vriendjes gaat voetballen.” Het gaat Luuk er ook vooral om dat hij makkelijker met zijn klasgenoten en vriendjes kan meedoen. “Ik vind het amputatievoetbal wat ik nu doe heel erg leuk maar dat is meer met ouderen. Daar heb ik nog niet echt leeftijdsgenoten.”

Statische prothese
Doordat Luuk nog in de groei is, heeft hij al vaker nieuwe protheses aangemeten gekregen. “Ik moet ongeveer om het jaar een nieuwe prothese omdat ik eruit groei”, vertelt hij. Zijn vader weet ook dat het aanvragen en financieren steeds weer een uitdaging is. “Het is heel makkelijk zo lang je hem zelf betaalt.” Daarom vond hij de oproep van de Provincie Noord-Brabant en Uniek Sporten Brabant ook zo mooi. Op die manier kwamen ze in contact met prothesemaker Frank Jol, die gelijk in oplossingen dacht. Inmiddels heeft Luuk zijn nieuwe prothese al en kan hij het verschil met zijn ‘normale’ dagelijkse prothese duidelijk laten zien. Vader Bram houdt de twee protheses omhoog om dat duidelijk te maken: “Zijn oude prothese was een koker met een statische en vooral harde voet. Daar zit ook hout in. Uiteindelijk krijg hij een dagelijkse prothese met een blade erin. Deze is nog niet helemaal klaar.”

Perfect op maat gemaakt
De eerste keer dat Luuk een stukje ging lopen op dat nieuwe been was wel even wennen. “Ik viel bijna naar voren. De tenen buigen heel goed. Ik hoef ook veel minder te doen dan met mijn normale prothese. Deze is veel lichter. De prothese hielp mij ook mee, duwde mij naar voren met de blade. Het is perfect op mijn maat gemaakt, zodat ik er beter in pas en minder belasting op vervelende pijnlijke plekken heb.” Hiervoor had hij een normale liner, de kous die hij om zijn bovenbeen schuift om de prothese aan vast te maken. “Maar nu hebben ze een hele scan van mijn been gemaakt. Ik mocht dan die liner aandoen en dan gingen ze gipsen en vervolgens maken ze de prothese. Je kan dat wel zien aan de kuiltjes in het materiaal. Het is echt perfect op maat gemaakt. Het was een beetje wennen, want het was totaal iets nieuws maar het zat zeker fijn!”

Meedoen met sportdag
Voor het aanmeten en uitproberen van die prothese verbleef Luuk een week lang in Amsterdam voor een vol programma met fysio, prothese aanmeten en sporten. Bram: “Spelenderwijs keken ze hoe Luuk daarmee omging. Daar zag je al meteen dat hij veel beter liep op de prothese. Je merkt dat hij lang op een andere prothese heeft gelopen en dat het been nog sterker moet worden met fysio. Daar zijn we nu ook mee bezig.”

Luuk is nu al heel erg blij met zijn nieuwe prothese. “Ik vind het wel fijn. Eerst dacht ik: dit heb ik niet nodig, maar we hebben nu ook wel eens sportdagen met school en dan gebruik ik mijn nieuwe prothese ook. Dan kan ik ook gewoon meedoen.” Met zijn nieuwe prothese ontstaan ook allerlei nieuwe sportmogelijkheden. “Daar heb ik nog niet echt naar gekeken eigenlijk. Ik vind amputatievoetbal nu nog heel erg leuk, dus daar wil ik nog mee doorgaan.”

Wil jij net als Luuk ook een sportprothese lenen of uitproberen? Neem dan contact op met Uniek Sporten Brabant voor de mogelijkheden binnen de pilot van de Provincie Noord-Brabant en Fonds Gehandicaptensport. Dat kan via info@unieksportenbrabant.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: