Direct door naar content
Start van de Parkinson bokslessen afbeelding nieuwsbericht

Start van de Parkinson bokslessen

11 november 2022

Ieder jaar op 11 april is het Wereld Parkinson Dag. Tijdens deze dag wordt er aandacht gevraagd voor deze ziekte in het centraal zenuwstelsel. Een boksschool waar wekelijks aandacht aan Parkinson wordt besteed is Boksschool Holzken uit Eindhoven. Dit is een veelzijdige boxing gym waar niet alleen wedstrijdboksers trainen, maar waar iedereen welkom is. Oók mensen met Parkinson.

Start van de Parkinson bokslessen
Fanatiek sporter John, kwam enkele jaren geleden bij Paul Holzken, eigenaar van de boksschool, met de vraag of zij niet iets wilde doen met Parkinson boksen. Paul ging op onderzoek uit en volgde een training. Nu is hij gecertifieerd Parkinson-boksen trainer en geeft hij twee keer per week een Parkinson boksles met ongeveer 15 deelnemers. Paul is erg dankbaar dat hij door bokslessen een positieve invloed kan hebben op het ziekteverloop.

Boksen en Parkinson zijn wellicht niet de meest logische combinatie maar er is inmiddels veel bewijs dat boksen een positieve invloed heeft op het ziekteverloop. Daarnaast is Parkinson boksen niet hetzelfde als een reguliere boks training. Paul Holzken: “De trainingen zijn niet alleen op boksen gericht, maar juist gericht op de deelnemers. Het is dan ook belangrijk dat we ze goed leren kennen. Daarom drinken we voor en na de training samen een lekker bakje koffie en praten we over van alles.” 

Hoe ziet een training uit?
In de trainingen worden boks technieken gecombineerd met cognitieve elementen. Dus bijvoorbeeld het stoten en het lopen tegelijk Dit kan ook nog aangevuld worden met hoofdrekenen. Bijvoorbeeld bij iedere pas een stap in de tafel van 3 opnoemen. Vaak zijn we bezig met een combinatie van hoofdrekenen en hand-en-been coördinatie. En wanneer we 1-op-1 stoten oefenen, dan moeten alle stoten benoemd worden.

Voor een trainer is het goed om de deelnemers te kennen, zodat daar de les op kan worden aangepast. Daarnaast raad Paul aan om een training te doen omtrent sporten met Parkinson. “Daar leer je veel over Parkinson en ‘foefjes’ die je tijdens de training kunt toepassen”. Het is vooral belangrijk om goed contact te hebben met de sporters zodat zij zich veilig voelen en durven aan te geven wat wel en niet gaat.

Keertje meedoen?
Parkinson boksen bij boksschool Holzken is inmiddels niet meer weg te denken. Het is een hechte groep waarbij het sociale contact ook erg belangrijk is. Als er een week geen training is, dan wordt het echt gemist. Wil jij dit ook een keer uitproberen? Dan kun je vrijblijvend een keer een proefles nemen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met info@BoxingGymHolzken.nl of 06 22416890.

Wil jij weten of er mogelijkheden zijn om te boksen bij jou in de buurt? Neem contact op met een beweegcoach via deze link of neem een kijkje in de sportzoeker. Ben je gediagnosticeerd met Parkinson en ben je zoekende naar een passende sport en is boksen niks voor jou? Overleg samen met je beweegcoach naar andere mogelijkheden.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: